Video: Nyvalgt parlamentsmedlem fra indvandringskritisk parti hilser på sine kommende kolleger – så sker der noget helt uhørt

Tysk politik oplever dramatiske ændringer. Vælgerne strømmer væk fra den siddende regering i Berlin, der består af kristendemokrater og socialdemokrater. Hårdest går det ud over socialdemokraterne i SPD, der ligger på et historisk lavt niveau med kun omkring 20 procent af stemmerne.

 

SPD klarede sig også elendigt i to ud af de tre delstatsvalg, der fandt sted i marts.

 

Til gengæld stormer det indvandringskritiske parti Alternative für Deutschland (AfD) frem. I de landsdækkende meningsmålinger ligger det for tiden på 13-15 procent af stemmerne.

 

Man skal ikke bare ”prygle løs”

Ved valget i marts i Tysklands tredjestørste delstat Baden-Württemberg, der har 10,7 millioner indbyggere, fik partiet flere stemmer end SPD – med 23 pladser i delstatsparlamentet er AfD det største parti i oppositionen.

For både socialdemokrater og kristendemokrater er AfD’s fremgang hård kost. Man har i voldsomme vendinger advaret vælgerne imod partiet, men det har nærmest fået den modsatte effekt.

 

Røster i begge regeringspartier begynder da også nu at tale om, at man ikke kommer nogen vegne ved bare at blive ved med at skælde ud på AfD.

 

Man er nødt til at erkende, at de repræsenterer en ganske stærk strømning blandt vælgerne, lyder det, og man må omgås dem på normal parlamentarisk vis. Senest har den tidligere SPD-formand Björn Engholm advaret mod bare at ”prygle løs” på AfD.

 

Men folk af den gamle skole, der har været vant til at betragte sådan noget som AfD som det rene politiske utøj, er meget uvillige til at bløde op.

 

En af dem er SPD’s Wolfgang Drexler, der har siddet i Baden-Württembergs landdag i næsten tre årtier.

 

Vil ikke give hånd

I denne reportage fra TV-stationen ARD står han i en gruppe af politikere og journalister, da Christina Baum, som er nyvalgt parlamentsmedlem for AfD, går rundt og hilser på. Hun rækker hånden frem mod Drexler, men han nægter at tage imod den.

Læs også
Tyskland: En “latent følelse af utryghed”

 

Hun reagerer forbløffet. Han begrunder sin reaktion med holdninger, som hun skulle have givet udtryk for. Ifølge Drexler har hun blandt andet talt om et ”meningsdiktatur” i Tyskland.

 

Han retter også en anden kritik mod hende, der er lidt svær at opfange. Men angiveligt har hun beskyldt de etablerede partier for at være ansvarlig for en seksualisering af samfundet, der giver spillerum for pædofile.

 

Det korte af det lange er, at Drexler nægter at give hånd til en politisk modstander, fordi han er meget uenig med hendes synspunkter. En sådan demonstration er uhørt i tysk politik – ligesom den ville være det i dansk politik.

 

Mindelser om Poul Nyrup

Christinas Baum vælger at tage det med et smil. Hun henviser til, at ”vi er valgte repræsentanter”, og at ”vi lever i et demokrati”. Hun har måske en fornemmelse af, at Drexler og hans parti blot graver sig længere ned i hullet med den slags reaktioner.

 

Kendsgerningen er, at Afd har fået stærk fremgang, fordi de tyske vælgere er meget utilfredse med den udlændingepolitik og EU-politik, som de store gamle partier har ført.

 

Læs også
Bliver en vis Annegret Kramp-Karrenbauer – også kaldt AKK – Tysklands næste kansler?

Arrogant optræden som Drexlers gør kun ondt værre for disse partier. Mange vælgere føler, at arrogancen også er rettet mod dem.

 

Man får mindelser om tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens berygtede bemærkning til Dansk Folkeparti:

 

”Stuerene, det bliver I aldrig.”

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…