Brev fra Frankrig om franske kvinder og en stor kulturbegivenhed

Carrieres de Lumieres Foto: Tripadvisor

 

Brev fra en læser fra Vence i sydfrankrig

 

Min kæreste, har lige været hernede, hvor vi endnu engang, konstaterede forskellen mellem Dansk og Fransk kultur, både i småt og stort, på trods af eller måske fordi mit franske er noget rudimentært. Nu kommer jeg så til sagen:

 

En af min kærestes observationer, da hun besøgte mig første gang, i Vence, for 8 år siden var: “Har du lagt mærke til, hvor individuelt unge kvinder og kvinder generelt går klædt? Har du lagt mærke til, at stort set ingen går på gaden uden, at de har ordnet håret og lagt makeup, på en naturlig måde?” Jeg måtte indrømme, at det havde jeg IKKE! (Noget af det samme gælder mændene.)

 

Men det gør jeg nu! Og det er ikke kun damernes kulturelle “makeup” jeg observerer, det er hele tilgangen til hverdagen der er så anderledes. Der bruges mange penge, rigtigt mange penge på kultur, på forskønnelse af byen med blomster, til vedligehold af offentlige områder, rengøring af byerne, man prioritere helt anderledes i Frankrig end i DK.

 

En fantastisk  kulturoplevelse

For et par uger siden, havde min kæreste og jeg en af de største kulturelle oplevelser, nogensinde: CARRIERES de LUMIERES (www. carrieres-lumieres.com) . Det er et kulturelt lysshow, som jeg ikke tror findes magen til noget steds i verden.

 

Stedet er part af Beaux området, ikke langt fra Aix en Provence, hvor attraktionen ellers er borgruiner og middelalder krigsmaskiner, etc. efter min mening ikke særligt interessant, men et par hundrede meter længer op ad vejen, findes dette “lystempel” i et gammelt stenbrud, hvor man har skåret sandsten ud af klippen i flere hundrede år.

 

Der er således dannet et enormt rum, med lodrette vægge, der er sikkert 10 meter til loftet, gulvarealet er på ca. 3000 m2. Bjerget ovenover er båret af et søjler, massive klippe partier man har efterladt på måske 100 m2 i grundflade.

 

Rendez-vous en France.

 

I dette enorme rum er installeret hundredevis af lysprojektorer. Gennem disse projektorer, vises et kunstnerisk og computerstyret lysshow projekteret på tusindvis af kvadratmeter af søjler, vægge og gulve, synkron, i stor-format. Forestillingen vi så var den Østrigske kunstner Gustav Klimts billeder, dertil klassisk musik!

Læs også
Modig frihedskæmper: Ella von Cappeln lokkede SS-officer med røde roser – og skød ham

 

Ens sanser var presset til det yderste, syn, balance og hørelse, forårsagede at man bogstaveligt blev lettere svimmel af oplevelsen! Fantastisk!

 

TripAdvisor

 

Carrieres de Lumieres skifter tema flere gange om året, så i fremtiden kan man godt forvente, at se mig i området af Aix en Provence, nærmere betegnet Beaux, for nye totaloplevelser af slagsen. Fransk samtids-kultur, når den er bedst. Og så kan man jo lige indånde Aix en Provence igen, for hundredeogsyttende gang, når man nu er på de kanter.

 

Henrik Stein

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…