Hvorfor skrider byggeprojekter altid økonomisk, og hvordan kan jeg undgå det?

Arkiv

Jeg bliver ofte spurgt om, hvorfor arkitekters budgetter aldrig holder. Det gælder både store offentlige byggerier, men også husmandsbyggerier.

 

Svar: Økonomi og budgetter

Når det handler om store offentlige byggerier fx af sygehuse, er svaret er ganske enkelt, at der udarbejdes så mange programmer med tilsvarende mange økonomiske varianter. Man skal have noget af en stiv flip for at kunne bevare overblikket i store byggeprojekter.

 

Det var den pæne variant.

 

Spekulation

Der findes desværre nogle mindre pæne.

 

Det går lige fra bevidst talmanipulation, bestilt manipulation til banale fejl.

 

Bevidst talmanipulation kan ske når rådgivere fremmer egne interesser i stedet for bygherrens. Det går efter devisen “Det er nemmere at få tilgivelse end tilladelse”.

 

Når først et byggeri er i gang og en masse penge er brugt, er det jo noget vanskeligt at rulle sagen tilbage, fordi det konstateres, at det bliver dyrere end forudsat.

 

Der er kun en vej nemlig at acceptere tillægsbevillinger.

 

Stat, kommuner og boligselskaber kan det også. Bevidst underbudgettering er ganske normal. Og siger man sandheden, risikerer man at projektet lægges i mølpose.

 

Læs også
Vidner til vold vælger ofte at blande sig

Her samarbejder administrationen, politikerne og teknikerne med det formål at skabe en økonomi på tegnebrættet, der kan accepteres hele vejen rundt. Alle topimplicerede ved at det er manipulation og at budgetterne ikke vil holde.

 

 

Når så Ekstra Bladet kommer med de store overskrifter, findes de uigennemsigtige forklaringer frem, og de få der kender sandheden, tier selvfølgelig.

 

I den allersidste ende er det teknikerne, primært arkitekterne, der hænges ud i dagspressen.

 

Arkitekterne må bide i det sure æble, idet de er tvunget til at holde kortene tæt ind til kroppen og ikke kan tage til genmæle.

 

Det ville være rent selvmord.

 

Private bygherrer

Læs også
En mand påtalte tyveri i supermarked – så blev han omringet af syv mænd, som tævede ham

En variant hos den mindre bygherre er bemærkningen “Nu vi er i gang, kan vi så ikke også lige få lavet det og det”. Bliver det sagt mange gange, kan det løbe op i ganske mange penge.

 

Den dag byggeregnskabet så afsluttes, er der stor forskel på arkitektens oprindelige kalkulation, og de røde tal på sidste side i slutregnskabet.

 

Bygherren har i mellemtiden glemt, at det var ham, der bestilte ekstraydelserne, men arkitekten har alligevel “ikke begreb om økonomi”.

 

Typehuse

Ja, nu der er åbnet for posen, så skal “byggerådgiverne” i typehusfirmaerne have en over nakken.

 

Byggerådgiverne er ikke rådgivere, men sælgere. Deres provisionsløn er afhængige af antallet af underskrifter. De kan principielt sige hvad som helst inden underskrift på en kontrakt, hvor der kan stå det stik modsatte. Det er de skrevne ord, der er retsgyldige. De mundtlige kan ikke bevises.

 

Mange huskøbere forstår ikke den terminologi, der anvendes ved byggeri. De har heller ikke en jordisk chance for at forstå juraen bag en typehuskontrakt. Nå ja, det er jo bare det med småt.

Læs også
To grundlæggende forskellige holdninger til ansvar: Kundby-pigens mor meldte sin datter – Omar Husseins mor anklagede politiet

 

Gu’ er det ej.

 

Det skal læses og forstås.

 

Kun advokater med byggeri, som absolut speciale, kan rådgive.

 

Jeg har set mange kontrakter, der mere ligner en blankocheck, end en byggekontrakt.

 

Teknisk forvaltning

“Nå ja, men jeg har jo både teknisk forvaltning som sikkerhed. De har jo udstedt byggetilladelsen.”

 

Læs også
Vi er blevet et hyggefolk, der elsker at brokke os – men det, der sker, er vores egen skyld

En gang til: Gu’ har du ej.

Tekniske forvaltningers byggetilladelser garanterer ikke for andet end at du skal følge lovgivningen, hvilket er helt i orden.

Det er ikke deres opgave at læse korrektur på dit projekt.

 

Så er der banken

De har godkendt dit budget og typehusfirmaets. Det skal forstås som Jeres respektive økonomier. Bankerne hverken kan eller skal vurdere detaljerne i byggekontrakten. De kan dividere kontraktsummen med antallet af byggekvadratmeter og udtale, at det ser rimeligt ud.

 

Har du en relativt stram økonomi, kan overskridelser i økonomien være fatal for dig. Banken siger selvfølgelig, at du har en aftale, og smækker kassen i. Nu står du med et reelt problem, da du for egen regning skal afregne med typehusfirmaet.

 

Slutbemærkninger

Dette indlæg er koldt og nøgternt, men sådan er virkeligheden.

 

Læs også
Byggeri af flere supersygehuse er under skærpet tilsyn

Jeg håber på kort og kontant vis, at have besvaret de mange spørgsmål omkring byggeprocesser og budgetter. Måske ikke så specifikt, som flere ville ønske, men jeg har ingen mulighed for at gå ind i enkeltsager.

 

Intet er sort / hvidt.

 

Jesper Staun, arkitekt, cand.arch.

 

Læsere kan stille spørgsmål til brevkassen på: [email protected]

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…