Politiet anholdt fem bevæbnede unge, der ville tæve en ’klovn’

Politiet i Mulhouse i det østlige Frankrig måtte forleden tage sig af en ganske usædvanlig sag.

 

Fem unge jagtede en klovn. De var bevæbnede med baseballbats, knojern, en hammer og en spraydåse med tåregas.

 

De unge havde hørt, at en aggressiv klovn rendte rundt og truede folk i byens centrum med en eller anden form for våben. Rygtet kørte på Facebook, og så besluttede de fem at tage sagen i egen hånd.

 

Politiet fik fat i de bevæbnede unge, før de fandt klovnen – hvis der altså var en klovn.

 

De blev varetægtsfængslet og skal senere for retten.

 

Historien lyder umiddelbart fuldkommen vanvittig. Men Frankrig har faktisk oplevet flere af den slags historier på det seneste, og de skyldes ikke bare fri fantasi.

 

Truet af dæmoniske klovne

Frankrig er gået i panik over uhyggelige klovne.

 

Noget af panikken skyldes løse rygter på de sociale medier. Men der har faktisk været en række tilfælde, hvor mennesker klædt ud som klovne har truet og i nogle tilfælde angrebet andre.

 

Disse mennesker giver den ikke som sjove klovne, men som onde, dæmoniske klovne. Deres ofre er især børn og unge, men også voksne er blevet angrebet. Fænomenet har også optrådt i USA og Storbritannien.

 

I forrige uge blev en sådan ”klovn” på 19 år arresteret. Han rendte efter en gruppe teenagere, mens han svingede med en pind, der lignede en lang kniv. Han blev idømt samfundstjeneste og fik forbud mod at bære våben i fem år.

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

 

Siden fik politiet så mange opringninger om truende klovne, at man følte sig nødsaget til at advare om fænomenet på de sociale medier.

 

Klovnene optræder mest foran skoler, men også på veje, torve og i buskadser. ”De henter deres inspiration fra amerikanske gyserfilm,” siger en politikilde til det franske telegrambureau AFP.

 

Ifølge kilden ser den mærkelige mani ud til at være startet på Facebook. Her har nogen lanceret det som en såkaldt udfordring, at man skal optræde som en ond klovn. En video på YouTube, der viser en skræmmende klovn, som foregiver at angribe folk, er set 31 millioner gange.

 

En præfekt (dvs. regeringens ledende embedsmand i en region) følte sig ligefrem nødsaget til at gå ud på sin officielle hjemmeside og fordømme ”disse lovovertrædelser”.

 

”Det er fuldkommen uacceptabelt, at børn holdes som gidsler af sådanne handlinger,” tilføjede han. Han advarede om, at folk kan blive straffet hårdt for den slags.

 

Vanviddet bliver værre og værre

Læs også
”De kalder os hvide svin”

Senest har klovne-vanviddet bredt sig til det sydlige Frankrig. Og her har det antaget endnu mere alvorlige former.

 

I havnebyen Agde arresterede politiet i lørdags 14 teenagere, der var klædt ud som klovne og havde pistoler, knive og baseballbats.

 

Se videoen længere nede.

 

I Montpellier blev en mand klædt ud som klovn arresteret efter at have banket en fodgænger med en jernstang.

 

Tre bilister i forskellige byer klagede over ”skræmmende klovne”, der truede dem.

 

De sociale medier

Historien fra Frankrig er endnu et eksempel på, hvor meget der i dag kører over de sociale medier.

Læs også
Den tyrkiske fartbølle, der kørte 9-årig ihjel, havde ikke kørekort

 

Via de sociale medier har nogle mennesker hidset hinanden op til at give den som truende klovne, der kan sætte en skræk i livet på andre.

 

Via de sociale medier har folk kolporteret rygter om, at en bevæbnet klovn huserer i lokalområdet, hvilket så får nogle unge mennesker til at gribe til våben og drage ud for at begå selvtægt mod klovnen.

 

Men de sociale medier kan jo også bruges til andet. For eksempel at forsvare god gammeldags sund fornuft og ordentlig opførsel. Det synes at være tiltrængt.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…