Orbán: Med hemmelig aftale vil Merkel bringe en halv million nye syriske flygtninge fra Tyrkiet til EU

Ungarns ministerpræsident Viktor Orbán fortalte onsdag til ungarske politikere, at EU-ledere med Angela Merkel arbejder på en hemmelig plan, der vil bringe et større kontingent af syriske flygtninge fra Tyrkiet til Europa.

 

Det skulle være et led i EU’s handel med Tyrkiet for at forhindre, at de fleste syrere i Tyrkiet strømmer til EU-området.

 

Der tales om, at EU vil tilbyde at tage 400-500.000 af de syriske flygtninge i Tyrkiet. (Die Welt)

 

Hvis det holder stik, vil det betyde en yderligere voldsom vækst i asylstrømmen til Europa. Så Orbáns besked er særdeles opsigtsvækkende – og skræmmende.

 

Ifølge Orbán har planerne været under drøftelse i nogen tid.

 

Ungarn afviser pure at tage imod disse syriske asylansøgere. Det samme gør andre lande. Så man må nøjes med at samle en ”gruppe af villige lande”, som er indstillede på at tage imod et antal.

 

Aftalen med Tyrkiet

Frankfurter Allgemeine Zeitung omtalte også planerne i søndags. Det skete i forbindelse med, at EU og Tyrkiet forhandlede en aftale på plads.

 

Ifølge denne aftale skal Tyrkiet sørge for, at flest mulige syriske flygtninge bliver i Tyrkiet. Til gengæld skal EU give Tyrkiet over 22 mia. kr. Samtidig skal en del tyrkere have visumfrihed til EU, og der skal mere skub i forhandlingerne om tyrkisk medlemskab af EU.

 

Men tilsyneladende skal det altså også være en del af handlen med Tyrkiet, at Tyskland og andre EU-lande aftager nogle af de syriske flygtninge, som befinder sig i Tyrkiet. Det har været holdt skjult.

 

Frankfurter Allgemeine skrev, at der om søndagen skulle tales om dette på et separat møde for en række EU-lande. Som mulige deltager i denne gruppe af villige lande nævner avisen Tyskland, Frankrig, Holland, Belgien, Luxemborg, Østrig, Sverige, Finland og Grækenland.

Læs også
Tjek udløbsdatoen på dit EU-sygesikringskort inden sommerferien

 

Angela Merkel afviste imidlertid, at man på topmødet ville give Tyrkiet et tilbud om at aftage 400-500.000 af dets syriske flygtninge. ”Alt omkring dette, som aviserne har skrevet, indgår ikke i diskussionerne,” sagde hun.

 

Intet kan udelukkes med Merkel

Men selv om dette ikke indgik i topmødet, kan det meget vel være, at der arbejdes på at give Tyrkiet et sådant tilbud. Sådan som Ungarns Viktor Orbán hævder.

 

I så fald vil det være stærkt kontroversielt. I forvejen har søndagens aftale mellem EU og Tyrkiet været udsat for hård kritik. Det er meget svævende, hvad Tyrkiet kommer til at levere til EU. Til gengæld står det fast, at EU kommer til at levere en hel del til Tyrkiet.

 

Og nu kan der altså oven i komme et meget problematisk tilbud om, at EU-lande ydermere tager imod op mod en halv million syrere fra Tyrkiet.

 

Det kan være svært at tro, at dette kan være sandt. Men når man tænker på, hvor katastrofalt Merkel hidtil har håndteret den kaotiske asylsituation, tør man ikke udelukke noget.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…