Naturstyrelsens gode råd til svampejagten

Foto: Naturstyrelsen

Det er spændende at gå på svampejagt, og det er en aktivitet, hvor hele familien kan deltage.

 

Der er spisesvampe i skoven hele året, men fra august til oktober finder du flest. Der er specielt gode muligheder for at finde rørsvampe, champignoner og de sidste kantareller. Husk, at der også er mange giftige svampe – spis derfor aldrig svampe, du ikke kender.

 

Kan de spises?

Selvom der er mange spisesvampe i skoven, er der også nogle, der er giftige og som du derfor skal undgå. Når man er ny svampesamler, kan det være en god idé at tage af sted med en kyndig svampekender. Det er også godt at få fat i en anerkendt svampebog, hvor du hurtigt kan få et overblik over spisesvampene og de gifte svampe.

 

Læs mere om de giftige svampe og se billeder af dem

 

De kan spises!

Der er masser af svampe i skoven, som er helt ufarlige og meget lækre. Vi har samlet fem eksempler på spisesvampe, som du kan finde i naturen. De er valgt fordi, de er lette at genkende og fordi, forvekslingsmulighederne med giftige svampe er minimal. Husk på, at er du det mindste i tvivl, om det er en spisesvamp du har fundet, så lad svampen stå.

 

Hvornår er det bedst at gå på svampejagt?

Du kan samle svampe hele året, men der er især gode muligheder efter en lang periode med regn. Derfor egner efteråret sig godt til svampejagt. De fleste arter vokser i skoven, men der kan også findes svampe på græsmarker – særligt dem, hvor hestene græsser.

 

Et godt svampeår er, når vi har haft en lun og fugtig sensommer. Det giver skovbundens svampe optimale betingelser, og der er derfor ekstra mange svampe.

 

Hvor må jeg samle svampe?

I de danske Statsskove er der meget frie regler. Ofte er der frihed til at samle de svampe og bær du ønsker. Der kan være opsat skilte med særlig information om indsamling, og dem skal du altid følge.

 

Læs også
Lisbeth og Ole har købt deres drømmehus – nu bliver de vækket hver morgen af vilde skrig

I de private skove må du færdes fra kl. 7 til solnedgang. Færdslen må kun være til fods, og du skal følge stierne og de anlagte veje. Du må derfor ikke gå bort fra stierne og ind mellem træerne selvom, at det er der, der oftest er flest svampe. Ophold må ikke finde sted indenfor 150 m. fra beboelses- og driftsbygninger.

 

Artiklen er skrevet af Naturstyrelsen

 

http://www.naturstyrelsen.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…