Han sov sig til sex – det udløste et stort retsopgør

Colourbox

En mand er i retten blevet frikendt for voldtægt med den mest sælsomme begrundelse.

 

Mikael Halvarsson, hedder han, og hans sag blev behandlet af appelretten i den svenske by Sundsvall.

 

Den 2. april i år havde Halvarsson sovet i samme seng som en kvinde. De havde hver deres tæppe, og det var ikke meningen, at de skulle have sex med hinanden.

 

Men kvinden ringede til politiet og sagde, at Halvarsson havde forsøgt at voldtage hende. Han fik da også i første omgang en dom på to års fængsel for voldtægt. Men den blev omstødt af retten i Sundsvall.

 

Halvarsson bestred sådan set ikke, at han måske havde forsøgt sex med kvinden. Men han forklarede i retten, at det ikke havde været hans hensigt. Det var nemlig i så fald foregået, mens han befandt sig i dyb søvn, sagde han, og han havde ingen erindring om det.

 

Han hævdede, at han led af ”søvnsex” – eller med det engelske udtryk: ”sexsomnia”.

 

Ifølge visse psykiatere er dette en lidelse, som er beslægtet med søvngængeri. Men her er der tale om at have sex i sovende tilstand uden at have den ringeste anelse om det.

 

Retten erklærede, at den anklagedes påstand om, at han ”var i en søvntilstand, ubevidst om, hvad der skete, ikke virker absurd”. Med den begrundelse blev han frikendt.  Dommen byggede primært på en ekspertvurdering fra en læge, som er specialist i søvnforstyrrelser.

 

Hans teori fik støtte fra den anklagedes tidligere kæreste. Hun fortalte, at Halvarsson engang forsøgte at få sex med hende, mens hun sov, og at han havde virket helt rundt på gulvet, da hun stoppede ham.

 

Halvarssons mor kunne fortælle, at han tidligere havde lidt af søvnforstyrrelser. Teorien om “sexsomnia”/”søvnsex” blev yderligere bestyrket af, at Halvarsson stadig sov fast, da politiet den dag i april indfandt sig på stedet.

 

Læs også
’Sydlandsk mand’ gjorde seksuelle tilnærmelser til kvinde på gaden – da hun afviste ham, fik det uhyggelige konsekvenser

Der er ikke lavet megen forskning i ”sexsomnia”. Og begrebet er omdiskuteret blandt læger og advokater.

 

Mange vil sikkert tænke: Kan det virkelig passe? Men det mente retten i Sundsvall altså, at det kunne.

 

Efter denne dom kan man nok se frem til nye opgør i retssalene om (påstået) sex i dyb søvn.

 

(Kilder: abcNews, Daily Mail, The Local)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…