Yahya Hassan kom ind sammen med Tarek Omar. De satte sig i hver sin enorme røde lænestol med store røde papirblomster bagved. Stedet var gymnastiksalen på H.C.Andersen Skolen i Vollsmose i Odense. Ned fra loftet hang guialander med flag fra hele verden. Det var ikke til lige at få øje på men et sted skulle der nok være et enkelt Dannebrog. Hele mødet blev transmitteret på TV2 NEWS.
Yahya Hassans digtsaling følger udviklingen i hans eget liv. Som han selv beskrev det: Det er min livshistorie – min barndom – volden – smidt ud af skolen – videre – blev anbragt – kriminalitet.
De forskellige faser i hans liv er samtidig et billede af mere generelle problemer. Omsorgssvigt af børn. Ligegyldigheden med det danske samfund. Den sociale snyd og kriminalitet. Det religiøse hykleri. Den manglende vilje til at være kritisk over for egen religion og kultur.
Det hele størkner i ritualer. Påbud og forbud. Alt bliver sort eller hvidt. Delt op i vantro og troende.
Vi kan ikke leve i et beduintelt med kameler. Vi kan ikke fortsætte med at blive oprørte, hvis nogen siger noget andet end den vedtagne sandhed. Hvis man ikke kan forholde sig kritisk, så kommer man ikke videre.
Publikum
Som flere af de tilstedeværende selv bemærkede, så var der et stort antal gymnasielærere blandt publikum. Der var ingen af de højtråbende bøller, som Yahya Hassan gerne vil i kontakt med. For to år siden ville jeg selv have reageret som de nu reagerer på mig, fortalte han.
Men der var muslimer til stede. Flere sagde det selv, og man kunne se det på kvindernes islamiske tørklæde. Men de lyttede – nogle klappede, andre gjorde ikke. Flere stillede spørgsmål – høfligt men kritisk.
Problemerne er generelle og omfattende
De muslimer, der fik ordet, kritiserede Yahya Hassan for at overdrive. ”Du generaliserer” lød det flere gange.
Nej, svarede Yahya Hassan. Jeg generaliserer ikke. Jeg taler om et problem, der er generelt. Det handler ikke om Vollsmose. Mønstret er det samme i alle områder over hele landet: Gellerup, Trillegaard, Tilst, Bispehaven.
Det er heller ikke rigtigt, at der kun er tale om nogle ganske få mennesker.
Det er selvfølgelig ikke alle, der slår deres børn, begår socialt bedrageri eller hænger fast i stivnede religiøse ritualer. Men se det dog nu i øjnene, at der er tale om omfattende og generelle problemer, lød Yahya Hassans budskab.
Men I ved jo godt, hvordan det hænger sammen. Jeg mistænkeliggør ikke en masse mennesker, der er helt rene. Du kender jo godt problemerne, sagde Yahya Hassan til en spørger.
Tag ansvar og sig din mening
Et meget centralt budskab fra Yahya Hassan var: Du skal se på virkeligheden med dine egne øjne og danne dig din egen mening. Hvad mener du selv? Hvis du ikke er enig med mig, hvad mener du så?
”Det du siger, ER stødende”, sagde Ali, der selv bor i Vollsmose.
Men Ali og andre blev afvist af Yahya Hassan:
Du skal ikke bare kræve, at jeg skal have et svar for dig.
Jeg har givet min fremstilling og min vurdering af det jeg anset for problemet. Så må andre give deres.
Gemmer sig bag Yahya Hassan som fænomen
Budskabet til de danskere eller ikke-muslimer der stillede spørgsmål var grundlæggende det samme.
Det er ikke min person, I skal diskutere. Det er ikke mig der skal give jer løsninger eller mig, der skal stå til regnskab for alt. Glem fænomenet Yahya Hassan.
I skal selv sige, hvem I er og hvad I står for. I må selv tage ansvaret for jeres egne vurderinger og fortolkninger.
Efter mødet forlod Yahya Hassan lokalet ad en bagdør med et ukendt antal livvagter. Han er blevet overfaldet. Han har modtaget dødstrusler. Han er ifølge politiet konkret truet. Ingen ved, hvor længe livvagterne skal fortsætte.
Men trusler, overfald og ballade har på ingen måde fået ham til at stikke piben ind.