Bliver jeg straffet for at forsørge min veninde?

Fto: Inger Marie og Bent Lund Pedersen, Torrevieja

 

Økonomisk rådgiver Kim Vallentin besvarer hver uge spørgsmål fra læserne OM PRIVATØKONOMI. Har du et spørgsmål, du ønsker besvaret, kan du sende det til [email protected]. Udvalgte spørgsmål vil i anonymiseret form blive besvaret her i avisen.  Send spørgsmål til Kim Valentin.

Kære brevkasse

 

Skønt, at man kan få finansielle råd hos jer.

 

Jeg er 73, single og bor fast i Spanien. Da jeg indtil næste år har indtægter fra private pensioner får jeg grundbeløbet i Folkepension.

 

Nu har jeg mødt en dejlig russisk dame, som også bor i Spanien. Hun er arbejdsløs, men kan ikke få understøttelse her. Hun har ingen udsigter til indtægter.

 

Jeg er meget glad for hende, og vi overvejer at flytte sammen, da jeg p.t. godt kan forsørge hende. Men til næste år, har jeg kun ATP og min folkepension.

 

Jeg har læst, at jeg vil få en mindre folkepension, i stedet for de ca. 12.000 kr. mdl. til enlige, hvis vi bor sammen. Jeg kan ikke se logikken i dette. Når jeg ikke bare skal forsørge mig selv har jeg netop brug for en høje pension.

 

Hvad skal jeg gøre? Med venlig hilsen

Per

 

 

Svar

Kære Per

 

Læs også
Vi får at vide, at den muslimske kultur var en berigelse af Spanien – men sandheden er en ganske anden

Tak for dit spørgsmål til brevkassen i Den Korte Avis.

 

Som du skriver, vil din pension som enlig og som samlevende være forskellig.

Folkepensionens grundbeløb

Folkepensionens grundbeløb er 5.804 kr. pr md. for alle, uanset om du er enlig, gift eller samlevende. Det er alene personlig indkomst, der kan gøre, at dette beløb nedsættes.

Folkepensionens pensionstillæg

Folkepensionens pensionstillæg er forskelligt for enlige og gifte og samlevende, og det er desuden afhængigt af ægtefælles eller samlevers indtægt. Regler for gifte og samlevende er ens for personer, der er tilkendt pension eller er flyttet sammen efter 1. marts 1999.

 

Tillægget for reelt enlige er 6.028 kr. pr. md. før skat og for gifte og samlevende er beløbet 2.914 kr.

Forskelle

Folkepensionen for enlige er altså 11.832 kr. uden fradrag i tillægget, mens det for gifte og samlevende er 8.718 kr. om måneden.

 

Som du skriver, kan det lyde mærkeligt. Årsagen til forskellen finder du nok i, at ydelsen afspejler, at det er billigere for den enkelte at bo sammen med nogen end at bo alene.

 

Det korte af det lange er altså, at der ikke rigtigt er noget at gøre ved det. Du kan bo alene og få den høje sats, eller I kan flytte sammen og få den lave sats.

Læs også
Nu er der igen politisk uro i Spanien. Valg den 28. april 2019

 

Læs mere om skat, pension og privatøkonomi i vores gratis nyhedsbrev FinansNyt: Send mig FinansNyt helt gratis.

Med venlig hilsen Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…