Theo van Gogh mindet på sin dødsdag

Foto: Steen Raaschou

Theo van Gogh var filminstruktør, samfundsdebattør og provokatør. Der var ikke noget, der var ham helligt. Bortset fra ytringsfriheden.

 

Han anså sig selv for at være landsbytossen, der sagde de ting, som alle vidste, men som ingen turde sige. Men da han tog fat på det tabubelagte emne islam, fik det fatale konsekvenser.

 

Han havde sammen med Ayaan Hirsi Ali lavet filmen Submission, der om

 

Den 2. november 2004 cyklede Theo van Gogh om morgenen igennem Amsterdams gader, på vej til arbejde. Pludselig trådte Mohammed Bouyeri ud foran ham på cykelstien. Han skød Theo van Gogh og derefter skar hans næsten halsen over på ham, mens han bad for sit liv.

 

Mohammed Bouyeri, der var en fundamentalistisk muslim af marokkansk oprindelse, ville straffe Theo van Goghs for den kortfilm, han havde lavet sammen med Ayaan Hirsi Ali. Filmen, Subsission, viser en nøgen kvindekrop med koranvers projekteret henover.  Ifølge Koranen er kvinden underordnet manden, hvilket bliver brugt til at begrunde massiv kvindeundertrykkelse.

 

Da Theo van Gogh var død dolkede Bouyeri et langt trusselsbrev fast til hans bryst. Det var rettet imod den vestlige civilisation og imod Ayaan Hirsi Ali og Geert Wilders.

 

Denne grufulde handling bliver fortsat hver år mindet flere steder. I Danmark foran den hollandske ambassade i København, hvor Kirsten Valeur holdt en mindetale.

 

Se filmen Submission her:

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…