Der bor to sjæle i Dansk Folkepartis vælgere

Sommergruppemøde (Foto: Karsten Lorentzen)

Meningsmålingerne fortsætter med at vise et usædvanligt dobbelt mønster:

 

Et klart flertal ønsker blå blok til magten. Men samtidig vil et flertal hellere have Helle Thorning end Lars Løkke som statsminister efter valget.

 

Det er bemærkelsesværdigt i betragtning af, at næsten alle jo godt ved, at en blå regering vil få Lars Løkke i spidsen.

 

Vælgernes holdninger

Løkkes problemer med vælgerne hænger ganske givet sammen med tøjsagen og GGGI-sagen før den – begge blev pumpet kraftigt op i medierne. Målingerne i kølvandet på dem viser, at hans troværdighed i vælgernes øjne er blevet svækket.

 

Tilsyneladende har de ikke bare svækket den personlige tillid til Løkke, men også den politiske tillid.

 

Når Løkke og Thorning sættes overfor hinanden på konkrete politiske emner, fører Løkke ganske vist på forskellige områder. Men hans føring er i flere tilfælde mere beskeden end blå bloks generelle føring i meningsmålingerne.

 

I en aktuel måling fører Løkke således kun med 35 procent mod 34 procent på spørgsmålet om, hvem der bedst garanterer en ansvarlig økonomisk politik. Og han fører kun med 33 procent mod 30 procent til Thorning på spørgsmålet om, hvem der fører den bedste udlændingepolitik.

 

Han fører dog klarere, med 39 procent mod 30 procent, på spørgsmålet om, hvem der er bedst til at sikre, at flere kommer i arbejde. Til gengæld ligger han langt efter Thorning, når det gælder sikring af velfærdsstaten. (Greens/Børsen)

 

Hvorfor foretrækker vælgerne så klart en blå regering, mens de har både personlige og politiske forbehold, når det gælder Løkke?

 

Svaret skal nok i høj grad søges hos Dansk Folkepartis vælgere. Der bor to sjæle i deres bryst.

Læs også
Dansk Folkeparti opruster: Udvalg, der skal skærpe partiets nationalkonservative profil med Martin Henriksen som formand

 

Svært ved at identificere sig med Løkke

Når Løkke for tiden ligger så lavt i målingerne af personlig troværdighed, må det afspejle, at mange af Dansk Folkepartis vælgere er kritiske. De ønsker hverken at pege på Løkke eller Thorning, og nogle foretrækker ligefrem Thorning på grund af Løkkes problemer.

 

At dømme efter målingerne synes en del af Dansk Folkepartis vælgere også at have svært ved at identificere sig politisk med Løkke.

 

Her spiller det givetvis ind, at Kristian Thulesen Dahl målbevidst har arbejdet på at gøre Dansk Folkeparti politisk mere selvstændigt i forhold til Venstre og de andre borgerlige partier. Omvendt sender han flere signaler om vilje til samarbejde med Socialdemokraterne.

 

For en del DF-vælgere er det ikke nogen given ting, at de på alle områder er mere enige med Løkke end med Thorning.

 

Langvarigt samarbejde

Men hvorfor accepterer Dansk Folkepartis vælgere så alligevel fuldt ud, at partiet skal arbejde for en blå regering under Løkkes ledelse? De fleste af dem mener sågar, at partiet bør gå med i en blå regering.

Læs også
TV2 gik over stregen i forhold til Dansk Folkeparti, men trækker nu tilsyneladende i land

 

De må jo klart have den opfattelse, at Dansk Folkeparti får mere ud af at samarbejde med Løkke end med Thorning. Det er der flere grunde til:

 

For det første havde Dansk Folkeparti et langvarigt samarbejde med Venstre (og De Konservative) under det borgerlige flertal i 00’erne. Dette samarbejde var positivt set med Dansk Folkepartis øjne – også i den periode, hvor Løkke var statsminister.

 

De Radikale og venstrefløjen

For det andet føler DF-vælgerne generelt, at de har meget lettere ved at gøre deres indflydelse gældende i forhold til blå blok end i forhold til rød blok.

 

Der er ingen udsigt til, at Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne alene kan få flertal sammen. Skulle Dansk Folkeparti gå i den røde retning, måtte man også inddrage enten De Radikale eller venstrefløjen. Og det får størsteparten af Thulesen Dahls vælgere til at løbe skrigende væk.

 

Solide Venstre-folk

For det tredje er der også nogle vigtige kulturelle og sociale faktorer inde i billedet.

Læs også
Dansk Folkeparti stiller krav til ny regering om fast grænsekontrol – det er der meget gode argumenter for

 

På en del arbejdspladser kan DF-vælgere og S-vælgere udmærket være på bølgelængde i deres måde at være på. Mange DF-vælgere blandt arbejdere er jo også tidligere S-vælgere.

 

Men Socialdemokraterne er i dag i meget høj grad præget af de snakkende klasser – akademikere, embedsmænd, undervisere, medie- og kommunikationsfolk. Og i disse grupper hersker normer, holdninger og et sprog, som mange DF-vælgere føler distance til.

 

Endnu større er afstanden til De Radikales og venstrefløjens vælgere, som er snakkende klasser for fuld udblæsning.

 

Så føler DF-vælgerne sig væsentligt mere hjemme sammen med solide Venstre-folk.

 

To sjæle

På den ene side har Løkkes problemer givet Dansk Folkepartis vælgere forbehold over for ham. Hos nogle af dem er det så udpræget, at de i sig selv ikke har mere tillid til Løkke end til Thorning.

 

Læs også
Dansk Folkeparti ikke velkomne i området – partimedlemmer truet med tæsk og køller, da de ville hænge valgplakater op

Men på den anden side mener de klart, at Dansk Folkeparti får meget mere ud af at søge sin indflydelse via blå blok under Løkke end via rød blok under Thorning.

 

Der bor to sjæle i Dansk Folkepartis vælgere.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…