To personer vælter Helle Thornings planer

Sommerpausen skulle give Thorning en ny start. Den skulle først og fremmest skabes, ved at regeringen lagde en mere rød og blød social profil.

 

Et første vigtigt skridt i den retning blev taget før sommer med opblødningen i dagpengeperioden på to år, sådan at man nu kan forblive på offentlig støtte i op til fire år.

 

Nu skal dette arbejde fortsættes, blandt andet ved at regeringen formulerer sociale mål for tiden frem til 2020. Som en parallel til den økonomiske 2020-plan.

 

Samtidig vil der blive skruet ned for de økonomiske reformer.

 

Sådan set har Thorning haft et vist held med at gøre de førhen frustrerede røde gemytter i vælgerskaren og baglandet noget mildere over for regeringen.

 

Hendes problem er bare, at det ikke har gjort rød bloks samlede opbakning større end før sommer. De røde halser fortsat lige langt efter de blå i meningsmålingerne.

 

Så på det helt afgørende punkt ser Thornings strategi for et politisk comeback foreløbig ikke ud til at lykkes. Specielt to personer vælter hendes planer.

 

De røde er blevet gladere

Men Thorning kan altså trods alt glæde sig over, at hun har fået bedre fat på de røde vælgere og partimedlemmer med den nye kurs.

 

De seneste meningsmålinger peger således på, at regeringspartierne henter stemmer fra Enhedslisten. Johanne Schmidt-Nielsen ligger stadig højt, men ikke så højt som før.

 

Samtidig har der siden ændringerne i dagpengene været meget roligt i de røde partiers bagland.

Læs også
En stemme på Mette Frederiksen vil uundgåeligt være en stemme på en svagere udlændingepolitik

 

Ingen brok fra socialdemokratiske borgmestre og lokalformænd. Ingen vredesudbrud fra fagbevægelsen. Ingen tegn på desperation hos SF’erne. Sommerpausen er således forløbet langt mere roligt, end regeringstoppen kunne have frygtet.

 

Samtidig ser det ud til, at der efter den ny regeringsrokade er skabt en nogenlunde stabil balance mellem de forskellige kaffeklubber i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Her bliver der jo ellers lavet fraktionsarbejde for viderekomne

 

Men blå blok fører stadig lige stort

Så vidt, så godt for Thorning.

 

Men desværre for hende mangler hun altså én ting, og det er den, det hele kommer an på. Nemlig stemmer hen over midten.

 

Tilsyneladende har hendes fremstød for en mere social profil ikke gjort indtryk på midtervælgerne. Så sent som i går viste en meningsmåling et forspring til de blå på hele 25 mandater. (Epinion/DR)

 

Læs også
Udsigt til politisk drama om udlændingepolitik mellem Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen

Ingen af målingerne efter sommer viser, at Thorning har halet ind på Løkke.

 

Også fremover kan det blive svært for hende at få solgt den ny sociale profil til vælgerne på midten. Det er der flere grunde til. To af dem hedder Annette Vilhelmsen og Kristian Thulesen Dahl.

 

Annette Vilhelmsens ny post

Et væsentligt sigte med regeringsrokaden var at give SF nogle ”blødere” og mere folkelige ministerier. Først og fremmest ved at overlade Socialministeriet til Annette Vilhelmsen.

 

Men problemerne med den manøvre er allerede begyndt at vise sig.

 

Vilhelmsen bruger sin nye ministerpost til at markere en SF-profil, som er forskellig fra den linje, der blev lagt af den socialdemokratiske forgænger Karen Hækkerup.

 

Opgøret med Karen Hækkerup

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

Forskellen vil ikke så meget komme til at ligge i den praktiske lovgivning, hvor Vilhelmsen ikke vil have det store spillerum. Den vil ligge i signalerne, der sendes, og her er hun allerede godt i gang.

 

Eksempelvis gør hun op med det såkaldte forældrepålæg, som Karen Hækkerup tværtimod ville skærpe. Det er møntet på forældre, hvis børn bliver væk fra skolen eller begår kriminalitet. Hvis de ikke gør noget ved det, kan de i sidste ende miste børnechecken og en del af boligstøtten.

 

Vilhelmsen distancerer sig også fra Hækkerups opgør med krævementalitet og fuld brug af offentlige ydelser, selv om man kan klare sig selv. I stedet vil SF-formanden hellere tale om forebyggelse og dialog.

 

På integrationsområdet lægger Vilhelmsen ligeledes op til en væsentlig blødere kurs end forgængeren. Og hun bruger sin post til at minde om SF’s modstand mod 24-årsreglen.

 

To alvorlige problemer for Thorning

Dermed skaber Vilhelmsen to alvorlige problemer for Thorning.

 

Det ene er, at der kommer en masse medieopmærksomhed på intern uenighed i regeringen. Den slags er altid dårligt.

Læs også
Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen bør gå sammen om at aflive den store livsløgn i udlændingepolitikken

 

Men endnu værre er et andet problem: Vilhelmsens traditionelle røde social- og integrationspolitik skræmmer arbejdervælgerne på midten væk. De vælgere, som Thorning kæmper så indædt for at få fat i, fordi deres stemmer er afgørende ved næste valg.

 

Thulesen Dahl på den anden side af vejen

Samtidig med, at Annette Vilhelmsen sender arbejdervælgerne på midten væk fra rød blok, er Kristian Thulesen Dahl i fuld gang med at knytte dem endnu stærkere til blå blok.

 

Når Thorning kommer med sin nye sociale profil, står Thulesen Dahl på den anden side af vejen og siger: Jamen det har vi da sagt længe, og vi synes stadig ikke regeringen går langt nok i den retning. Og fik jeg nævnt, at vi er garanterne for at forbinde social profil med stram udlændingepolitik?

 

Den kamp får Helle Thorning umådelig svært ved at vinde. Især med Annette Vilhelmsen ved sin side.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…