Ifølge meningsmålingerne står Lars Løkke Rasmussen til at tabe næste valg.
I alle målinger har rød blok flertal. Samtidig ligger Venstre som parti ikke særlig godt – klart under 20 procent.
Løkke forsøger nu at sende nogle nye politiske signaler for at vende udviklingen. Regeringsrokaden er en del af dette.
Men hverken Løkkes nye signaler eller rokaden har udsigt til at løse de to store politiske problemer, som han står med. De kan tværtimod gøre problemerne værre.
Det gælder ikke mindst den nye mand, Tommy Ahlers, der har fået posten som uddannelses- og forskningsminister.
Velfærd
Vælgerne vender Løkke ryggen på to afgørende punkter:
For det første er der ringe opbakning til Løkkes liberale økonomiske dagsorden, hvor skattelettelser har en central rolle.
Da økonomien gik dårligt, var vælgerne indstillede på reformer for at skubbe den i gang – herunder skattelettelser. Men nu, hvor det går fremad, vil man have mere velfærd.
Det får støtte fra Løkkes to store rivaler Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF).
Udlændingepolitik
For det andet er Løkke under pres i udlændingepolitikken, der er det vigtigste emne for vælgerne.
Statsministeren forsøger at tegne det billede, at problemerne med massetilstrømningen er kommet under kontrol. Han henviser til det lave antal asylansøgere for tiden.
Men Dansk Folkeparti holder fast i, at der er store problemer. Man kræver løsninger på dem af den regering, som man støtter.
Samtidig har Socialdemokratiet i stigende grad meldt sig på banen med støtte til stramninger. Dermed har partiet generobret stemmer fra blå blok.
De to partier sætter regeringen under konstant beskydning:
Der er fortsat mange familiesammenføringer. Det går dårligt med at sende flygtninge hjem, når der er fred.
Ikke-vestlige, særlig muslimske indvandrere udgør en stadig større del af befolkningen, og de koster nu det danske samfund 36 mia. kr. om året.
Før eller siden vil asyltallene eksplodere igen, hvis der ikke gribes meget kraftfuldt ind.
Denne kritik har nu som før stærk genlyd i befolkningen. Vælgerne stiller sig ikke tilfredse med Løkkes beroligende henvisninger til, at asyltallet er lavt i øjeblikket. Det koster opbakning til Venstre.
Ny dagsorden for Venstre
Men Løkke forsøger nu at vriste sig fri af det pres, der ligger på ham fra kravene om stram udlændingepolitik og mere velfærd. Han vil sætte en ny dagsorden for Venstre:
Venstre skal markere sig som et grønt parti.
Venstre skal markere sig som et parti for det moderne, dynamiske og kreative erhvervsliv.
Venstre skal appellere mere til byernes vælgere.
Man skal ikke bare ligge og konkurrere med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet om de samme vælgere. Man skal spille på sin egen bane.
Derfor har Løkke gjort Jakob Ellemann-Jensen, der er en politiker med fremdrift, til miljø- og fødevareminister.
Og derfor har han udnævnt erhvervsmanden og iværksætteren Tommy Ahlers til uddannelses- og forskningsminister.
Tabet af folkelige kræfter
Men denne nye Venstre-kurs er risikabel. Den kan give partiet alvorlige smæk ved det kommende valg.
Problemet i Løkkes satsning er ikke, at han gerne vil prioritere klima, miljø og iværksætteri højere i partiets profil. Det vil mange vælgere kunne bifalde.
Problemerne opstår især, hvis han forsøger at nedtone specielt den stramme udlændingepolitik – så den stort set bliver parkeret hos Inger Støjberg og enkelte andre.
Det vil være selvmorderisk. Venstre vil i endnu højere grad miste grebet om de brede, afgørende vælgergrupper, der med rette anser udlændingepolitikken som fundamental.
Måske kan man vinde lidt flere grønne byvælgere og friske iværksættertyper på den måde. Men det kan slet ikke opveje tabet af de folkelige kræfter.
Den ny minister kan koste Løkke dyrt
Risikoen for Løkke forstærkes af den nye uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers. Han har som andre uvidende erhvervsfolk sagt nogle dumme ting om udlændingepolitik.
For eksempel da han kækt erklærede, at Danmarks problem er, at vi har få for udlændinge.
Her fik han æltet tilstrømningen af enorme grupper med en helt anden kultur og elendige forudsætninger for at begå sig i Danmark sammen med behovet for it-specialister.
Ahlers har også fået kaldt problemet med flygtninge til Europa for ”marginalt”.
Marginalt!? Der er sat en proces i gang, som grundlæggende vil ændre den danske befolkning.
Vi ser i dag øget social og kulturel opsplitning, store parallelsamfund, udbredt kvindeundertrykkelse, større modstand mod demokratiet, flere volds- og sexforbrydelser og andre konsekvenser af denne udvikling.
Samtidig vil islam få en ny og langt stærkere rolle i samfundet. Danmark bliver mere og mere muslimsk. Dette er veldokumenterede forhold.
Enten aner Ahlers intet om dette, eller også fortier han det. Det er svært at sige, hvad der er værst.
Men en ting er sikker: Tommy Ahlers kan koste Løkke vælgere, hvis Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og andre tager ham under kærlig behandling i udlændingepolitikken.