Danskerne ser lyst på fremtiden

Foto: Asger Bonnevie

Økonomisk rådgiver Kim Vallentin besvarer hver uge spørgsmål fra læserne OM PRIVATØKONOMI. Har du et spørgsmål, du ønsker besvaret, kan du sende det til [email protected]. Udvalgte spørgsmål vil i anonymiseret form blive besvaret her i avisen.  Send spørgsmål til Kim Valentin.

 

 

Danskernes forventninger til forbruget har ikke været større siden før finanskrisen. Skiftet, der skete midt i 2013, skyldes ændrede forventninger til udviklingen i nationaløkonomien og arbejdsløsheden.

 

Se tallene i Nyt fra Danmarks Statistik

 

Forbrugerne er positive på trods af, at væksten i realøkonomien stadig kun udvikler sig i snegeletempo. Stemningsskiftet skyldes måske, at medierne fokuserer mindre på krise, end de har gjort meget længe. Der er desuden andre nøgletal, der viser at væksten er på vej.

 

Gode tegn for forbruget

Antallet af konkurser er faldende, og det er godt for mange dele af realøkonomien. Det har en positiv virkning på forbrugernes forventninger om jobstabilitet, og det gør det lettere for virksomhederne at finansiere nye investeringer. Det er alt sammen med til at støtte forventningen om vækst.

 

Ejendomsmarkedet viser positive takter i de store byer. Selvom udkantsområderne fortsat lider under manglende finansiering, så er det en positiv tendens i forhold til tidligere. Markedet for lejligheder i København viser flere steder betydelige stigninger med tocifrede procentvise prisstigninger det seneste år.

 

Hertil kommer, at arbejdsløsheden i Danmark og i Europa er faldende. Tilsammen ser det ud til, at de positive tendenser denne gang ikke er varm luft fra eksperter, som vi har set det tidligere. Faktisk kan 2014 gå hen og blive det første år siden 2006, hvor konjunkturerne for alvor viser tegn på bedring. Forbrugerne har i hvert fald positive forventninger, og det er en god begyndelse.

 

Lidt malurt i bægret

Tallene fra Danmarks statistik gemmer dog også på nogle minusser. Forbrugernes forventer eksempelvis ikke at ændre deres indkøb af større forbrugsgoder. Forbrugerne er stadig meget opsparingsorienterede, og de forventer ikke at svinge Dankortet mere aktivt i det nye år. Men det er helt normalt, at konjunkturændringer først sætter sig spor i forbruget efter et stykke tid.

 

Det ser altså ud til, at 2014 bliver det mest spændene år at følge tallene for forbrugertillid og vækst i lang tid.

Læs også
Man skulle tro, det var løgn: Danmark har med åbne øjne ført en udlændingepolitik, der har givet os meget mere kriminalitet

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg A/S

Hold dig opdateret om lån, pension og privatøkonomi: Send ugebrevet FinansNyt helt gratis.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…