Turen går til Reformationens København

Blandt de mange bøger om Luther og Reformationen på dansk findes nu også en rejseguide. Med denne bog i hånden kan man blive en del klogere på vor hovedstads reformationshistorie. En oplagt tilskyndelse til en lille udflugt til Københavns mange spændende, mere eller mindre kendte kroge.

 

På jagt efter sporene fra 1520-37

Bogens forfatter er cand.mag. i historie og religion. Han arbejder med formidling af historiske emner i København gennem byvandringer, foredrag og artikler – og nu også en bog, hvor han fører læseren gennem Reformationens København.

 

Det vil nok overraske mange, at der kun boede omkring 4.500 mennesker i 1500-tallets København. Lige så overraskende er det måske, at der kan fortælles mange gode historier om Reformationen i byen, selv om bygninger og steder fra den tid stort set ikke findes længere. Som bekendt er byen brændt adskillige gange, og byplanen lavet om. Man må gøre flittig brug af fantasien.

 

Efter en kort introduktion til reformationsårene 1520-37, herunder Grevens Fejde, følger en beskrivelse af 32 steder med tilknytning til Reformationen. Nogle steder er forbindelsen lidt tynd som f.eks. Sankt Gertruds Kirkegård (henrettelsen af Torben Oxe for mordet på Kristian 1’s elskerinde, Dyveke, har jo faktisk intet med sagen at gøre), men Andersen får fortalt en god historie.

 

Gammeltorv – hvor Reformationen i Danmark begyndte og sluttede

Andre steder har mere relevans: Gammeltorv (hvor Reformationen i Danmark begynder og slutter), Vor Frue kirke (den sidste katolske bastion i byen, og uden for hvilken Reformationsmindesmærket 1536-1936 ironisk nok er opsat), Skt. Petri kirke og Helligåndskirken (med deres interessante malerier af begivenhederne), Skt. Nikolaj kirke (hvor der første gang blev prædiket på luthersk vis).

 

Fremstillingen skurrer lidt enkelte steder. F.eks. i forfatterens bemærkninger om Jomfru Maria under den ellers gode gennemgang af Vor Frue kirke. At lystænding i det gamle gravkapel ved Helligåndskirken blot skulle være ’en rar pause’ for turister og andre under byvandringen, kan diskuteres. Er levende tro en ’pause’? Og byen Åhus ligger altså i Skåne, ikke i Blekinge.

 

God idé – udmærket udførelse

Andersen holder sig til Middelalderens København. Man kan overveje, om han også burde have taget steder med, som først er kommet til senere – som f.eks. Lutherkirken på Østerbro og Hans Tavsens kirke på Bryggen. Og om der skulle have været en gennemgang af de mange spændende Reformations-genstande på Nationalmusset.

 

Hvorom alting er – her er en god appetitvækker til en tur i vor gamle hovedstad i Reformationens spor. En god idé og en på mange måder udmærket udførelse. Tak til det lille forlag Frydenlund.

 

Morten Lander Andersen, På tur i Reformationens København. Frydenlund 2017, 150 sider, rigt illustreret, 149 kroner.

Læs også
Trykkefrihedens tre vilde år: Fra ølbrygning og religionskritik til hævnporno og hofsladder

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…