Europas politiske leder Angela Merkel bliver ydmyget af Tyrkiets islamistiske præsident Erdogan

Torsdag aflagde den tyske forbundskansler Angela Merkel besøg hos Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i Ankara. Det slap hun meget dårligt fra.

 

Erdogan brugte hendes besøg til at spille den stærke islamiske leder, der satte EU’s førende politiker på plads. På et tidspunkt leverede han en decideret ydmygelse af den tyske kansler.

 

Skulle vise sig for vælgerne

Det er efterhånden blevet almindeligt, at Erdogan bruger møder med Merkel til at skælde ud på hende, på Tyskland, på EU og på Vesten. Det sker med brug af hele det medieapparat, som han kontrollerer.

 

Men denne gang fik den en ekstra tand. Til april skal der nemlig være folkeafstemning i Tyrkiet. Den drejer sig om en ændring af forfatningen, som vil give præsident Erdogan stort set hele magten i landet.

 

Derfor kostede han rundt med Merkel for at vise de tyrkiske vælgere, at han repræsenterer tyrkisk styrke.

 

Denne rolle var nøje indstuderet under Merkels besøg. Erdogan optrådte højlydt, krævende og selvbevidst. Imens kom Merkel med vævende diplomatiske budskaber med sin sagte stemme.

 

Grove anklager

Erdogan sendte også nogle af sine politiske håndlangere i felten med grove anklager mod Merkel. Den tyrkiske viceministerpræsident Veyso Kaynak beskyldte således Tyskland for at ”omfavne terrorister, der skaber problemer for Tyrkiet”.

 

Andre tyrkiske politikere krævede, at Tyskland gør mere for at bekæmpe den kurdiske terrorbevægelse PKK og ”terrororganisationen FETÖ”.

 

Ifølge europæiske efterretningstjenester eksisterer denne terrororganisation FETÖ slet ikke. Den er noget, der er opfundet som en del af Erdogans konspirationsteorier.

 

Læs også
Kritikere af stram udlændingepolitik aner ikke, hvad de taler om – her kommer en historie fra det virkelige liv

Erdogans regime hævder, at denne ”terrororganisation” er knyttet til den islamiske prædikant Fethullah Gülen. Engang var denne Erdogans allierede. Nu er han blevet hans dødsfjende.

 

Erdogan hævder også, at Gülen stod bag det nylige kup i Tyrkiet. En teori, som de europæiske efterretningstjenester heller ikke kan bekræfte.

 

Erdogans satser på Merkels frygtsomhed

Merkel forsøgte sig med en balanceakt:

 

På den ene side måtte hun ikke virke for føjelig over for den højtråbende Erdogan – hun skal trods alt selv have valg til september.

 

På den anden side ville hun ikke provokere den tyrkiske præsident, som hun blandt andet har brug for i forbindelse med aftalen om at holde asylansøgere væk fra Europa.

 

Men Erdogan var komplet ligeglad med Merkels diplomatiske finesser. Han truede med at opsige asylaftalen med EU, hvis tyrkiske borgere ikke får fri indrejse til EU uden visum, og hvis Tyskland ikke udleverer 40 tyrkiske officerer, der har søgt asyl i landet.

Læs også
Ja til sharia: Socialdemokrater vil bane vej for, at muslimske mænd med flere koner kan få statsborgerskab

 

I virkeligheden står Erdogan ikke specielt stærkt. Den tyrkiske økonomi er i dyb krise. Terroraktionerne har fået turisterne til at holde sig væk. Erdogan har hårdt brug for de penge, som EU betaler for asylaftalen, og for tyske investeringer og turistindtægter.

 

Alligevel giver han rollen som stærk mand over for Merkel. Han satser simpelt hen på, at hun ikke tør tage en stor konfrontation.

 

Ydmygelsen

På et tidspunkt leverede han så en regulær ydmygelse af Merkel. Sikkert ganske bevidst.

 

Merkel talte om Islamisk Stats ”islamistiske terror”, som man måtte bekæmpe i fællesskab. Det fik Erdogan til at belære hende om, at der ikke findes islamistisk terror, fordi islam er en fredens religion. Han frabad sig den slags udtryk.

 

Der sad Merkel så som en lille skolepige og forsøgte at forklare forskellen på ”islamisk” og ”islamistisk”.

 

Læs også
Erdogans islamistiske styre i Tyrkiet prøver at udlægge det blodige angreb i Utrecht som et rent familiedrama

Men det gad Erdogan ikke forholde sig til. Han havde fået leveret en magtdemonstration, som virkelig giver pote hos de tyrkiske vælgere.

 

Han forsvarede islam og satte den vantro Merkel på plads. Meget bedre bliver det ikke forud for folkeafstemningen.

 

Erdogan har formentlig været godt tilfreds med Merkels besøg. Det har vi andre, der har Merkel som en uformel leder i EU, bestemt ingen grund til at være.

 

https://www.welt.de/politik/ausland/article161761883/Erdogans-verbale-Ohrfeige-fuer-Kanzlerin-Merkel.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…