Silkehaler – smukke som glaskugler på et juletræ

Maleri af Johan de Crem.

Nogle år fra midt i oktober og ind i november får Danmark fint besøg fra det kolde Nord – Rusland, Finland og Sibirien. En smuk farverig skabning, der er som taget ud af romanen: Dr. Zivago. Den en ligner en pelsklædt zarina og dens navn Silkehale emmer af romantik. Dens fine stemme, der lyder som klare sølvklokker, er anderledes end andre fugle. En passende ugens fugl så tæt på julen.

 

(Foto: Søren Vallø)

 

På størrelse med en stær

Den er på størrelse med en stær, men mere rund i jizzet, meget karakteriskt er dens bevægelige nakketop, som snart er bagudvendt snart rejses op. Ryggen er lysegrå brunlig, bugen sart lys grårosa, struben er sort og gennem øjet går en sort stribe. Den sortgrå hale afrundes af en cadminum gul stribe der ligner silke, vingerne er sorte med hvide og gulespidser og et lakrødt vokslignede felt afsluttet af hvidt. Silkehales engelse navn er da også Waxwing. Undersiden af halen er rustrød ligesom kind og pande.

 

Mange i år

Alt i alt en meget speciel og ekotisk fugl der lyser op i haven og bybilledet. I år er der kommet en hel del til Danmark. De kommer her af en helt specifik grund. Sidste års streng vinter har fået træerne til at produceret et kæmpe overskud af blandt andet bær og det er dem der tiltrækker Silkehalen.

 

 

Plyndrer og spiser sig fulde

De rent ud sagt æder sig en ”brandert” til i gærede bær. De er kendte for at kunne plyndre rønnebærtræer i løbet af kort tid, idet de som regel flyver sammen i til tider store flokke. Nogle år kan flokkene rummer i 100-vis af fugle. Bærrene bliver slugt i voldsom fart og passerer gennem kroppen på rekordtid, idet fuglen kun optager de mest fordøjlige kulhydrater. Resten af bæret, indklusiv alkoholen drøner lige igennem systemet.

 

Julefrokost?

Skulle noget af alkoholen alligevel optages af fuglen, sørger dens store lever for, at få bugt med promillerne. Det kan dog ske at alkoholdindtaget alligevel tager magten og påvirker fuglens navigeringsevne og flyvefærdigheder. Der findes historier om silkehaler der “stang-barcadi” er fløjet direkte ind i vinduer, husmurer og lignende. I denne søde julefrokost tid er det vel også et scenarie, vi godt kan genkende og forholde os til.

 

Fra Sibirien

Silkehalen yngler i de enorme mose og nåleskovsområder som strækker sig østover på den anden side af Uralbjergene, men også fåtalligt i det nordlige Sverige. Antallet af fugle er varierende år for år. Der er tilsyneladende en sammenhæng mellem yngleantal og invasionerne til sydlige områder. Efter invationsvintre er arten yderst fåtallig i yngleområderne, men bestanden vokser sig stor igen efter få år. I yngleperioden består hovedparten af fuglens føde af myg og fluer.

Læs også
Gribskov Kommune kaldes Nordsjællands perle – få en guide her

 

Hører du på din vej lyden af klare sølvklokker, så kig op. Det kan selvfølgelig være lyden af engle, men er sandsynligvis Silkehaler!!!

 

Se en video med silkehaler her:

 

WWW.STORMSVALEN.COM

Glædelig jul fra Stormsvalen.com – Naturbutik, Nødebovejen 89, Nødebohuse, Hundested

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…