Den omvendte verden: Hårdkogt og farlig kriminel vil udvises, men retten nægter

Screenshot Youtube

En tredjedel af de indsatte i danske fængsler er udenlandske kriminelle, og de kostede alene i 2012 de danske skatteborgere den nette sum af 560 millioner kroner, men alligevel gør retssystemet alt for at beholde nogle af dem, selvom de er dømt til udvisning og kan løslades.

 

En af dem er den 48-årige tyrkiske voldsmand, Ahmet Erbas. Han blev i 2000 idømt en forvaringsstraf, det vil sige en tidsubestemt straf, fordi retten skønnede, at han var for farlig til at lukke ud i samfundet. Desuden blev han dømt til udvisning for bestandig.

 

Det er den ret, der har idømt den tidsubestemte straf, der afgør, hvornår en dømt som Ahmed Erbas kan løslades, og efter at have siddet i fængsel i 14 år, har han nu søgt om at blive løsladt, så han kan rejse til Tyrkiet, men har fået afslag.

 

”Egentlig beholder vi bare en person, som skal udvises”

Ifølge Ekstra Bladet er det retten i Glostrup, der netop afslået Ahmet Erbas anmodning om at få den tidsubestemte straf ophævet, så han kan blive løsladt og sendt til Tyrkiet, hvad han selv ønsker.

 

”Jeg har lige fået besked om resultatet og skal tale med min klient senere på dagen, om vi skal gå videre til landsretten,” oplyser hans advokat, Erbil Kaya, til Ekstra Bladet.

 

I sagen omkring Ahmet Erbas har advokaten tidligere til Ekstra Bladet udtalt: ”Egentlig beholder vi bare en person, som skal udvises.”

 

Har levet med vold i hele sit liv

Ahmet Erbas afsoner i øjeblikket i det topsikrede Statsfængsel Østjylland ved Horsens, som han er blevet overflyttet til fra Statsfængslet i Vridsløselille, hvor han ifølge Ekstra Bladet havde truet fængselsbetjente, købmanden og tandlægen.

 

TV-programmet Krimi 5 har talt med ham i det østjyske fængsel, hvor han fortæller, at han hele livet har levet med vold.

 

”Jeg har altid haft vold tæt på min krop, hele tiden vold og vold,” siger Ahmet Erbas og understreger:

 

Læs også
Minister har fået nok: Mandlige migranter skal kunne smides ud af landet, hvis de gentagne gange krænker kvinder

”Der er ingen, der skal genere mig. Hvis én generer mig, generer jeg igen, hvis én slår mig, slår jeg igen. Det vil enhver da gøre,” fastslår Ahmet Erbas.

 

”Og bang, så smaskede jeg bare én ned!”

På tidspunktet før interviewet var Ahmet Erbas netop kommet ud af en strafcelle, hvor han havde siddet i en måned som følge af slagsmål.

 

Ahmet Erbas forklarer til Krimi 5, at han ikke hele tiden kan blive ved med at holde sig tilbage, når nogen generer ham.

 

”Lige for tiden har jeg holdt mig tilbage i tre – fire år, fordi fængslet siger, at jeg skal holde mig i ro for at komme ud, og det siger dommeren også,” fortæller Ahmet Erbas og fortsætter:

 

”Der er gået fire år, og lige pludselig så kan jeg ikke mere, fordi folk de pisser op og ned ad ryggen på én og bagtaler én. Siger, jeg er dit og dat og bla, bla. Og bang, så smaskede jeg bare én ned og andre igen. Så siger de, at jeg stadigvæk er farlig, og at jeg ikke kan komme ud.”

 

Følelsesmæssigt afstumpet og personlighedsafvigende

Læs også
Lars Løkke holdt møde med Marokkos udenrigsminister om Mansour, der er dømt til udvisning – her er det svar, han fik

Ifølge en tidligere mentalundersøgelse, som Ekstra Bladet har fået indblik i, anses Ahmet Erbas for farlig, følelsesmæssigt afstumpet og svært personlighedsafvigende.

 

Selv siger han til Krimi 5: ”Jeg er ikke dømt helt syg. Jeg er helt normal.”

 

Der har imidlertid intet normalt været ved hverken hele hans opvækst og hans voksenliv. Han er opvokset på et børnehjem, efter at han blev tvangsfjernet fra et voldspræget hjem. Gennem teenageårene blev der formentlig af samme grund set gennem fingre med hans voldelige og truende fremfærd.

 

Hans første voldsdom fik han som attenårig og lige siden har den ene voldsdom efter den anden afløst hinanden.

 

Piskede sin kæreste med bilantenne og skød tæerne af en mand

Der har været  et hav af domme for vold af særlig farlig karakter med for eksempel en jernstand. I 1989 undgik han med nød og næppe udvisning, efter at han i landsretten blev dømt for at have såret en mand livsfarligt med knivstik i blandt andet bryst og mave.

 

Efter en række domme for grov vold og domme for trusler på livet, der i de mellemliggende år faldt som perler på snor, undgik han igen i 1998 med nød og næppe udvisning efter en dom for grov vold mod sin kæreste, som han havde pisket med en bilantenne.

Læs også
Asylansøger slog sig 8-årige datter med kæp – retten lægger fløjlshandsken og dømmer ham til udvisning

 

Året efter skød han tre tæer af foden på en rival, der blev invalid, og da han i 2000 blev dømt for vold imod endnu en kæreste, faldt hammeren. Forvaring på ubestemt tid og udvisning for bestandig.

 

”Men jeg er ikke farlig. Jeg er bare ganske almindelig og normal som folk er uden for,” siger Ahmet Erbas i fængslet til Krimi 5.

 

I alt sad der per 16. juni i år 44 indsatte med tidsubestemt straf i landets fængsler. De fleste af dem i Anstalten ved Herstedvester, hvor indsatte med et særligt behov for psykologisk eller psykiatrisk behandling placeres. (Ekstra Bladet / Den Korte Avis)

 

Se en udsendelse om Erbas her: https://www.youtube.com/watch?v=OM7Od3vlaDI

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…