Kan naboen kræve vores garage fjernet?

Advokat Søren Vasegaard Andreasen, Jensen Advokatfirma, besvarer spørgsmål om lov og ret. Har du et spørgsmål, du ønsker besvaret, kan du sende det til [email protected]. Udvalgte spørgsmål vil i anonymiseret form blive besvaret her i avisen.

 

 

Spørgsmål om skel:

 

Min mand og jeg bor i en villa i en mindre landsby i Østjylland og har gjort det i snart 30 år.

 

Vores nabo, der flyttede hertil for godt 2 år siden, skal have bygget til, og i den forbindelse har han opdaget, at bagenden af vores garage står 2 meter inde på hans grund, og at hækken mellem ejendommene står 3 meter inde på hans grund.

 

Vores nabo vil nu have, at vi fjerner garagen og flytter hækken, så den kommer til at stå der, hvor skellet ifølge ham er.

 

Hvad skal vi gøre. Vi mener ikke, vi har gjort noget forkert, da hæk og garage står der hvor det stod, da vi købte huset. Vi er begge pensionister, så vi har ikke penge til at køre en sag.

 

Svar:

 

Når der mellem to naboer er strid eller tvivl om, hvor skellet er, kan man afholde en skelforretning.

 

Det foregår ved, at man får en landinspektør til at afmærke, hvor skellet ifølge matrikelkortet er. Når man så ved hvor skellet er, kan landinspektøren desuden tage stilling til, om I har vundet hævd på den del af naboens grund, der ligger imellem skellet ifølge matrikelkortet, og skellet som det følger af den daglige brug af ejendommen, som I har udøvet i de sidste 30 år.

 

For at kunne vinde hævd kræves det, at I har brugt arealet i mere end 20 år som om I ejede det, at naboen ikke samtidig har brugt arealet, og at der ikke foreligger en aftale med naboen om, at I har brugsret til arealet

Læs også
Nu er det højsæson for nabostridigheder – 5 gode råd til, hvad du skal gøre

 

Da ovennævnte betingelser må anses for opfyldt, har I efter min vurdering vundet hævd på arealet op til hækken, hvorfor arealet nu tilhører jer og ikke naboen. Derfor kan I heller ikke tvinges til at fjerne hækken eller garagen.

 

Gennemførelse af en skelforretning kan være en bekostelig affære. I bør derfor starte med at kontakte en advokat, som på jeres vegne kan ansøge jeres forsikringsselskab om retshjælp til gennemførelse af skelforretningen.

 

På den måde begrænses jeres omkostninger ved en skelforretning til kun 10 % af de samlede omkostninger. Hvis jeres samlede indtægt er lav nok, kan advokaten endvidere, når skelforretningen er afsluttet, ansøge den lokale Statsforvaltning om, at Staten dækker omkostningerne ved skelforretningen.

 

Jeg gennemfører jævnligt skelforretninger, og I er således også meget velkomne til at kontakte mig igen, hvis I ønsker bistand i sagen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…