Gellerup: Sten og grove angreb mod Akkari

Foto: Sune Franck

Stemningen var højspændt, da den tidligere imam og talsmand for Islamisk Trossamfund Ahmed Akkari i aftes holdt debatmøde sammen med socialdemokraten Christian Rabjerg Madsen i Gellerupparken i den vestlige del af Aarhus.

 

Politiet havde valgt at indføre midlertidige visitationszoner og var mødt talstærkt frem ved multiaktivitetscenteret Globus 1, hvor mødet fandt sted. Alligevel lykkedes det flere at kaste sten mod Akkaris taxa, da han ankom til stedet.

 

Akkari blev især kendt for sin rolle op til Muhammedkrisen, som han var med til at opildne til under en rundrejse i Mellemøsten. Siden har han taget afstand fra sine handlinger og ortodoks islam. Formålet med mødet i Gellerupparken var derfor at diskutere islamismen i Danmark.

 

15 personer anholdt

Halvanden time inden mødets start var der foretaget 14 såkaldt præventive anholdelser ved foreningen Fristedet for unge i Gellerup. Ifølge Jesper Bøjgård Madsen fra Østjyllands politi fandt man i den forbindelse 200 kanonslag og flere poser med sten, der formentlig også var tænkt som kasteskyts.

 

Fristedet er en forening som på Gellerups hjemmeside præsenteres sådan her: “Fristedet er en forening for og af unge i Gellerup. Foreningens formål er at samle unge mennesker og få dem væk fra de kriminelle miljøer. Foreningen har siden, den blev stiftet sidste forår, arbejdet for at få et fysisk mødested, og det er et led i foreningens formål at give de unge et ansvar for stedet.”

 

Inden mødet med Ahmed Akkari gik i gang, havde der samlet sig store grupper af unge andengenerationsindvandrere på pladsen foran indgangen til mødelokalerne. Der var hyret private vagter, og også PET var til stede. Kort efter mødets start anholdt politiet endnu en person, som havde kastet et kanonslag.

 

Tilråb fra salen

Den højspændte stemning blev ikke mindre under selve mødet. Omkring 100 tilhørere var blevet lukket ind. Selvom Akkari indledte med at sige ”fred være med jer alle”, kom mange af de fremmødte unge mænd med indvandrerbaggrund undervejs med tilråb, og flere blev vist ud.

 

”Jeg ved, hvordan en religiøs muslim tænker om mig i forhold til, hvad gud vil sige”, sagde Akkari, der selv har boet i Gellerupparken i mange år. ”Det er fint – det er ikke mig, det drejer sig om. Det drejer sig om, at I kigger indad; se på, hvad I er en del af”.

 

Ahmed Akkari opfordrede muslimer i Danmark til at forholde sig mere kritisk til de kulturforeninger og religiøse ledere, som mange af dem lader sig repræsentere af. Han talte for et opgør med den gængse tolkning af Koranen og med hykleriet og dobbeltmoralen i muslimske kredse og for at stå fast på de frihedsværdier, det danske samfund bygger på.

 

Læs også
Forbyd muslimske bønnekald ved lov

Undervejs blev Akkari beskyldt for at have givet en tilhører ved navn Muhammed ”privat seksualundervisning”, da han var en ung dreng. Det fik Akkari til at true med en injuriesag.

 

Flere planlagte debatmøder i Danmarks ghettoer

Efter mødet blev Ahmed Akkari og Christian Rabjerg Madsen kørt ud af Gellerupparken i en politibil. De to har tidligere holdt et lignende debatarrangement i Vollsmose i Odense og i Kolding. Hvis de fortsætter efter planen, skal de holde møder i ghettobebyggelser i Vejle, Esbjerg, København og Aalborg i den kommende tid.

 

Læs den udvidede reportage med flere interview fra aftenens møde i torsdagens udgave af Den Korte Avis.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…