C-vitamin er eller askorbinsyre en er en vigtig antioxidant, og har betydning for kroppens immunforsvar. Samtidig er C-vitamin vigtig del af knogler og væv og kan beskytte mod harskning og nedbrydning af kroppens væv og fedtstoffer. (netdoktor, madforlivet.com)
Men vi mennesker kan ikke selv danne det vigtige C-vitamin. Derfor er vi afhængige af at få det gennem vores kost eller kosttilskud.
Der er mange undersøgelser, der forsøger at kortlægge ukendte gode sider ved C-vitamin.
”En meta-analyse, publiceret i Journal of the American Heart Association, viser med stor tydelighed en sammenhæng mellem høje C-vitaminniveauer og lav forekomst af pludselig hjertedød eller slagtilfælde. De personer, der havde høje C-vitaminniveauer i blodet, havde 38% mindre risiko for at få et slagtilfælde,” skriver sundhedsskribent Anette Harbech Olesen om gode egenskaber ved C-vitamin.
Der har været flere undersøgelser, der har vist, at personer med høj indtagelse af C-vitamin har lavere forekomst at hjertekarsygdomme og kræft.
Det kan dog ifølge Netdoktor ikke bekræftes, da man ikke ved, om de positive effekter alene skyldes selve C-vitaminet, eller om det skyldes andre stoffer i for eksempel frugt, bær og grøntsager. (netdoktor)
C-vitamin kan muligvis også forebygge galdesten, men også her mangler forskere endegyldige beviser. (netdoktor)
Der er dog ingen tvivl om, at et C-vitamin er gavnligt i forbindelse med forkølelser. Et forebyggende indtag kan ifølge Netdoktor forkorte forkølelsens varighed. (netdoktor)
For meget C-vitamin?
Den anbefalede daglige dosis for voksne mænd og kvinder er 75 mg C-vitamin pr. døgn. For gravide og ammende er den anbefalede daglige dosis lidt højere.
Det er som sådan ikke muligt at indtaget for meget C-vitamin. Kroppen kan nemlig kun tåle en vis dosis, og har man indtaget for meget, vil det automatisk blive udskilt gennem urin.
Generelt kan man dog tåle flere gram uden bivirkninger, fordi C-vitamin er et vandopløseligt vitamin, der udskilles med urinen, hvis man får mere, end man har brug for. (Samvirke, madforlivet.com )
Sådan får du C-vitamin
Hvordan når du så op på de 75 mg i løbet af en dag?
Mange forbinder C-vitamin med appelsiner. Men der findes faktisk andre fødevarer, som har et meget højere C-vitaminindhold end appelsiner.
Her er rød peberfrugt et rigtig godt bud. Den indeholder 191 mg pr. 100 gr. Det svarer til, at du skal spise omkring 50 gr. rød peberfrugt for at få dækket dit daglige behov.
Du kan også spise grønkål med 169 mg C-vitamin pr. 100 gr, eller gå om bord i broccolien med 121 mg pr. 100 gr. Vælger du frugt som kilde til C-vitamin bør du spise kiwifrugt med 92 mg C-vitamin pr. 100 gr. Indholdet er nemlig højere end i den klassiske appelsin, der “kun” har 61 mg C-vitamin pr. 100 gr. (Health.com, Samvirke)
Flygtigt vitamin
C-vitamin er et flygtigt vitamin, som hurtigt forsvinder fra vores fødevarer, hvis de står på køkkenbordet, opvarmes eller på anden måde udsættes for ilt, lys eller varme, forklarer Anette Harbech Olesen.
Derfor skal man passe på vitaminerne, når man tilbereder fødevarer med C-vitamin. For eksempel anbefales det, at man damper grøntsager i en lille mængde vand frem for at koge det. Man kan også komme grøntsagerne direkte i kogevandet, for herved ødelægges færre vitaminer end ved langsom opvarmning. (Samvirke)
Det gælder også frugt. Her er det iltningsprocessen, som får de gode C-vitaminer til at forsvinde. Ifølge Anette Harbech Olesen er en stor del af C-vitaminindholdet i en appelsin væk 10-15 minutter efter du har skrællet den.
”Det er en af årsagerne til, at jeg anbefaler, at du drikker din friskpressede grønsagssaft med det samme. På den måde får du størst udbytte og glæde af saftens høje vitamin- og mineralindhold,” siger Anette Harbech Olesen. (madforlivet.com)