For en måneds tid siden skete der pludselig noget i dansk politik.
Efter at have været langt bagud i meningsmålingerne under hele Thornings regeringstid klemte rød blok sig for første gang foran i en måling (Voxmeter/Ritzau). Samtidig var Socialdemokraterne i denne måling større end Venstre.
Straks rejste sig spørgsmålene: Var dette et vendepunkt i dansk politik? Var Thorning ved at blive en vinder? Eller var der kun tale om en forbigående proteststemning vendt mod Lars Løkke på grund af hans GGGI-sag?
Nu begynder vi at blive klogere på de spørgsmål. En række meningsmålinger er rullet ind, og selv om der er forskel på dem, så viser de alle samme tendens:
Blå blok har nu igen en klar føring. Og Venstre genindtager rollen som det absolut største parti.
Thornings tid i Paradis blev kort.
Spørgsmålet er så hvorfor.
Meningsmålingerne
Efter GGGI-balladen begyndte billedet faktisk allerede at vende igen ved kommunalvalget, som blev lidt af en skuffelse for rød blok. Blå blok fik sammenlagt flest stemmer, og Venstre blev det markant største borgmesterparti.
Siden har en række meningsmålinger vist et forspring til blå blok på 11-17 mandater, og det kunne se ud, som om forspringet øges.
I alle målingerne ligger Venstre igen et pænt stykke foran Socialdemokraterne. I den seneste måling får partiet 28 procent, hvilket er over niveauet ved sidste valg (Voxmeter/Ritzau)
Blå bloks forspring er dog stadig mindre, end det var i den lange periode, hvor Thorning var helt i bund.
Det spørgsmål, der i øjeblikket melder sig i dansk politik, er således ikke, om der er kommet et vendepunkt, som bringer rød blok i front. Den sag er allerede aflyst.
Det aktuelle spørgsmål lyder derimod: Vil mønsteret nu vende tilbage til tiden med en kæmpestor blå føring? Eller tegner der sig trods alt et tættere løb mellem blokkene? Svaret får vise sig i de kommende måneder.
Hellere de blå end de røde
Helle Thornings hurtige fordrivelse fra Paradis tyder på, at rød bloks fremgang før kommunalvalget mere var en protest mod Løkke end en opbakning til hende.
Det ser ikke ud til, at der er ændret grundlæggende på, at vælgerne hellere vil have de blå end de røde til at regere landet. Vælgernes holdninger hælder overvejende til borgerlig side.
Dette mønster er efter alt at dømme blevet forstærket af Løkkes genistreg, da han resolut slog til og lavede forlig om finansloven.
Godt nok var vælgerne sure på Løkke for rejseriet og bilagene, men det var altså ham, der sørgede for, at de nødvendige og ansvarlige beslutninger blev truffet.
S-fremgang, men …
Thorning kan dog glæde sig over én ting: Socialdemokraterne har haft en tydelig fremgang. Partiet ligger stabilt på et stykke over 20 procent af vælgerne, efter at det i den mørkeste tid var nede at rode omkring de 16 procent.
Fremgangen hænger nok blandt andet sammen med, at der i nogen tid har været forholdsvis roligt hos Socialdemokraterne efter de store opgør om dagpenge og skattelettelser.
Til gengæld ser det sløjt ud for de to regeringspartnere, De Radikale og især SF.
Og selv om Socialdemokraterne fortsat har en temmelig midtsøgende økonomisk politik, så kniber det stadig med at få midtervælgerne over til rød blok.
Vækstplan for fødevarer
Den midtsøgende kurs har senest vist sig i den ny vækstplan for fødevarer, der har haft den socialdemokratiske erhvervsminister Henrik Sass Larsen som primus motor.
Her lægger man blandt andet op til noget så borgerligt som mindre snærende kontrol i forhold til produktionen og mere liberale investeringsregler i landbruget. Den samlede beskæftigelsesvirkning af pakken skønnes at kunne blive omkring 25.000 arbejdspladser.
Blå politik
Nu vides det endnu ikke, hvad vælgerne siger til denne plan – hvis de overhovedet siger noget. Men hidtil har den midtsøgende økonomiske politik altså ikke trukket mange stemmer fra blå blok til Socialdemokraterne. Hvorfor?
Mange midtervælgere synes at tænke: Hvis der alligevel skal føres blå politik, så er det mest betryggende at lade de blå gøre det. Den holdning ser stadig ud til at være stærk, og den har nu lagt grunden for Lars Løkkes comeback.
Ministerskandaler og en selfie
Men samtidig er der en anden hovedårsag til, at vælgerflertallet foretrækker at overlade ansvaret til de blå frem for de røde: De røde virker ikke, som om de har stabiliteten og autoriteten til at lede landet. Store og små sager fra den seneste tid har understreget dette:
Ministre på stribe har tumlet rundt i overtrædelser af ministeransvarlighedsloven, herunder løgne over for Folketinget.
Mens en af hendes vigtigste ministre var ved at blive fyret, sad statsministeren under en begravelsesceremoni og fjantede med sit mobilkamera for at tage en selfie af ”mig og Obama”.
Og netop som regeringens store, seriøse fødevareplan skulle lanceres, udnævnte hun en ny fødevareminister, der har stået for at slå hårdt ned på svineproduktionen, forbyde minkavl og pålægge dansk landbrug nye byrder.
Der er en forklaring på, at Thornings tid i Paradis blev kort.