Dagens valg er knald eller fald for Lars Løkke

Hver kommune har sine særlige problemstillinger og kampe ved dagens valg. Men der står også en landspolitisk kamp i forbindelse med kommunevalget. Og den bliver denne gang fulgt med større opmærksomhed end normalt.

 

Det skyldes det dramatiske opbrud, som netop nu finder sted i det politiske billede.

 

Siden sidste valg har Venstre været landets suverænt største parti, og blå blok har haft en stabil, kæmpestor føring i forhold til rød blok.

 

Men i kølvandet på Lars Løkkes rejsesag, der er blæst voldsomt op af medierne, er dette mønster gået i opløsning.

 

I går viste en meningsmåling så, at rød blok havde en lille føring, og at Socialdemokraterne var blevet større end Venstre – det skal man tilbage før sidste valg for at finde (Voxmeter/Ritzau).

 

Nå, ja, det er noget af en tilsnigelse at sige, at Socialdemokraterne er blevet større end Venstre. Forskellen er på bare 0,3 procentpoints, hvilket ligger inden for den statistiske usikkerhed.

 

Så det korrekte er, at der er dødt løb mellem de to partier. Men det er også slemt nok for Lars Løkke.

 

Dermed får dagens kommunevalg afgørende indflydelse på hans politiske fremtid. Det er knald eller fald for Lars Løkke.

 

Udfaldets konsekvenser for Løkke

Kommunevalget vil selvfølgelig ikke kunne vise, hvem der vinder næste folketingsvalg. Der kan nå at ske mange ting inden da.

 

Men det kan give et fingerpeg om, hvor hårdt presset på Løkke vil blive i den kommende tid.

Læs også
Løkke holdt mærkeligt pressemøde om SV-samarbejde – nu har han udløst voldsomt opgør blandt sine egne

 

Får Venstre et stærkt resultat, har Løkke gode muligheder for komme ud af den nuværende krise – hvis rejsesagen ellers er ved at være død.

 

Man skal i den forbindelse lige holde sig for øje, at Venstre indtil videre stadig er det største parti, og at blå blok stadig fører i alle andre meningsmålinger end dem, der kommer fra Voxmeter.

 

Får Venstre et nogenlunde pænt resultat, men heller ikke mere, vil det stå helt åbent, hvordan styrkeforholdet udvikler sig i den kommende tid mellem Venstre og Socialdemokraterne, mellem blå og rød blok.

 

Får Venstre et dårligt kommunevalg, risikerer Løkke at blive fanget ind i den dødsspiral, som er enhver toppolitikers mareridt:

 

Det dårlige resultat udløser kritik i egne rækker. Kritikken får masser af medieomtale, og det styrker den almindelige vælgers indtryk af, at der er noget galt med Venstre. Så daler meningsmålingerne igen, der snakkes om lederskifte. Løkke mister autoritet, nye fald i meningsmålingerne og så videre.

 

Et stærkt resultat for Venstre

Læs også
Det er åbenbart, at Løkke ved meget lidt om islam. Det er lige så åbenbart, at han ikke har tænkt sig at rette op på det

Hvad er et stærkt resultat for Venstre ved dagens kommunevalg?

 

Det er, at man ender som partiet med flest borgmesterposter og med posterne som formand for henholdsvis Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner. Bedst vil det være, hvis partiet også får flest stemmer på landsplan, men antallet af borgmesterposter vejer tungere.

 

Ved sidste kommunevalg erobrede Socialdemokraterne 49 borgmesterposter mod 31 til Venstre samt formandsposterne i KL og Danske Regioner. Så hvis Venstre vinder disse slag vil det være en triumf.

 

Et nogenlunde resultat for Venstre

Hvad er et pænt resultat, men heller ikke mere, for Venstre?

 

Det er en klar fremgang for partiet i både stemmer og borgmesterposter – men uden at det får magten i flertallet af kommuner og i de kommunale organisationer.

 

Et sådant resultat skulle ligge inden for rækkevidde for Venstre. Partiet slap ikke så godt fra sidste kommunevalg, så det vil være naturligt med en mærkbar fremgang.

Læs også
Løkke har to store problemer – og de bliver formentlig kun værre efter regeringsrokaden

 

Et dårligt resultat for Venstre

Hvad er et dårligt resultat for Venstre?

 

Rædselsscenariet for Løkke er selvfølgelig, at partiet ligefrem klarer sig dårligere end i 2009. Men også hvis man kun får en lille fremgang i borgmesterposter, vil der være udtalt skuffelse blandt Venstre-folk. Indtil Løkkes rejsesag lå man jo til at høste en stor gevinst.

 

Man vil tappert forsøge at fremhæve, at der var fremgang for Venstre. Men bitterheden i forhold til Løkke og rejseroderiet vil være stor. Han vil blive hårdt trængt både indefra og udefra (medier og meningsmålinger).

 

Svend Åge Borgmestersen

Det kommunale valgresultat afgøres langt fra kun af de landspolitiske forhold. Venstres valgresultat afgøres langt fra kun af holdningen til Lars Løkke.

 

En tommelfingerregel siger, at de landspolitiske tendenser slår igennem halv kraft ved de kommunale valg.

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

 

I og med at Venstres aktuelle krise i den grad drejer sig om Løkkes personlige rejsesag, kan det tænkes, at den landspolitiske afsmitning ikke bliver så kraftig i forhold Venstres lokale kandidater. Vælgerne synes måske ikke, at de vil straffe Svend Åge Borgmestersen for Løkkes rejser.

 

Det må Løkke i hvert fald håbe.

 

Den altafgørende forklaring

Sikkert er det, at hvis Venstre får et skuffende valgresultat, vil Løkkes problemer blive set som den altafgørende forklaring, også hos partifællerne – uanset om de siger det udadtil eller ej.

 

Det vil reelt være svært at finde anden forklaring. Før rejsesagen bragede løs, så alt lyst og lykkeligt ud for det kommunale Venstre.

 

Derfor er det knald eller fald for Lars Løkke i dag.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…