Thulesen Dahl har fået et stærkt våben mod Thorning i valgkampen

Foto: Henrik Ræder Clausen

Alle i det politiske miljø holder vejret. Udskriver Helle Thorning folketingsvalg i morgen?

 

Hun har hele året arbejdet målrettet på at kunne tage valget før sommer. Længe så det da også ud til, at hendes offensiv havde succes. Rød blok halede ind på blå blok.

 

Det skyldtes fremgang for Socialdemokraterne. Først og fremmest ser det ud til, at partiet har tilbageerobret nogle af de vælgere, som det havde tabt til Dansk Folkeparti

 

Men på det seneste er Thorning kommet i modgang igen. De senere meningsmålinger viser i gennemsnit et klart forspring til blå blok.

 

Hvis statsministeren udskriver valg i morgen, er det overvejende sandsynligt, at de røde taber det.

 

Man kan dog ikke udelukke, at hun trykker på knappen alligevel. Hvis hun skubber det, vil alle hendes forberedende manøvrer i de seneste måneder være spildt møje. Og det er højst usikkert, om rød blok vil have bedre chancer efter sommer.

 

For Socialdemokraterne er der endda en risiko for, at den fremgang, som partiet har oplevet på det seneste, fordufter hen over sommeren. Det ville gøre det meget svært for Thorning selv at forblive som leder af partiet.

 

Dårlig optakt

Men optakten til at tage et valg nu har været dårlig for Thorning. Udover at meningsmålingerne ikke har været for gode, er hun også løbet ind den belastende sag om bevogtningen af synagogen.

 

Hun havde netop gjort meget for at vise, at hun havde styr på sagerne under terrorangrebet, og det bliver der nu slået skår i.

 

Samtidig er der dukket endnu et politisk problem op, som kan vokse sig truende stort for Thorning. Det er særlig farligt, fordi det igen kan få socialdemokratiske vælgere til at strømme til Dansk Folkeparti.

Læs også
TV2 gik over stregen i forhold til Dansk Folkeparti, men trækker nu tilsyneladende i land

 

Kristian Thulesen Dahl har fået et stærkt våben mod Helle Thorning i valgkampen.

 

Opsigtsvækkende meningsmåling

En opsigtsvækkende meningsmåling viser, at der er massiv støtte i den danske befolkning til at bruge den såkaldt australske model i forhold til de store flygtningestrømme til Europa over Middelhavet.

 

Denne model går ud på, at man konsekvent afviser bådflygtningene og sender dem retur igen. Sådan som man har gjort det i Australien, hvor man helt har fået sat en stopper for tilstrømningen over havet.

 

I meningsmålingen siger hele 60,2 procent af de adspurgte vælgere, at de støtter indførelsen af den australske model i Europa. Kun 17,7 procent siger nej. (Wilke/Jyllands-Posten)

 

To eksperter støtter australsk model

To markante skikkelser inden for demografien (forskning i befolkningsudvikling) erklærer sig positive over for modellen.

Læs også
Dansk Folkeparti ikke velkomne i området – partimedlemmer truet med tæsk og køller, da de ville hænge valgplakater op

 

Den danske professor emeritus Poul Christian Matthiessen henviser til, at EU er nødt til at tage drastiske midler i brug, fordi der vil komme et enormt indvandringspres fra Afrika, hvor befolkningstallet ventes at stige med svimlende 500 mio. i de næste 15 år. Matthiessen siger:

 

”Pointen med en Australiens-model skal være, at både migranter og menneskesmuglere skal bringes til at forstå, at der er lukket i Europa, ellers bliver indvandringen ukontrollabel.” (Jyllands-Posten)

 

Hans britiske kollega David Coleman, professor emeritus fra Oxford University, er på samme linje:

 

”Omfanget af indvandringen til Europa er så stort, at det med stor sandsynlighed vil destabilisere de europæiske lande eller de regioner i landene, som modtager flest migranter (…) Det store antal migranter vil ikke være muligt at assimilere i de europæiske samfund, hverken socialt eller økonomisk.” (Jyllands-Posten)

 

Dansk Folkeparti støder sammen med Socialdemokraterne

Dansk Folkeparti er klar tilhænger af at bruge den australske model i Europa for at forhindre, at tilstrømningen til blandt andet Danmark løber ud af kontrol.

 

Læs også
Danmark går til valg i en stemning af mistillid til politikerne og utilfredshed med demokratiet – det stiller enorme krav til blå bloks valgkamp

Socialdemokraterne har derimod afvist modellen.

 

Dermed kan den australske model få en central rolle i den danske valgkamp.

 

Der vil næppe blive den store diskussion om konkrete detaljer i modellen. Men den vil stå som et symbol på en stram udlændingepolitik, der kraftigt tager fat på at begrænse den asylstrøm, som ellers vil blive ved med at vokse.

 

Socialdemokraterne løber en alvorlig risiko for, at Dansk Folkeparti kan bruge den australske model til at angribe den socialdemokratiske udlændingepolitik for at være alt for slap – og tage alt for store hensyn til De Radikale.

 

Blå vindersag

Hvor de andre borgerlige partier lander i den debat, er endnu uvist. Foreløbig er de tilbageholdende med at melde ud.

Sandsynligheden taler for, at det først og fremmest bliver Dansk Folkeparti, der går ind i denne kamp fra blå bloks side.

 

Læs også
De Radikale angriber Socialdemokratiets udlændingepolitik og sender Mette F. i krise

Den opsigtsvækkende meningsmåling tyder på, at den australske model er en vindersag, som måske igen kan trække stemmer fra Socialdemokraterne til Dansk Folkeparti og dermed til blå blok. Modellen er klar, skarp og enkel at forholde sig til.

 

Kristian Thulesen Dahl har fået et stærkt våben mod Helle Thorning i valgkampen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…