Bureaukrater går amok: Truer med retssag, hvis bager ikke betaler gæld på halvanden krone

foodpunch.com

Nidkære bureaukrater findes i alle lande, og Den Korte Avis skriver glad og gerne om dem. Her er et eksempel, der trods alt er noget ud over det sædvanlige:

 

Den pensionerede franske bager Jean-Louis Micalet fra Montpellier-området fik et chok, da han modtog et brev i sidste uge. Her truede myndighederne ham med en retssag for ubetalt gæld.

 

Brevet kom fra noget, der hedder RSI. De tager sig af social- og sundhedsydelser for selvstændige erhvervsdrivende.

 

Bager Micalet blev anklaget for, at han ikke havde betalt en gæld til RSI på … cirka halvanden krone (22 cents). Dette fyrstelige beløb havde han fået udbetalt ved en fejltagelse, hed det.

 

Alene portoen på rykkerbrevet beløb sig til 59 cents. Men det anfægtede overhovedet ikke bureaukraterne.

 

De mente tværtimod, at man måtte udvise den største strenghed over for bageren. Ifølge dem havde han nemlig allerede fået én rykker i april (med et frimærke til 59 cents), som han ikke havde reageret på.

 

Så nu skruede de bissen på: Hvis Micalet ikke hurtigt betalte, hvad han skyldte, ville RSI iværksætte en gældsinddrivelse ad rettens vej.

 

Bureaukratisk pædagogik

En rasende Micalet siger til avisen ”Le Midi Libre”: ”Jeg har ikke fået det første brev, som blev sendt ud af RSI, ellers havde jeg betalt de 22 cents. Men det utrolige er, at alene omkostningen ved at sende de to breve er højere end min gæld.”

 

Og så benytter han i øvrigt lejligheden til at tage gas på bureaukraterne. Han erklærer, at han nok vil være nødt til at tilbagebetale sin gæld i rater.

 

Men RSI mener selv, at de bare gør deres arbejde. Deres pligt er at gå efter folk med gæld, uanset hvor lille den er. Det er man nødt til som offentlig institution, siger de.

Læs også
Lars Løkke Rasmussen og danaidernes kar

 

Tilsyneladende ser de ikke sund fornuft som en del af deres pligter. I stedet forklarer de med en bureaukratisk pædagogik, der kører helt ud i det absurde: Selv ganske små beløb i gæld kan med tiden vokse til en mindre formue!

 

En meeeget lang tilbagebetalingstid

I øvrigt er mærkværdige konflikter om tilbagebetaling af gæld ikke noget ukendt fænomen i Frankrig.

 

Sidste år berettede avisen The Local om en sag med en arbejdsløs kvinde, som skyldte sit lokale jobcenter over 20.000 kr. Hun havde ikke mange penge, men jobcenteret insisterede på, at hun måtte betale.

 

For dog at vise et socialt hensyn, kom de med et tilbud: Hun kunne nøjes med at betale en cent om måneden. Gælden ville så være betalt tilbage i løbet af 22.000 år!

 

På den måde ville sagen blive klaret efter alle forskrifter. Men her var absurditeten da trods alt parret med et menneskeligt hensyn.

 

Læs også
Skattemoral og den fortsatte skandale om SKAT

Bager Micalet har nok erkendt, at han må se at få betalt sin halvanden krone for at undgå en retssag. Om han så vil drille bureaukraterne med en anmodning om tilbagebetaling i rater, får vise sig.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…