Kommunevalget bliver landspolitisk vendepunkt

Kommunevalget ligner en hård kamp mellem Venstre og Socialdemokraterne om, hvem der bliver Danmarks førende kommuneparti.

 

I prognoserne ligger de meget tæt, både når man måler det i det samlede stemmetal og i borgmesterposter.

 

Udfaldet af den kamp har kontant betydning for, hvilket af de to partier der besætter formandsposterne i Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner. Samtidig ligger der selvfølgelig også en psykologisk gevinst i at være størst.

 

Men som resultatet tegner sig, har begge partier mulighed for at udråbe det som lidt af en sejr.

 

Venstre står til at gå frem i forhold til sidste kommunevalg. Så hvis de ikke bliver det største parti kan de i hvert fald henvise til det.

 

Socialdemokraterne står til at klare sig bedre, end prognoserne tidligere lagde op til. Så hvis de ikke bliver det største parti, kan de i hvert fald henvise til det.

 

På den måde ser det ikke ud til, at kommunevalget vil skabe den helt store landspolitiske dramatik. Hverken Helle Thorning eller Lars Løkke vil komme vaklende ud af det på randen af knockout.

 

Ikke desto mindre kan kommunevalget blive et landspolitisk vendepunkt.

 

Næppe valg nu

Helle Thornings første to år som statsminister var domineret af en endeløs nedtur for rød blok.

 

Det ændrede sig, da medierne kastede sig over Lars Løkkes rejsesag. Den har ikke bare ramt Løkke og Venstre, men har efterhånden også ramt blå blok som helhed.

Læs også
Lars Løkke tegner et misvisende billede af, hvor meget vælgerne bakker hans forslag om en SV-regering op

 

For nylig kom der sågar en meningsmåling, der viste dødt løb mellem blokkene (Voxmeter/Ritzau). Denne måling fik Den Korte Avis til at påpege, at Thorning kunne blive fristet til at udskrive valg, hvis nye målinger viste samme billede.

 

Søndag kom der så en måling. Den viste dog fortsat en føring til blå blok på ni mandater (Wilke/Jyllands-Posten). I det seneste gennemsnit af meningsmålingerne har blå blok bevaret et forspring, der ligger lidt højere end det.

 

Så umiddelbart ser Løkkes rejsesag trods alt ikke ud til at have skabt så voldsom en ændring i det politiske billede, at Thorning tør udskrive valg inden for kort tid.

 

Men dansk politik er ændret, med større jævnbyrdighed mellem blokkene. Som også kommunevalget vil vise.

 

Løkkes troværdighed i bund

Forskellen mellem vælgernes tillid til henholdsvis Thorning og Løkke ser også ud til at indsnævre sig.

 

Læs også
Kristian Jensen stak piben ind – men krigen i Venstre kan brage løs igen, fordi Løkke vil gøre op med arven fra Fogh

Thorning oplevede det helt usædvanlige for en dansk statsminister, at hun blev forkastet af vælgerne fra første færd. Hovedårsagen var de mange løftebrud.

 

Til gengæld strømmede vælgerne til Løkke. En del af dem kom nok mere på grund af et fravalg af Thorning end et tilvalg af Løkke.

 

Den type vælgere er igen forsvundet fra Løkke på grund af rejsesagen. Netop nu er Løkkes troværdighed helt i bund. Han ligger sidst, når vælgerne bliver bedt om at vurdere partiledernes troværdighed. (Wilke/Jyllands-Posten)

 

Thornings har det heller ikke godt

Et pænt resultat ved kommunevalget for Venstre, kan dog skabe mere ro på for Løkke. Den kommende juletid kan også give ham et break fra den hektiske stemning omkring hans person. Alt sammen under forudsætning af, at der ikke dukker nye belastende ting op i medierne.

 

Målingen, der giver Løkke bundkarakter i troværdighed er helt givet præget af, at folk siger deres ærlige mening om hans rolle i den aktuelle rejsesag. Han har en fair chance for, at tallene vil rette sig noget i det nye år.

 

Men den tid er forbi, hvor Løkke bare kunne skovle stemmer ind på, at folk valgte Thorning fra.

Læs også
Inger Støjberg vraget – både Venstre og Socialdemokratiet glider nu væk fra den stramme udlændingepolitik

 

Omvendt er der heller ikke meget der tyder på, at Thorning høster stort på Løkkes tab af troværdighed. I den omtalte måling på partilederne lå hun også ret skidt. Topscorerne er Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti.

 

Det landspolitiske signal fra kommunevalget ser ud til at blive, at Thorning har det lidt bedre end før, men at Løkke samtidig undgår en regulær nedsmeltning.

 

Mere åbent

I den forstand markerer kommunevalget et vendepunkt. Det angiver, at tiden frem mod næste folketingsvalg vil blive præget af et nyt politisk mønster.

 

Vi vil ikke længere have en regering, der dagligt bliver blæst ud af lokalet. Men vi vil formentlig heller ikke have en opposition, der nu går helt ned på grund af Løkkes krise.

 

Vi vil snarere have en mere tæt og åben politisk situation. Formentlig stadig med en blå føring, men ikke større, end at valget ikke er afgjort på forhånd.

 

Læs også
Løkke holdt mærkeligt pressemøde om SV-samarbejde – nu har han udløst voldsomt opgør blandt sine egne

Det vil heller ikke længere være en situation, hvor alt er styret af, at vælgerne ganske enkelt ikke har fidus til den siddende statsminister.

 

Ganske vist har de stadig ikke megen fidus til Thorning. Men deres tillid til Løkke har også fået et knæk. Forholdet til de to statsministerkandidater er i dag ret illusionsløst.

 

Nye præmisser

Dermed er der lagt op til større spænding om udfaldet af næste valg. Og det er blevet langt mere usikkert, hvad der vil afgøre valgets udfald. Det vil muligvis først udkrystallisere sig under valgkampen, som vi har set det andre gange.

 

Dansk politik foregår på nye præmisser efter kommunevalget.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…