Efter at Højesteret i går ved middagstid afgjorde, at det ikke er i strid med Den europæiske Menneskerettighedskonvention at smide kriminelle familier ud af deres lejligheder, lød der formentlig et lettelsens suk i samtlige boligforeninger rundt omkring i landet.
Ikke mindst hos direktøren for Brabrand Boligforening, Torben Overgaard. Det var en sag om udsmidning af to kriminelle familier i Brabrand Boligforening helt tilbage fra 2009, der i går blev endeligt afgjort ved Højesteret.
”Jeg er tilfreds med dommen,” siger han til Ritzau og fortsætter:
”Det er en god løsning, at en udlejer kan ophæve lejemålet, hvis familien eller gæster opfører sig således, at det er uudholdeligt for de øvrige beboere.”
I alt er seks kriminelle familier nu smidt ud af boligforeningen. Det var en påsat brand i børnehaven Viben, der i 2008 fik bægeret til at flyde over for boligforeningens ledelse.
Brændte børnehave ned til grunden. Se dommene her.
Som tidligere omtalt her i avisen brændte børnehaven Viben i Brabrand ned til grunden i efterårsferien den 12. oktober 2008.
Efterfølgende blev seks unge den 28. maj 2009 dømt for ildspåsættelsen. Som udgangspunkt fik de hver to og et halvt års fængsel for selve branden, men for tre af blev der tale om længere fængselsstraffe som følge af en række forhold, der blev afgjort ved samme lejlighed.
Det drejede sig blandt andet om en lang række forbrydelser såsom hærværk, indbrud, tyveri, trusler om vold og vold på boligforeningens område.
Således blev to 19-årige idømt i alt henholdsvis tre og tre og et halvt års fængsel, medens en 22-årig, som havde en reststraf stående, fik en dom på fem års fængsel.
Boligforeningen reagerede straks og smed seks familier ud
De dømte og deres brødre havde længe terroriseret boligforeningen og dens beboere, og foreningens bestyrelse tøvede ikke et sekund, da dommene for ildspåsættelse faldt.
De pågældende familier, i alt seks, fik deres lejemål opsagt og besked på at flytte. De fire af familierne accepterede afgørelsen, medens to besluttede at gå rettens vej.
Efterfølgende fik Brabrand Boligforening medhold ved først byretten, dernæst ved Vestre Landsret og endelig i går ved Højesteret, efter at de to familier og deres advokat havde anket sagen hele vejen op gennem retssystemet.
Overvejer at gå til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol
Det er dog ikke sikkert, at sagen slutter med Højesterets afgørelse. De to familier overvejer i øjeblikket, om de skal indbringe sagen for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strassbourg.
”Nu er muligheden udtømt i de danske domstole, men familierne kan indbringe sagen for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, og det har jeg orienteret dem om,” siger familiernes advokat, Erik Høimark, til Ritzau og fortsætter:
”Det er noget, de nu skal tænke nærmere over.”
Nu kan det jo være, at forældrene begynder at tænke sig om
Dansk Folkeparti har længe presset på for at give boligforeningerne mulighed at opsige lejemålene for kriminelle familier, der terroriserer naboer og hele boligområder.
Partiets boligordfører, Karina Adsbøl, er da også, som hun udtrykker det, ”svært tilfreds” med Højesterets afgørelse og fremhæver blandt andet den præventive effekt, hun regner med, at afgørelsen vil få.
”Jeg håber, at dommen vil danne præcedens og forhåbentlig få familier med uvorne unger til at have lidt mere styr på deres afkom, så de ikke bliver en plage for et helt boligområde,” siger Karina Adsbøl og fortsætter:
”Når man risikerer at blive smidt ud af sin bolig, hvis børnene begår kriminalitet, vil man forhåbentlig være lidt mere opmærksom på, hvad ens børn render rundt og laver efter skoletid,” påpeger Karina Adsbøl.
Administrerende direktør i Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen, er enig:
”Hvis familierne ved, at grænseoverskridende kriminalitet i et boligområde kan føre til opsigelse, så er det oplagt, at det har en forebyggende effekt,” understreger han.
Andre boligforeninger har allerede smidt kriminelle familier ud
Medens al opmærksomhed har været rettet mod Brabrand Boligforening på grund af retssagerne, har andre boligforeninger i al stilfærdig verfet kriminelle familier ud af deres lejligheder.
Det gælder således Himmerlands Andelsboligforening, som i 2010 smed otte familier ud på grund af kriminalitet.
”Vi har set, at kriminaliteten er eskaleret på det sidste. Vi vil ikke vente, til det brænder helt sammen. Derfor har bestyrelsen besluttet at opsige de familier, der ikke kan indordne sig og truer det gode naboskab,” sagde boligforeningens formand, Peter Anker, dengang til Ritzau.
For nylig har DAB i Værebro i Gladsaxe opsagt lejemålet for en række familier, efter at deres børn og unge er blevet afsløret i at have deltaget i områdets skudepisoder.