Getting your Trinity Audio player ready...
|
EU’s planer om at standardisere det, der officielt må kaldes cider, har skabt bekymring blandt nordiske drikkevareproducenter.
Cider er en populær alkoholisk drik i hele EU, især i Frankrig og Spanien, men der er ingen formel definition af drikken. Alkoholindholdet kan variere fra encifrede til næsten 13 procent, og selv procentdelen af frugtindhold er forskellig.
EU-Kommissionen ønsker nu at indføre fælles handelsnormer, og i det udkast til forslag, der blev fremlagt i december, foreslås et minimumsindhold af saft i æbler eller pærer på 50 pct.
Det ville skabe problemer for den industrielle ciderindustri, som normalt kun bruger 15 procent juice, skriver Euractiv.
Finland, Sverige og Danmark imod
De nordiske lande udtrykte bekymring over forslaget på et rådsmøde mandag. I et brev, som Euractiv har set, advarede Stockholm, København og Helsinki Wolfgang Burtscher, Kommissionens generaldirektør for landbrug, om, at det nuværende forslag kan hæmme de nordiske producenters vækst.
Brevet anfører, at markedsføringsstandarden i sin nuværende form vil begrænse sektorens vækst – innovation, nye produkter og kommunikation driver væksten i drikkevaresektoren, mens den foreslåede markedsføringsstandard kan have den modsatte effekt.
Cider produceres i forskellige smagsvarianter og variationer i disse medlemsstater, og lokale producenter ønsker at udvide deres globale eksport. For eksempel eksporterer Sverige 75 pct. af sin årlige ciderproduktion – 100 millioner liter – og tegner sig for en tredjedel af al EU-eksport af cider.
Samtidig er Danmarks eksport steget kraftigt fra 17 millioner til 27 millioner liter mellem 2020 og 2023.
Brevet opfordrer til en markedsføringsstandard, der er bred og inkluderende, og dermed undgår alvorlige negative konsekvenser.
Cider og Traditionel Cider?
Som en udvej kunne landene være åbne for en skelnen mellem cider og “traditionel cider” med et højere juiceindhold, og insistere på, at de to produkter fortsat skulle eksistere side om side.
Den nordiske appel kan finde overraskende allierede.
Frankrig, hvor cider fra Bretagne og Normandiet skal efterkomme en høj standard på 100 pct. frugtjuice, har ifølge Euractiv også udtrykt forbehold over for EU-Kommissionens udkast. Spanien, en anden cidersværvægter, har endnu ikke taget stilling til forslaget.