Kristian Thulesen Dahl afgør det kommende valg

Gennem de senere år har valgkampe i Danmark i høj grad været domineret af de to kandidater til statsministerposten. Det vil sige lederne for Venstre og Socialdemokraterne.

 

Især i TV har duellerne mellem disse to spillet en central rolle. Sidst var det Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt.

 

Den kommende valgkamp vil givetvis også bringe en række dueller mellem dem. Men når de debatterer med hinanden, vil der være en usynlig tredje mand til stede.

 

Det er Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl.

 

Ganske vist er det Helle Thorning og Lars Løkke, der kæmper om at blive statsminister. Men meget tyder på, at det bliver Kristian Thulesen Dahl, der afgør valget.

 

Socialdemokratiske vælgere er gået til Dansk Folkeparti

Alle meningsmålinger viser indtil videre, at blå blok fører stort over rød blok.

 

Det er frem for alt Dansk Folkeparti, der har trukket vælgere hen over midten. De er helt overvejende hentet hos Socialdemokraterne, der i dag ligger meget ringere end ved valget i 2011 – som endda blev kaldt et ”katastrofevalg” for partiet.

 

Hvis dette mønster holder på valgdagen, bliver Lars Løkke statsminister med et solidt folkeligt mandat. Kristian Thulesen Dahl har nemlig ikke efterladt nogen tvivl om, at han vil pege på Løkke.

 

Både Løkke og Thulesen har brugt juledagene til at sende signaler om, hvordan de vil håndtere deres indbyrdes forhold før og efter valget. Det er sket i interviews med TV2 News.

 

De har selvfølgelig hver deres udgangspunkt for at sende disse signaler. Men de har også ét afgørende fælles formål: De vil sikre, at Dansk Folkeparti på valgdagen kan fastholde den store vælgergevinst, som partiet har hentet hos Socialdemokraterne.

Læs også
Ud på aftenen sagde Thulesen Dahl og Løkke pludselig ord til hinanden, der ændrede hele den politiske situation

 

Derfor står Dansk Folkeparti så stærkt

I en enkelt nylig meningsmåling var Dansk Folkeparti landets største parti (Megafon/TV2 og Politiken). Generelt er tendensen dog, at Venstre stadig er landets største parti, og at Socialdemokraterne lige fører med et mulehår foran Dansk Folkeparti.

 

Men det er historisk, at Dansk Folkeparti ligger så tæt på de to andre. Hvorfor er det sådan?

 

For det første er mange vælgere i dag stærkt optaget af to af partiets absolutte mærkesager: en stram udlændingepolitik og begrænsning af EU’s magt.

 

For det andet har Dansk Folkeparti placeret sig et sted i den økonomiske politik, som appellerer til en stor vælgergruppe på midten: De foretrækker, at de borgerlige styrer økonomien, men de er ikke meget for Venstres tanker om nulvækst i det offentlige.

 

For det tredje har Kristian Thulesen Dahl en stærk vælgerappel som leder. I vælgernes vurderinger af partilederne ligger han i top, når det gælder troværdighed og kompetence. Thulesen henter ekstra opbakning på, at Løkke har vanskeligheder, og at Thorning aldrig har mødt den store tillid.

 

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

Løkkes ny signal

I sit interview med TV2 News opregnede Løkke frem ”pejlemærker” for en Venstre-ledet regering:

 

Det skal kunne betale sig at arbejde. Der skal skabes flere private arbejdspladser. Danmark skal åbnes for udlændinge, der kan og vil – men lukkes for dem, der ikke vil. Der skal være tryghed i hjemmet og på gaden. Sundhedsvæsnet skal gøres endnu bedre.

 

Man bemærker sig, at ét punkt manglede: nulvækst (eller udgiftsstop) i det offentlige.

 

Løkkes økonomiske hovedvægt lå på, at det skal kunne betale sig at arbejde, og at der skal skabes flere private arbejdspladser. Han sagde, at hvis man kunne finde andre veje end udgiftsstop i det offentlige til at nå disse mål, så var han åben over for det.

 

Dermed vil Løkke gøre det sværere for Thorning at angribe Venstre. Thorning prøver at gøre valgkampen til en debat om nulvækst og forringet velfærd. Løkke vil gøre den til en debat om at skabe private arbejdspladser – her er han i offensiven.

 

Men Løkkes nedtoning af nulvækst tjener også et andet formål: Den gør det lettere for Dansk Folkeparti at hente stemmer hos Socialdemokraterne.

Læs også
SIDSTE NYT: Den formodede gerningsmand til terrorangreb på seks franske soldater er blevet skudt i sin mørke BMW og anholdt

 

Socialdemokraterne vil angribe Dansk Folkeparti hårdt for, at partiet støtter Løkke, som vil gennemføre nulvækst. Med sit ny signal smider Løkke grus i de socialdemokratiske planer.

 

Thulesens ny signal

Thulesen Dahls mest bemærkelsesværdige budskab i sit interview med TV2 News var, at han ikke længere afviste at gå ind i regeringsforhandlinger, hvis de blå får flertal.

 

Det kan dog kun komme på tale, hvis andre partier beder Dansk Folkeparti om at gøre det, sagde han. Dermed bliver det nemlig lettere for Dansk Folkeparti at få indflydelse.

 

Uanset dette nye signal er der ingen tvivl om, at Thulesen helst vil stå uden for en blå regering.  Men han er klar over, at den del vælgere har svært ved at forstå, at man ikke søger regeringsindflydelse.

 

Det kan måske få nogle af de overløbne socialdemokratiske vælgere til at falde fra. De er vant til at gå efter indflydelse. Så nu erklærer han sig principielt parat til at gå med.

 

Læs også
Skandale: 50 familier i indvandrerghettoen Tingbjerg modtager hver for 600.000 kroner i sociale ydelser om året

Løkke og Thulesen plejer hver deres interesser i disse interviews. Men de plejer også en fælles interesse: Dansk Folkeparti skal trække mange vælgere fra Socialdemokraterne.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…