Indvandrerklubber bliver forkælede med støtte til dyre rejser

Tyrkieteksperten/Wikipedia

Sidste år kom det frem, at Aarhus Kommune har givet en meget omfattende økonomisk støtte til rejser til børn og unge fra kommunen.

 

Det helt særlige ved disse rejser var, at støtten var højere end det de unge selv skulle betale for rejsen.

 

Desuden var det usædvanlige, at klubberne i Gellerup fik langt højere støtte end børn og unge fra andre områder i Aarhus.

 

I den konkrete sag viste det sig, at klubberne i Gellerup havde modtaget 4.606 kr. i kommunal støtte til hver ung som deltog i rejsen. De unge skulle betale langt mindre – der var en egenbetaling på 1.800 kr.

 

Destinationen for den omtalte (dannelses)rejse var et attraktivt feriehotel i Alanya i Tyrkiet.

 

Sagen førte til, at byråds-politiker Bünyamin Simsek (V) stillede forslag om at ændre reglerne for kommunale tilskud til de såkaldte dannelsesrejser.

 

Rejserne arrangeres af ungdomsskoler og klubber og Simsek foreslog, at der burde være et loft over det kommunale tilskud. Der har aldrig været anført et max-beløb og det er således helt op til pædagogerne at vurdere, om der skal søges om et stort eller lille tilskud.

 

Ifølge Bünyamin Simsek er det forkert, der skal nemlig ikke være forskel på, hvad familierne i Skødstrup, Tranbjerg eller Gellerup skal betale for en klubrejse, ligesom der i det hele taget bør være en øvre grænse for hvad sådan en rejse må koste.

 

Han foreslog at udgiften til rejserne ikke overstiger 4.500 kr. og at det kommunale tilskud højst kan udgøre 1.500 kr.

 

Imidlertid er Bünyamin Simsek ikke afvisende for, at der kan dispenseres fra reglen, hvis der foreligger særlige pædagogiske hensyn.

 

Læs også
Ny stormoské med minaret i Aarhus – nu kan der lyde bønnekald med “Allahu akbar” over byen, advarer DF

Hermed er Simsek nærmest enig med formanden for børn- og ungeudvalget Maria Sloth (EL) ”som ikke mener man kan tage en principbeslutning om prisen. Det er svært at gøre fra rådhuset. Vi mener, at det må bero på et skøn i den konkrete sag.” (aarhusportalen)

 

Forslaget blev forkastet

Men forslaget blev nedstemt, så i Aarhus er det stadig muligt at sende unge  rødder på ferie, nærmest på skatteborgernes regning.  I Aarhus Kommune er man dog ikke i tvivl om at sådan fungere systemet bedst.

 

”Det handler om tillid. Om vi har tillid til, at de pædagoger, vi har ansat i Børn og Unge kan vurdere, hvilke behov børn og unge har bl.a. til rejser,” siger Peder Udengaard (S) og bakkes op af udvalgsformand Maria Sloth (EL).

 

”Det er de enkelte medarbejdere, der bedst ved bedst. Ikke fordi det er Enhedslistens formål, at der skal bruges så mange penge som muligt til klubrejser. Det kan være fornuftigt, at have vejledende priser, men ikke faste grænser.” (Aarhus Stiftstidende)

 

Kan man have tillid til pædagogernes dømmekraft

I mine øjne er svaret nej, så vidt spørgsmålet angår pædagoger i det ´etniske felt´. Det er naturligvis undtagelser, men det er min erfaring, at pædagoger ofte mister sund fornuft og dømmekraft i arbejdet med kriminalitetstruede, socialt marginaliserede, unge i risikozonen – kært barn har mange navne.

 

Læs også
Fire marokkanere i centrum af Aarhus: Generede folk og skubbede til børn på løbehjul

Når samtlige deltagere i Anders Glahns ungdomsklub i Gellerup kan modtage 4.606 kr. pr ung, i offentligt tilskud til en charterferie i Tyrkiet, så må der være tale om et fejlskøn.

 

“Det kan jo ikke passe at samtlige 30 unge  kommer fra familier, som er så fattige at de skal have mere end hundrede gange så meget som en anden klub i Tranbjerg, hvor der blev givet 43 kr. i tilskud til en skirejse med ungdomsklubben,” siger  Bünyamin Simsek ifølge Aarhus Stiftstidende.

 

Flyt til Gellerup og spar tusindvis af kroner

Imidlertid er ulige tilskud til klubrejser ikke den eneste knast i Aarhus Kommunes børn- og unge politik. Hvis man bor i udvalgte postnumre fx 8210, 8220 eller 8260  er det også næsten gratis at gå i klub.

 

Hvis man bor i postnummeret, bliver der ikke set på husstandsindkomsten, når betalingen for de unges klub skal beregnes. Der er simpelthen fastsat et årligt kontingent på 208 kr. for de 13 årige i 5. klasse. Og 103 kr. for unge mellem 14-18 år.

 

Er man så uheldig at bo lige udenfor distriktet er den fulde pris 7.447 kr for de 13 årige og 2.629 kr. for de 14-18 årige. (aarhus.dk takster pr. 1 januar 2014).

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…