I Sverige bliver lærerne truet og mishandlet af deres elever

Flere hundrede svenske lærere oplever hvert år at blive udsat for slag, spark og trusler på livet. Det skriver Dagens Nyheter.

 

Forsøgt kvalt med sjippetov, en syl i knæet, slag i nakken og truet med en smadret flaske. Det er nogle af de eksempler, svenske lærere har været udsat for af deres egne elever.

 

DN har gennemgået flere hundrede sager om trusler og vold mod lærere og andet personale på skolerne. Og disse udgør en tredjedel af alle klager til Arbejdsmiljøudvalget for alvorlige hændelser i skolerne.

 

Der sker ofte det, at en elev får et pludseligt raseriudbrud, og vreden går ud over dem, der tilfældigvis står i vejen. Men der er også eksempler på, at volden har været bevidst og beregnet en bestemt lærer (DN).

 

Hårdt arbejdsmiljø
I hverdagen på de svenske skoler er det normalt at opleve trusler, nedsættende bemærkninger eller fornærmelser.  Det er et følsomt emne – mange frygter den specifikke elev, men også skolens omdømme er på spil.

 

En anonym kvindelig lærer, der stadig er ved at komme sig efter et overfald, frygter at eleven vil opsøge hende i hjemmet.

 

”Det var den mest forfærdelige smerte, jeg har været igennem. Jeg stadig kæmper med det – og med skammen over min helt nye klasse oplevede deres lærer græde af smerte og falde ned på gulvet. I dagene efter angrebet, stop jeg på vej til skole til at kaste op, før jeg kunne køre videre og undervise. Jeg er stadig bange for eleven,” siger gymnasielæreren (DN).

 

Men mange fortæller ikke, at de har været udsat for trusler eller vold. Dels på grund af skam, men også fordi skolernes regelsæt, der skal håndtere sådanne situationer med trusler og vold mod lærerne er ikke-eksisterende eller mangelfulde.

 

Mangel på opdragelse

Flere påpeger, at der gennem årene er sket en forandring, hvor eleverne i højere grad mangler empati og udviser en mere aggressiv adfærd. Arbejdsmiljøinspektør, Inger Høgstedt, forklarer at det, som før var utænkeligt, nu er sandsynligt.

 

”Enhver, der gik i skole for 20 år siden ikke ville kunne kende det i dag. Generelt har man meget mindre respekt for lærere og andre autoriteter.”

 

Læs også
Hvidvasker Sverige sin antisemitisme? – en beretning om, hvor galt det står til i Malmø

En del af forklaringen skyldes ifølge en rektor, der selv er blevet slået af en elev, at forældrene ikke opdrager nok på deres børn.

 

”Det er blevet uinteressant at sætte klare grænser, mange forældre lader børnene bestemme. Men når børnene kommer i skole, skal de sidde på deres plads og gøre en masse ting, de ikke ønsker. Det er en væsentlig årsag til konflikter,” siger hun til DN.

 

Samtidig ser man oftere, at situationerne bliver for farlige for lærerne, så Arbejdsmiljøtilsynet griber ind og sørger for, at læreren ikke længere skal undervise den pågældende elev.

 

Mangel på regler

I Göteborg Kommune skal skolerne indberette alle kriminelle begivenheder. Men sådanne regler findes ikke på nationalt plan og flere af de sager, DN har undersøgt, er ikke blevet politianmeldt, men kun indberettet til Arbejdsmiljøstyrelsen.

 

At skolerne samtidig ikke ved, hvordan de skal håndtere angreb fra elever, er med til at påvirke lærernes arbejdsmiljø. Lars Thim overvejede efter et overfald af en elev, om han skulle skifte skole eller helt droppe undervisningen. Hovedsageligt fordi han følte mangel på støtte fra sin arbejdsgiver.

 

I årene 2007-2012 tog 1.311 lærere sygeorlov som følge af trusler og vold. 1.054 af ofrene var kvinder, 257 var mænd. Derudover har der været rapporter om 2.977 andre alvorlige hændelser i løbet af perioden. Kilde: SWEA (DN).

Læs også
Likvideringen af 31-årig kvindelig læge i Malmø: Hun fik det dræbende skud, da hun lå på jorden – en medgerningsmand er anholdt
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…