Retfærdighed i dagens Danmark: får 5.000 kroner i bøde for at afsløre butikstyve

Indehaveren af “JGB Marine” i Nakskov, der forhandler fiskegrej, fritidstøj- og sko og alt til både, John Brockmann, har netop fået en bøde på 5000 kroner. John Brockmanns ”forbrydelse” består i, at han offentliggjorde en videooptagelse fra sin butik.

 

Videoen viste hvordan fire rumænske butikstyve sammen med en otte-årig pige plyndrede hans forretning.

 

Forretningen var konstant udsat for butikstyve, der så ud til bare at fortsætte. John Brockmann ville gøre opmærksom på det store problem og valgte derfor at offentliggøre videoen. Men det måtte han ikke.

 

Onsdags fik han et bødeforlæg på 5.000 kroner for at afsløre dem ved at offentliggøre forretningens videooptagelser af deres tyverier i Ekstrabladet og Den Korte Avis.

 

De rumænske tyveknægte derimod slap en bøde på hver 2000 kroner.

 

Kom og stjæl og bedrag som du vil

I Nakskov er John Brockmann målløs over bødeforlægget:

 

”Hvad er det dog for et signal at sende. Kom og stjæl og bedrag som du vil, bagefter straffer vi dem, der afslører dig,” siger han til Den Korte Avis og fortsætter:

 

”Folk, der ikke er her for andet end blot stjæle og røve, har efterhånden flere rettigheder end os andre. Udenlandske forbrydere er snart mere velkomne, end landets egne borgere,” fastslår John.

 

Han henviser i den forbindelse blandt andet til en udsendelse i TV2’s Station 2, hvor politiet erklærer, at de ikke kan gå ind i Sandholmlejren og hente en stjålen computer, da det vil være en krænkelse af privatlivets fred.

 

Nægter at betale bøden – vil gå rettens vej

Læs også
Video: Hunden vil sidde ned, så hvorfor ikke sætte sig på en dejlig blød baby …

Det er ikke politiet, der har anmeldt John, men en privat, der har henvendt sig til Datatilsynet, som er den myndighed, der har udstedt bødeforlægget på de 5.000 kroner og pålagt politiet i Nakskov at inddrive den.

 

En bøde, som John under ingen omstændigheder har tænkt sig at betale frivilligt.

 

”Det her er en principsag, og jeg ved godt, at det kommer til at koste mig penge til advokat og andre omkostninger oven i de 5.000 kroner, hvis jeg taber, men jeg går i retten med sagen,” understreger John og fortsætter:

 

”Ifølge Datatilsynets regler er det op til den enkelte at vurdere, om det er forsvarligt at offentliggøre en video, og det har jeg så vurderet, at det var, og det skal jeg altså nu straffes for. Det her har intet med lov og ret at gøre,” understreger John

 

Ville vise en østeuropæisk tyvebande i aktion

Videoen med de rumænske tyve i aktion i Johns forretning i Nakskov blev som nævnt i sin tid offentliggjort i Ekstrabladet og Den Korte Avis, men formålet var ikke at hænge enkeltpersoner ud, understreger John:

 

”Meningen med, at I fik videoen til offentliggørelse, var udelukkende at vise, hvordan en østeuropæisk tyvebande opererer. Den eneste måde, man kan få problemerne frem i lyset på, er jo ved at henvende sig til pressen,” fastslår John og understreger:

Læs også
Video: Hvalpen skal møde sin far for første gang – og så kommer overraskelsen

 

”Og hvis det nu også skal være strafbart at gøre opmærksom på ulovligheder, så hører alt simpelthen op.”

 

Sagen mod rumænerne er afsluttet

De fire rumænere blev sammen med den otte-årige pige, de havde med under tyvetogtet, og som også selv stjal, anholdt umiddelbart efter tyveriet.

 

”Sagen mod dem er nu afsluttet og afgjort med en bøde på 2.000 kroner til hver af dem,” oplyser vicepolitikommissær ved lokalpolitiet i Nakskov, Bo von Würden til Den Korte Avis.

 

Det er kun den ene af rumænerne, der har fast bopæl i Danmark. De øvrige havde oplyst, at de var i Danmark for at søge arbejde.

 

”Hvorvidt vi på den baggrund får inddrevet bøderne er umuligt at forudsige,” siger Bo von Würden.

 

Læs også
Video: Hunden risikerer sit eget liv for at redde sine hvalpe ud i live

Han oplyser, at de sociale myndigheder var til stede under afhøringerne af den otte-årige pige, som på grund af sin alder ikke blev straffet, men hendes videre skæbne kender politiet ikke noget til.

 

De var EU-borgere og kunne derfor ikke udvises

Dengang sagen kørte, oplyste vicekriminalkommissær Bo von Würden til Den Korte Avis, at politiet i Nakskov havde undersøgt mulighederne for at udvise rumænerne.

 

”Vi kontaktede grænsepolitiet i sagen, men fik at vide, at betingelserne for udvisning ikke var til stede, da der var tale om EU-borgere, og at kriminalitetens omfang af samme grund ikke var alvorlig nok til en udvisning,” forklarede Bo von Würden til Den Korte Avis den 12. april i år.

 

Det hjalp at offentliggøre videoen

Oven i ærgrelserne og forargelsen over at blive straffet, fordi han afslører butikstyve, er der dog trods alt noget, John kan trøste sig med i dag:

 

”Offentliggørelsen af videoen satte i det mindste en stopper for tyverierne,” siger han.

 

Læs også
Den vrisne kat skubber fjernbetjeningen på gulvet – da ejeren råber stop, ryger den næste ting ned …Først skubber Video: Katten gør som det passer den, selv om ejeren protesterer højlydt

Tidligere har John fortalt til Den Korte Avis, hvordan hans forretning inden videoerne blev offentliggjort normalt havde en 20 – 30 stykker rendende hver uge.

 

”De købte aldrig nogensinde noget, selvom jeg bagefter kunne se, at der var blevet ”solgt” både fritidstøj og fiskegrej,” sagde John til Den Korte Avis 30. maj og angav selv årsagen:

 

”Det har virkelig skræmt dem, at de pludselig kunne risikere at se sig selv hængt ud på avisernes forsider med billeder og det hele som en flok tyveknægte.”

 

Men nu ser det altså ud til, at det skal koste John Brockmann en bøde på 5.000 kroner, fordi han selv fik stoppet tyverierne i sin forretning, JGB Marine i Nakskov.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…