Kommunalvalg og Friis Bach sender Thorning til tælling

Moderne politik er kolossalt omskiftelig.

 

Senest gik kommunalvalget anderledes, end mange havde spået. Og nu ser det ud til, at den radikale udviklingsminister Christian Friis Bach pludselig vil tage sin afsked senere i dag.

 

Dermed sendes Thorning igen til tælling.

 

Først kommunalvalget

For et par måneder siden lignede Helle Thorning en slagen kvinde med meget ringe chancer for at vinde næste folketingsvalg. Hun stod foran et kommunalvalg, der truede med at blive en katastrofe for hende.

 

Så blev Lars Løkke hårdt ramt af sagen om luksusrejser og bilagsrod i forbindelse med hans formandspost i klimaorganisationen GGGI. Vælgerne vendte ham ryggen i meningsmålingerne, og han  risikerede en regulær nedsmeltning ved kommunalvalget.

 

Men det endte med, at Løkke faktisk vandt kommunalvalget.

 

Nok fik Socialdemokraterne flere stemmer end Venstre. Men det har de altid gjort ved kommunalvalgene, og S gik igen tilbage, mens V gik frem, så afstanden blev mindre end nogen sinde.

 

Nok så interessant: Blå blok fik flere stemmer end rød blok. Blå blok fik langt flere borgmesterposter end rød blok. Og Venstre fik langt flere borgmesterposter end Socialdemokraterne.

 

Så selv om Thorning slap for den katastrofe, der truede for nogle måneder siden, ødelagde kommunalvalget den fremdrift hun havde på grund af Løkkes rejsesag.

 

Så Friis Bach

Og bang! Pludselig sker der en ny dramatisk udvikling i GGGI-sagen. Efter at rød blok i lang tid har kørt voldsomt på Løkkes rolle, rammer sagen nu Thorning som en boomerang.

 

Alt tyder på, at udviklingsminister Christian Friis Bach meddeler sin afgang på et pressemøde kl. 13 i dag, og at hans rolle i forhold til GGGI er årsagen.

 

Rygterne svirrede i går, fordi Friis Bach brat afbrød en rejse til Mellemøsten på grund af ”en hjemlig politisk sag”.

 

Rygterne fik mere kontant form, da Friis Bachs nordjyske kredsformand, Hans Jørgen Nygaard, sagde til politiken.dk:

 

”Det er et eller andet med GGGI, hvor han mener at have fejlet og derfor har fejlinformeret. Det er, hvad jeg ved.”

 

Senere erklærede Nygaard, at han aldrig havde sagt dette. Men dokumentationen synes at være i orden. Formentlig fik Nygaard at vide, at han havde begået en kæmpe brøler ved at fortælle løs til journalister, hvad Friis Bach havde fortalt ham, og så forsøgte han fortvivlet at hive i land.

 

Årsagen kan ligge i en afslørende redegørelse

Der er stor sandsynlighed for, at Friis Bachs afgang har noget med GGGI at gøre. Det får så vise sig, hvad det mere præcist drejer sig om.

 

Når han netop nu tager sin afsked, kan det hænge sammen med en redegørelse, som er på vej fra Udviklingsministeriet, og som vil blive oversendt til Rigsrevisionen.

 

I denne redegørelse afdækkes det, hvad regeringen vidste og gjorde i forhold til det økonomiske rod i GGGI.

 

Det kan tænkes, at der her gemmer sig oplysninger, som belaster Friis Bach så meget, at det får ham til at gå af. Af egen drift eller fordi hans partiformand MargretheVestager har bedt ham om det.

 

Måske har Friis Bach alligevel ikke ”fulgt alle regler”

Mens Løkkes del af sagen bragede løs i oktober, kom også Friis Bach under beskydning.

 

Det kom frem, at han som bestyrelsesmedlem i GGGI allerede året i forvejen havde kendt til en særdeles kritisk rapport om organisationen fra den sydkoreanske rigsrevision. Rapporten afslørede blandt andet ulovlige penge til embedsmænd og tårnhøje lønninger.

 

Men Friis Bach havde undladt at informere Folketinget om denne hårde kritik. I et samråd insisterede han dog på, at han havde ”fulgt alle regler”.

 

Et af hans hovedargumenter var, at han kun havde pligt til at informere Folketinget, hvis rapportens afsløringer drejede sig om korruption. Og det gjorde de ikke, hævdede han.

 

I Udviklingsministeriets arbejde med den ny redegørelse kan der være dukket noget op, som skyder hul i det forsvar, som Friis Bach brugte under samrådet i oktober. Og det må være alvorligt, siden han går af.

 

Nøgleordet synes at være, at han har ”fejlinformeret” Folketinget, som kredsformanden formulerede det, før han fortrød og trak i land.

 

Regeringen tvinges til at lægge GGGI-sagen død

En sag som denne er naturligvis ubehagelig for en hvilken som helst regering på et hvilket som helst tidspunkt.

 

Men i den aktuelle politiske situation har den særlig stor betydning.

 

Hvis Christian Friis Bach ikke har levet op til sit ministeransvar i forhold til Folketinget, vil GGGI-sagen nu udvikle sig til en alvorlig belastning for regeringen.

 

Dermed vil det være en sag, som regeringen vil prøve på lagt helt død hurtigst muligt. Og det betyder igen, at det vil være slut med at blive ved med at holde sagen varm i medierne for at genere Lars Løkke. For det vil give bagslag.

 

Løkke kan nu formentlig lægge GGGI-mareridtet bag sig.

 

Socialdemokraten Pernille Rosenkrantz-Theils karriere som fast Løkke-kritiker i stort set samtlige tv-nyhedsudsendelser vil være overstået – i hvert fald i denne omgang.

 

Thorning nåede lige at få den søde oplevelse af at være i offensiven. Men så kom kommunalvalget. Og så gik Friis Bach. Nu må hun igen tage tælling.

Del på Facebook