Sarkozy har taget dele af Front Nationals politik til sig for at bevare magten før søndagens valg

Wikimedia Commons

Når franskmændene – eller i bedste fald lidt over halvdelen af dem – går til valglokalerne i dag i anden og afgørende runde af valget til departementer og kanton, drejer den politiske højspænding sig om den borgerlige union, den nationale front eller socialisterne vil ryge ud af flest rådhuse landet over.
Mest truet er socialistpartiet, mens dets topfigur, præsident Francois Hollande, kommer ikke til at stemme. Han er i Tunis for at deltage i en protestmarch mod islamistisk terror i stil med den, som han fik kaldt sammen til i Paris efter det blodige attentat på Charlie Hebdo.

 

Premierminister Manuel Valls fik i en sidste formaning til vælgerne om ikke at blive hjemme advaret om, hvad Front National står for. Det er et parti, som vil melde Frankrig ud af EU, afskaffe euroen og vende tilbage til franc som møntfod, genindføre dødsstraf og i det hele taget afklæde Frankrig al ære og anseelse blandt nationer.

 

At der ikke er tale om præsidentvalg eller valg til Nationalforsamlingen, og at ingen departementer eller kantoner kan træffe den slags beslutninger gik Valls let henover.

 

Eks-præsident Nicolas Sarkozy holdt sin sidste valgtale i Perpignan, som er hovedby i et område, hvor hans borgerlige parti UMP er hårdt truet af Front Nationals fremgang.

 

Det skal måske ses som forklaring på, at opgøret om at servere gris eller intet i skolekantiner, fik et uventet løft fra Chalon-sur-Saône og en mindre kommune i Sydfrankrig til at blive landspolitik.

 

– Det skal være slut med at servere alternative retter for skolebørn på dage, hvor der er svinekød på menuen i deres kantiner, tordnede Nicolas Sarkozy. Det er imod loven om verdslighed at lade religiøse dogmer gælde i skolerne. De forældre, som ikke kan løsgøre sig selv og deres børn for religiøse krav, må sætte børnene i privatskoler. Republikkens skoler skal følge loven og holdes fri af forskelsbehandling.

 

 

Det kunne Marine le Pen fra Front National ikke have sagt skarpere, og det gjorde hun da heller ikke, før valglokalerne åbnede søndag morgen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…