Lørdag ved 18-tiden sad folk og hyggede sig i forårssolen ved Strandvejen i Rungsted. Men pludselig blev idyllen brutalt afbrudt.
To rivaliserende indvandrerbander fra området stødte tilsyneladende ind i hinanden på cafeen. Det førte i første omgang til håndgemæng. Men så blev der hentet våben, og man begyndte at skyde.
Strandvejen forvandlede sig til et helvede.
Ifølge Nordsjællands Politi, der holdt pressemøde om sagen søndag kl. 13, er der stadig uklarheder om, hvad der egentlig skete op til konfrontationen.
Men det står fast, at én person er blevet dræbt ved skud. En anden er blevet såret ved skud. Én er blevet ramt af knivstik og flere har fået skader efter påkørsel fra en bil.
Nordsjællands Politi foretog i første omgang 22 anholdelser. Fem personer er blevet sigtet for drab og drabsforsøg, og de blev fremstillet i grundlovsforhør søndag eftermiddag. Der er nedlagt navneforbud, som gælder både de sigtede og offeret.
Indvandrer flåede døren op for at tage hendes bil
Ekstra Bladet og BT bringer øjenvidneberetninger fra en kvinde ved navn Birgitte Brogaard, der kørte lige ind i det kaos, som udspillede sig. Og hun fik det personligt meget tæt ind på livet.
Da Birgitte Brogaard kom til stedet i sin bil, løb en mand rundt på Strandvejen og forsøgte at få standset bilerne.
Så snart han nåede Birgitte Brogaards bil, flåede han døren op og råbte: ”Giv mig din bil. Der er en, der lige er død. Vi skal have ham på hospitalet.” Hun beskriver manden således:
”Han virker helt oppe at køre. Han er indvandrer, og han virker som en bandetype.” (Ekstra Bladet)
En forbipasserende bilist sagde til hende, at hun ikke skulle give ham bilen. Hun blev så i sin bil efter først at have fået fat på sine hunde, der var sprunget ud, da døren blev åbnet.
De første af de bilister, som politiet standsede, måtte holde på stedet i næsten en time. De så betjente med pistoler og skudsikre veste og hunde. Vrede pårørende til bandemedlemmerne gik ind under afspærringen og ind på gerningsstedet. Der blev råbt og skreget, og nogle græd.
Rungsted Strandvej. En skøn og solbeskinnet lørdag eftermiddag i april. Fra hygge til helvede på få minutter.
Der er sket noget i Danmark.
Mellemøstlig voldskultur slår igennem
Vi har i det danske samfund en lang, stærk og stolt tradition for, at vi kan tale os til rette om tingene. Vi har for længst lagt den primitive voldskultur bag os, som tilbage i tiden også fandtes under vores himmelstrøg.
Selvfølgelig er der undtagelser fra dette. Danskere begår også voldskriminalitet. Danmark har også avlet rockerbander og andre grupperinger.
Men omfanget af voldelig selvtægt har været begrænset sammenlignet med de fleste andre lande.
Og når der sker noget, har vi en ordensmagt og et retssystem, der træder i funktion.
I vores tradition og kultur er stridigheder kun sjældent blevet afgjort ved personlige hævnakter eller bandeopgør.
Men efterhånden oplever vi stadig hyppigere, at en voldskultur slår igennem. Meget ofte med mellemøstlig baggrund. Med familiekrige, klankrige og bandekrige.
Noget kunne tyde på, at det var noget sådant, der lørdag udspillede sig på Strandvejen.
De røde partiers store ansvar
Det sker samtidig med, at Danmark forbereder sig til et folketingsvalg.
Har de to ting noget med hinanden at gøre? Ja, det har de.
Indvandrerbandernes hærgen hænger selvfølgelig sammen med indvandringen – nærmere bestemt indvandringen fra ikke-vestlige lande, overvejende i den muslimske verden.
Ansvaret for den massive indvandring til Danmark ligger hos de politikere, der har truffet de beslutninger, som har smækket dørene op for denne indvandring.
Da tilstrømningen til landet begyndte, sov mange af de danske partier i timen. Siden er nogle af dem kommet på lidt bedre tanker.
Men der er partier, der fortsat bidrager kraftigt til at åbne for en større ikke-vestlig tilstrømning til landet. De samme partier afviser at sende flygtninge tilbage, når der er fred i deres hjemland.
De Radikale, Enhedslisten og SF har i årevis gjort meget, for at Danmark skulle modtage den størst mulige indvandring og sende færrest mulige tilbage. De har hårdnakket bekæmpet alle forsøg på at bremse strømmen (dog med visse undtagelser for SF). Siden har Alternativet føjet sig til denne gruppe.
Nok så afgørende har det været, at Socialdemokratiet i årtier lagde sig i vejen for en stram udlændingepolitik. Nu går partiet til valg på at love en anden kurs end de tidligere S-regeringer.
Det åbne spørgsmål er selvfølgelig: Hvad vil det betyde, at en eventuel ny S-regering vil være afhængig af de røde partier, som hele vejen igennem har svigtet så fatalt i udlændingepolitikken?
Loyal To Familia
Ifølge Ekstra Bladet kommer de to stridende bandegrupperinger fra henholdsvis Nivå og Kokkedal. Begge har tidligere været en del af den store indvandrerbande Loyal To Familia (LTF), der nu er forbudt.
Danmark på en forårsdag. Med udsigt til et valg, hvor udlændingepolitikken har afgørende betydning.