Dette må du samle i skoven til at julepynte

Hvad må jeg samle i skoven?

 

Det behøver ikke koste mange penge at pynte op til jul. Naturstyrelsens skove er lige nu et skatkammer af farverige bær, kviste, kogler og blødt mos, som man kvit og frit kan tage med hjem.

 

Den vigtigste tommelfingerregel for, hvad man må samle i Naturstyrelsens skove er:

 

Du må tage til eget brug – omkring en posefuld – så der også er til den næste skovgæst.

 

I private skove gælder der andre regler. Du kan kende statens skove på de røde pæle, der står ved indgangen til skoven. Naturstyrelsens logo står på pælen.

 

Læs reglerne for, hvad man må samle i skoven

 

Det må du samle

 • Træ, grene og kviste
  Du kan være heldig at finde et stykke bark eller træ, der kan bruges som bund til dekorationen. Du må gerne samle småkviste fra jorden men ikke grangrene. Selv om grangrenene måske ligner rester uden værdi, er der mange steder, hvor det sælges til sankere efter den egentlige høst af pyntegrønt.Bøgetræets frugtkapsler “bogholdere” og egetræets “agernpiber” samt deres frugter må også samles når de ligger på jorden, igen i rimeligt omfang til eget brug.

 

Blomster og dermed vinterstandere må plukkes frit.

 • Kogler
  Man må samle kogler på jorden, men ikke plukke af træerne. De kogler, der stadig hænger på træerne, er fulde af frø, og det kan være en handelsvare.Fra skovene kan der samles kogler både af fyr og gran.

 

Hvis du lader kogler ligge varmt og tørt, bliver de endnu flottere. Så åbner skællene sig nemlig. Har koglen ligget længe i skovbunden, er dette dog sket ad naturens vej.

 

På nogle ædelgraner kan man se store flotte kogler, der står ovenpå grenene. Men det er ikke besværet værd at plukke dem. Ædelgrankogler har den kedelige egenskab, at de falder fra hinanden skæl for skæl, når de modnes. Tilbage bliver kun en bunke løse skæl og en brun vissen pind.

 • Svampe
  Svampe kan være rigtig flotte i en dekoration, hvis man altså behandler dem på den rigtige måde. Du må indsamle alle svampe, hvis du kun samler til eget forbrug.
  Flere tips til svampejagten.
 • Mos
  Lav og mos kan med fordel samles allerede fra om efteråret. Det holder sig fint i tørret tilstand. Fra naturens hånd er de faktisk beregnet på at tørre ud og overleve udtørringen for så at vokse videre, når der igen kommer regn.
 • Gran
  Det meste af dekorationspynt kan indsamles i skoven bortset fra en ting, nemlig granen. Pyntegrønt er en væsentlig indtægtskilde for skovejeren og detailhandelen, så lad granen ligge.I Naturstyrelsens skove må du nogle steder gratis samle gran fra skovbunden.
  Se, hvor du kan samle gratis gran

 

Læs også
Lisbeth og Ole har købt deres drømmehus – nu bliver de vækket hver morgen af vilde skrig

Nogle steder har Naturstyrelsen har også salg af pyntegrønt og juletræer til private.
Se, hvor du kan købe pyntegrønt og juletræer

 

Hvad må jeg samle i skoven? Se en video om det:

 

 

http://www.naturstyrelsen.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…