Brandstifterne demonstrer deres magt med påsat brand helt tæt på politistationen

Arkivfoto fra en anden sammenhæng

Stemningen er på kogepunktet på Københavns Vestegn, der natten til i går blev hærget af adskillige påsatte brande. Søndag aften var tallet oppe på 11, men efter flere ildspåsættelser mandag morgen er det nu oppe på 13 påsatte brande – ti i Albertslund og tre i Brøndby. Flere affaldscontainere og et kolonihavehus er blevet brændt af.

 

Ifølge vagtchef hos Københavns Vestegns Politi Brian Normann fandt de fleste ildspåsættelser sted i Kanalens Kvarter i Albertslund nogle timer inden midnat:

 

”Der var en bølge fra 21.15 og et par timer frem. Det virkede, som om brandstifterne var meget mobile og bevægede sig hurtigt fra sted til sted inden for et begrænset område. Når vi og brandvæsenet nåede frem til et brandsted, var de i gang et andet sted, man kan sige, at vi var et skridt efter dem i aftes” (Ekstra Bladet).

 

Brand tæt på politistationen

Siden september sidste år har der været langt over 100 påsatte brande i Albertslund, og tendensen har inden for den sidste uge bredt sig til nabokommunerne Brøndby og Ishøj. Politiet mener, en gruppe unge står bag. Hidtil er ingen personer kommet til skade, men lørdag nat var der ved at gå ild i beboerkomplekset Troldnøddegården. Flere beboere måtte evakueres.

 

På billedet kan man se, hvor tæt ilden var på lejlighederne.

Albertslund kommune har nu hyret et privat vagtværn til at holde øje med de berørte områder. Det sker i samarbejde med politiet, der i forvejen patruljerer massivt i bydelen. Med indsatsen vil man forsøge at forebygge flere ildspåsættelser, fortæller Albertslunds borgmester Steen Christiansen (S):

 

”Vi har sat vagter ind, der kører rundt i byen. Men det, at der bliver sat ild på en affaldsstation mindre end 100 meter fra en af landets største politistationer, siger noget om, hvilke udfordringer vi står over for”, udtaler Steen Christensen (Berlingske).

 

Borgerne går i aktion

Ud over Albertslund kommunes engagement med et privat vagtværn planlægger borgere i Albertslund og Brøndby selv at lave overvågning for at undgå flere påsatte brande. Magnus Jørgensen står bag ideen, og han har indtil nu fået henvendelser fra 100 borgere, som gerne vil deltage:

 

”Jeg er vokset op herude – jeg synes, det er forfærdeligt at se det her. Mit ønske er, at 70-80 mennesker en aften koordinerer det, sådan så man simpelthen holder øje i nogle områder; fuldstændigt legalt – ikke noget med selvtægt. – Observere, bemærke, måske filme lidt – hjælpe politiet, ikke”, fortæller Magnus Jørgensen (DR Nyheder).

 

Læs også
 Det er politiets fornemste opgave at beskytte truede personer – ikke at lukke munden på dem

Der er også blevet oprettet en facebookgruppe ved navn ’Stop brandene i Albertslund’(BT), som følges af 1500 personer. Her opfordres Albertslunds borgere til at være opmærksomme på mistænkelige personer og til at samarbejde om at komme ildspåsættelserne til livs.

 

Uklare meldinger om gerningsmændene

Politiet giver intet signalement, selv om de mistænker en gruppe unge på 15-20 år for at stå bag. Foreløbigt er to personer varetægtsfængslet, og politiet efterlyser i forbindelse med lørdagens ildspåsættelser en ung mand af somalisk herkomst, der er cirka 170 centimeter høj og spinkel af bygning (TV2 Nyhederne).

 

Da politiet kun vil oplyse, at der er tale om danske statsborgere, har Den Korte Avis tidligere prøvet at afdække, hvilken baggrund de mistænkte unge har. Det skyldes flere indicier:

 

Før det første er en gruppe ældre beboere i Nordmarkshave, som ligger i området, i september sidste år blevet groft chikaneret af en gruppe unge andengenerationsindvandrere, som solgte stoffer og råbte skældsord efter dem (Albertslund Posten).

 

For det andet prøver Københavns Vestegns Politi at komme i kontakt med forældre, som har svært ved at tale og forstå dansk (Ekstra Bladet).

 

Og for det tredje har det været diskuteret på et fællesmøde mellem Albertslund kommunalbestyrelse og Albertslunds integrationsråd, hvad rådet kunne gøre i forhold til gruppen af hårde unge og de mange påsatte brande (Møde 122).

Læs også
Under en stor razzia kæmpede politiet med en aggressiv araber – da de fandt ud af, hvem de havde fat i, blev de rystede

 

Selvom det skal understreges, at der kun er tale om indicier, fortsætter Den Korte Avis med at prøve at få belyst, hvilken baggrund de mistænkte unge har, ligesom vi følger udviklingen i sagen om de mange ildspåsættelser i Albertslund generelt.

 

Man kan se en video med brandene på: http://localeyes.dk/65469-2816-nye-pasatte-brande-i-albertslund/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…