Opfordring til at melde folk, der kan bære tegn på smitte, er nu fjernet efter politisk krav – til gengæld beslaglægges privathospitalernes udstyr

En opfordring fra Styrelsen for Patientsikkerhed til landets borgere om at indberette naboer eller arbejdskollegaer, der udviser en bekymrende adfærd i retning af tegn på coronavirus, er tirsdag blevet annulleret efter krav fra ældre- og sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

 

Den var lige en tand for skrap for selv en socialdemokratisk minister, som til gengæld ikke går af vejen for at beslaglægge privathospitalernes udstyr

 

Det vakte ellers ikke så lidt opmærksomhed, da der dukkede denne meddelelse op på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside:

 

”Hvis du er bekymret over adfærden hos en person, som du ved er konstateret smittet, eller som du formoder kan være smittet med coronavirus, skal du udfylde dette oplysningsskema og sende det til Styrelsen for Patientsikkerhed.”

 

Opslaget var en følge af Folketingets epidemilov fra 12. marts, som giver Styrelsen hjemmel til at påbyde enhver, som er konstateret smittet med coronavirus/covid-19 til dels at lade sig undersøge og teste, dels at lade sig indlægge på hospital eller lade sig isolere på anden måde.

 

Men borgerne bør fortsat henvende sig, lyder opfordringen fra Styrelsen

Efter at Styrelsen for Patientsikkerhed tirsdag middag fjernede sin opfordring til at anmelde naboer og arbejdskollegaer med tilhørende skema, er der dukket en ny opfordring op.

 

Dog med en noget mere moderat ordlyd, hvor der ikke mere skal udfyldes et skema, til gengæld opgives der en kontakttelefon, der i givet fald kan benyttes:

 

”For at sikre, at styrelsen kan få viden om sager, hvor der kan være behov for at udstede et sådant påbud for at forebygge og inddæmme spredning med COVID-19 etablerede styrelsen en mulighed for at “anmelde” potentielle sager via et link på styrelsens hjemmeside,” skriver Styrelsen nu og fortsætter:

 

”Efter aftale med sundheds- og ældreministeren er der nu lukket ned for muligheden for på styrelsens hjemmeside at “anmelde” risikofyldt adfærd hos andre borgere med henblik på overvejelser om udstedelse af eventuelt påbud til enkeltpersoner,” skriver Styrelsen nu, men understreger:

 

”Det er dog fortsat afgørende, at sundhedspersoner, der oplever risikofyldt adfærd nemt og enkelt kan kontakte styrelsen. Myndigheder, sygehuse, plejehjem, bosteder m.v. kan i stedet kontakte Styrelsen for Patientsikkerhed på telefon 72 28 66 00.

 

Samfundsforsker: Opfordringen var til den ekstreme side

Nana Cecilie Halmsted Kongsholm, der er postdoc ved Københavns Universitet og har forsket i tillid i det danske sundhedsvæsen, vurderer, at den nu fjernede opfordring var til den ekstreme side.

 

”Det er overvejende negativt og til den ekstreme side. Det institutionaliserer noget, der burde være givet i samfundet i forvejen, og risikerer i den grad at højne den mistanke, man kan have til sine medmennesker og til sundhedssystemet,” siger hun til Ritzau

 

Til gengæld beslaglægger myndighederne nu privathospitalernes udstyr

Fra på lørdag den 28. marts vil privathospitalerne ikke længere være i stand til at udføre operationer, der kæver narkose og lignende.

 

Det fremgår af et dokument fra Sundhedsstyrelsen til foreningen af danske sundhedsvirksomheder, Sundhed Danmark, og som TV 2 er kommet i besiddelse af.

 

Ifølge dokumentet har Sundhedsstyrelsen givet et påbud til danske privathospitaler med beholdning af anæstesiapparater og respiratorer om, at de skal lukke delvist for en periode.

 

I stedet skal al materiale stilles til rådighed for det offentlige sygehusvæsen i forbindelse med coronapandemien,

 

Sundhedsstyrelsen har derudover anmodet om, at anden kapacitet, mandskab og værnemidler bliver opgjort. Det gælder for alle privathospitaler i landet uanset mængde af anæstesiapparater og respiratorer.

 

Påbuddet omfatter 17 forskellige privathospitaler på 30 forskellige adresser, oplyser Sundhed Danmark til TV 2.

 

Forventer at have over tusinde respiratorer til rådighed i uge 16

Anmodningen fra Sundhedsstyrelsen skyldes en prognose, der bygger på data fra Italien, og som viser, at der under epidemiens højdepunkt i værste fald vil være behov for 827 respiratorer.

 

Udover privathospitalerne skal også Forsvaret, dyreklinikker og universiteter bidrage med deres beholdning af respiratorer.

 

Med de ekstra respiratorer fra blandt andet privathospitalerne forventer Sundhedsstyrelsen, at den samlede kapacitet af respiratorer vil være omkring 1260 under spidsbelastningen, der forventes at ske i uge 16.

 

Privathospitalerne må aflyse mellem 80 og 90 procent af alle operationer

Kim Hafstrøm, der er administrerende direktør på Kysthospitaler Skodsborg, vurderer, at hele branchen nu må aflyse mellem 80 og 90 procent af alle operationer.

 

For Kysthospitalet betyder det flere hundrede aflyste operationer om måneden og et tab på et tocifret millionbeløb, vurderer Kim Hafstrøm og fortsætter:

 

”Det her kommer til at gå ud over folks førlighed. Det er folk med smerter i ryg og knæ, som knap kan gå og måske har ventet seks måneder på at få en operation.”

 

Kim Hafstrøm understreger overfor TV 2, at de selvfølgelig stiller alt det udstyr til rådighed, som de har.

 

Læs mere her:

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-03-24-myndigheder-lukker-delvist-ned-for-privathospitaler-vi-skal-bruge-jeres-udstyr-nu

 

https://stps.dk/da/nyheder/2020/vedroerende-kontakt-til-styrelsen-for-patientsikkerhed-om-risikofyldt-adfaerd/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…