Thorning fortsætter med at tabe alle sine valg

Det blev et sælsomt kommunalvalg.

 

Som altid var der en række lokale dramaer fyldt med indviklede regnestykker og taktiske manøvrer omkring konstitueringen.

 

Men det særlige ved dette valg er en helt utrolig forvirring om, hvordan resultaterne skal udlægges på landsplan.

 

Det er som regel stor debat om dette, fordi partierne lader deres spinmaskiner køre i forsøget på at fremstille deres resultat så positivt som muligt. Men denne gang har usikkerheden slået alle rekorder.

 

Fire konklusioner

Den Korte Avis påtager sig med glæde at bringe lidt orden i sagerne. Her er fire centrale konklusioner:

 

Socialdemokraterne er fortsat Danmarks største kommunale parti med 29,5 procent af stemmerne. Til gengæld er Venstre nu partiet med flest borgmesterposter.

 

Blå blok fik flere stemmer end rød blok på landsplan – ved sidste valg var der et klart rødt flertal.

 

Thorning fortsætter med at tabe alle valg, hun stiller op til som leder.

 

Løkke klarede sig godt nok til, at valget kan blive en ny start for ham efter rejsesagens elendighed.

 

DR og TV2 News på afveje

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

Når forvirringen blev så total på valgaftenen, hang det sammen med en såkaldt exit prognose, som Danmarks Radio bragte. Den viste, at Venstre havde overhalet Socialdemokraterne som det største kommunale parti.

 

Altså tilsyneladende et stort nederlag til Thorning, netop som hun har oplevet medvind i de landspolitiske meningsmålinger.

 

Thorning har tidligere været ferm til at udlægge sine valgnederlag som sejre. Men denne gang holdt hun en tale til partifællerne, hvor hun på baggrund af DR’s tal talte rent ud om at se nederlaget i øjnene. Og så viste det sig, at tallene var forkerte!

 

Tidligt i morges gik TV2 News så i gang med at rette op på det billede, som DR havde skabt. Men de gjorde det så ivrigt, at de fuldstændig overtog de socialdemokratiske spindoktorers udlægning af tallene. Nu stod Thorning nærmest som valgets sejrherre. Men det var hun ikke.

 

Thorning tabte igen

Thorning undgik regulær fiasko. Socialdemokraterne forblev det største kommunale parti – en status de har historisk patent på – og vandt flere vigtige lokale sejre, herunder i de fire største byer.

 

Men Socialdemokraterne gik altså tilbage i forhold til kommunalvalget i 2009, hvor partiet også var gået tilbage. Så det giver ingen mening at kalde valget en sejr for Thorning.

Læs også
Kommunalvalget er først og fremmest et lokalvalg – men der er to vigtige landspolitiske signaler i resultatet

 

I lyset af Løkkes rejsesag havde Socialdemokraterne håbet, at de kunne hente nogle af de stemmer, der blev tabt i 2009, tilbage. I stedet mistede de yderligere 1,1 procentpoints.

 

Særlig dårligt ser det ud for Socialdemokraterne, når man ser på borgmesterposterne.

 

I 2009 fik Socialdemokraterne langt flest borgmesterposter.Denne gang kommer Venstre ud som det klart største borgmesterparti. Venstre erobret en stribe borgmesterposter fra Socialdemokraterne, mens der næsten ingen trafik har været den modsatte vej.
Blå blok fik flertal

Trods Løkkes problemer lykkedes det heller ikke rød blok at fastholde det flertal af stemmerne på landsplan, som man havde i 2009. En enkelt aktuel meningsmåling på folketingsvalg har jo ellers vist rødt flertal. Men i går var der blåt flertal blandt de partipolitiske stemmer.

 

Rød blok blev især ramt af SF’s voldsomme tilbagegang. Blå blok havde gavn af klar fremgang for Dansk Folkeparti, et uventet godt resultat for De Konservative, fremgang for Liberal Alliance – og så altså Venstres gevinst på 1,8 procent i forhold til sidste kommunalvalg.

 

Nedsmeltning udeblev

Ligesom Thorning lige nåede at erklære nederlag, nåede Løkke og Venstre-folkene lige at komme helt op at hænge i gardinerne, da Danmarks Radio fik udråbt partiet til landets største kommunale parti.

 

Læs også
Tre ting afgjorde kommunalvalget i går

På den baggrund må det have skabt en vis mathed, da de rigtige tal kom frem. Men Venstre og især Lars Løkke har trods alt grund til lettelse.

 

Valget blev ganske vist ikke til den triumf, som der var lagt op til for bare et par måneder siden. Og der var en del lokal malurt i bægeret som for eksempel nederlagene i Odense og Holstebro.

 

Så jo, Løkkes rejsesag kunne mærkes. Men den frygtede nedsmeltning udeblev. Omstændighederne taget i betragtning fik Venstre et ganske godt kommunalvalg, og det luner selvfølgelig også, at blå blok blev større en rød blok.

 

Foreløbig konklusion

Endnu kan der ikke gøres endelig status over dette kommunalvalg. Der er stadig løse ender med hensyn til konstitueringerne. Og det er fortsat uvist, hvem der får formandsposterne i Kommunernes Landsforening og Danske Regioner.

 

Men den foreløbige konklusion må lyde: En sejr til Lars Løkke og blå blok – ikke prangende, men dog til at se.

 

På banen igen

Læs også
Grotesk: Man kan blive medlem af en kommunalbestyrelse uden at kunne ét ord dansk- og så har man mulighed for tolk betalt af skatteyderne

Man skal være forsigtig med fortolkninger af, hvilken betydning et sådant kommunalvalg har i den landspolitiske sammenhæng.

 

Det er sagt mange gange, og det er stadig lige rigtigt: Lokale forhold spiller en stor rolle for det kommunale resultat.

 

Man kan således ikke bruge dette valgresultat til at forudse, hvordan det landspolitiske styrkeforhold vil udvikle sig mellem partierne og blokkene i den kommende tid.

 

Men én konklusion synes i hvert fald at tegne sig: Lars Løkke er tilbage på banen igen. Han blev ikke dømt ude af dansk politik af de kommunale vælgere.

 

Han skal dog næppe regne med at genindtage sin gamle position som den uantastede førerhund i dansk politik.

 

Kampen mellem blokkene og partierne er blevet mere åben og jævnbyrdig.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…