Sådan en rokade kan Thorning kun hade

Helle Thornings har truffet de oplagte personvalg i forbindelse med regeringsrokaden. Det gælder især på de to tungeste poster, der stod tomme efter Morten Bødskovs og Villy Søvndals afgang.

 

Når man nu ikke ændrede på partiernes fordeling af ministerposterne, var det indlysende at gøre Holger K. Nielsen til ny udenrigsminister. Han har mange års erfaring som udenrigspolitiker, og han har været den stærke mand i SF, siden han tiltrådte som skatteminister.

 

Han bevarer fornuftigvis forbindelsen til det indenrigspolitiske ved at få sæde i regeringens centrale koordinationsudvalg.

 

Karen Hækkerup er også et velbegrundet valg som justitsminister. Politisk har hun nogenlunde samme profil som Morten Bødskov: højrefløjssocialdemokrat af den relativt stramme slags.

 

Men der er mere liv og ild i hende som politiker end i den stive, noget arrogante og meget systembevarende Bødskov. Det bliver spændende at iagttage, om hun vil være i stand til at hævde sin selvstændighed i forhold til Justitsministeriets embedsapparat. Det var Bødskov ikke.

 

Ingen grund til glæde

To nye kommer med på regeringsholdet: Jonas Dahl (SF) som skatteminister og Dan Jørgensen (S) fra Europa-Parlamentet som fødevareminister. De er forholdsvis ukendte i den brede offentlighed, men de har begge solid indsigt i de områder, som de nu skal være ministre for. Dan Jørgensen har dog ligget langt til venstre i fødevarepolitikken og vil blive mødt af skepsis fra landbruget og fødevareindustrien.

 

Så brikkerne er sådan set faldet meget pænt på plads i statsministerens puslespil med posternes fordeling. Alligevel har hun ingen grund til glæde. For nu at sige det mildt.

 

Sådan en rokade kan Thorning kun hade.

 

Gør kun sjældent en forskel

Der er altid en masse gejl omkring regeringsrokader. Det er dog mere skuespil, end det er politiske realiteter. For rokader gør sjældent nogen nævneværdig forskel for en regerings situation.

 

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

Men hvis en statsminister skal have en chance for, at en rokade får en positiv virkning, så skal den signalere dynamik både personligt og politisk.

 

Der skal komme en eller flere nye folk ind, som vælgerne har et udtalt behov for at se på ministerbænkene. Og der skal være en politisk stemning af forandring og optimisme omkring rokaden.

 

Intet af dette finder man i den aktuelle rokade.

 

Defensiv rokade

Rokaden drejer sig om at rydde op og fylde huller efter Bødskov og Søvndal. Og den kommer lige oven i en stribe skandaler, hvor ministre har vildledt Folketinget.

 

Samtidig falder den på et tidspunkt, hvor regeringen igen er på vej ned ad bakke i meningsmålingerne, efter at Lars Løkkes rejsesag havde givet den fremgang.

 

Thorning er på ny under pres. Og det er ikke noget godt udgangspunkt for at skabe begejstring omkring en rokade. Det er på alle måder en defensiv rokade.

Læs også
SIDSTE NYT: Den formodede gerningsmand til terrorangreb på seks franske soldater er blevet skudt i sin mørke BMW og anholdt

 

På vej ned igen

Lige før kommunalvalget kom der en enkelt meningsmåling, som tydede på, at det politiske billede var ved at vende. Den viste et smalt rødt flertal og gav Socialdemokraterne flere stemmer end Venstre. (Voxmeter/Ritzau)

 

Men regeringen kom allerede ned på jorden igen ved kommunalvalget, som blå blok vandt. Og siden da har meningsmålingerne på ny vist et klart blåt forspring. Lars Løkke har ikke mindst vundet på, at han så resolut slog til med finansloven.

 

Alene i dag er der to målinger, hvor blå blok fører med henholdsvis 17 og 11 mandater (Wilke/Jyllands-Posten og Greens/Børsen).

 

I begge målinger går Socialdemokraterne tilbage. I begge målinger går Venstre frem.

 

Spildt krudt

Nok er afstanden mellem blokkene ikke så ekstrem, som den var en overgang. Men tendensen går igen den gale vej for Thorning.

Læs også
Skandale: 50 familier i indvandrerghettoen Tingbjerg modtager hver for 600.000 kroner i sociale ydelser om året

 

Og en rokade magter altså ikke i sig selv at vende en sådan tendens. Den kan højst forstærke en tendens og en stemning, som i forvejen ligger i den politiske situation.

 

Derfor er denne rokade spildt krudt for Thorning i forhold til kampen om magten ved næste valg. Hun har været tvunget til at fyre et våben af i utide. Et våben, som hun kunne have meget mere brug for, når valget var tættere på.

 

Timing

Den timing af rokaden, som Thorning er blevet påført, er ganske enkelt elendig.

 

Hun lavede en regeringsrokade så sent som i august måned i år. I øvrigt også en rokade, som ikke havde nogen synlig effekt.

 

Folketingsvalget kommer vel om et år til halvandet. Ofte vil en statsminister lave en rokade en vis tid før valget, hvor han/hun sætter det hold, der vil være det stærkest mulige i valgkampen.

 

Læs også
Et aktuelt eksempel demonstrerer, hvordan de etablerede medier producerer falske nyheder på stribe

Men nu er Thorning blevet nødt til at lave en rokade, der kun lukker huller. Dermed har hun reelt gjort det umuligt at lave en rokade, der direkte varmer op til valget. For tre regeringsrokader inden for et kort tidsrum ville gøre mere skade end gavn, fordi det ville give indtryk af en hektisk og presset regering.

 

Ved præsentationen af de ny ministre på Amalienborg Slotsplads slog Thorning da også fast, at dette bliver den sidste rokade før valget.

 

Så begrænset som muligt

Set på den baggrund er det en meget begrænset regeringsrokade, der er lavet. Men tilsyneladende har regeringen ikke kunne blive enig om mere end det.

 

I det store politiske billede tegner den til at blive betydningsløs.

 

Thorning vil naturligvis i dag gøre alt for at udstråle glæde og tilfredshed over det ny ministerhold. Men sådan en rokade kan hun kun hade.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…