Danmarks plads i konfrontationen mellem Rusland/Nordkorea på den ene side og Ukraine/Sydkorea/Vesten på den anden

Getting your Trinity Audio player ready...

Som Den Korte Avis har omtalt for nylig, har Vladimir Putins tropper lidt voldsomme tab i den seneste tid. Den russiske diktator har mistet hele 600.000 soldater i Ukraine. Det er en begrænset trøst for Putin, at også Ukraine har lidt betydelige tab.

 

Nu prøver Putin at finde nye soldater hos Nordkoreas diktator, Kim Jong-un. Et større antal nordkoreanske soldater er allerede sendt til Rusland. Iagttagere har set dem blandt russiske tropper.

 

En vurdering fra en anonym sydkoreansk embedsmand taler om, at mindst 11.000 nordkoreanske soldater er overført til Rusland for at kæmpe under russisk flag. Man taler om, at 3.000 af dem nu er udstationeret tæt på frontlinjen i Ukraine.

 

Denne troppeflytning bekræfter, at Vladimir Putin har voksende problemer med at mobilisere det nødvendige antal soldater. Som omtalt i denne avis har de mange sårede og dræbte russiske soldater efterladt store huller i rækkerne.

 

Nu vil det demokratiske Sydkorea  sende et opklaringsteam til Nordkorea for at få et klarere billede af udstationeringen af disse russiske tropper med koreansk baggrund.  Der er stærke spændinger i luften. Minder om den voldsomme Korea-krig i 1950’erne melder sig igen – selv om man stadig er langt fra en sådan krigssituation.

 

Fare for, at Ukraine-konflikten glider sammen med Nordkorea-konflikten

En sydkoreansk embedsmand, der ønsker at være anonym, har sagt, at Seoul (Sydkorea) og dets allierede skønner, at mindst 11.000 nordkoreanske soldater er blevet flyttet til det allierede Rusland. Flere end 3.000 af disse er nu udstationeret tæt på frontlinjen i Ukraine. Det oplyser avisen Jerusalem Post.

 

Der er således betydelig fare for, at konflikten omkring Nordkorea glider sammen med konflikten i Ukraine og skaber omfattende sammenstød.

 

Øjenvidner beretter om nordkoreanske soldater, der bevæger sig rundt i Rusland. Man ser dem i gaderne, på kaserner og andre steder.

 

Putin har i dag hårdt brug for dem efter tabet af mere end 600.000 russiske soldater i angrebskrigen mod Ukraine. Et svimlende højt tal, der sætter Kreml-diktatoren under kraftigt pres.

 

NATO’s generalsekretær: Putin kan ikke klare sig uden støtte fra andre lande

Den russiske diktator er ikke i stand til at opretholde sin krig mod Ukraine uden støtte fra udlandet. Sådan lyder nu vurderingen fra NATOs generalsekretær Mark Rütte efter rådslagninger med sydkoreanske militærfolk og efterretningsofficerer.

 

Denne udvikling afspejler, at Putin har alvorlige problemer. Rusland har lidt enorme tab, og Putin er mere afhængig af andre  lande, end han har været i lang tid – først og fremmest en afhængighed af Rusland, men også af Nordkorea.

 

Den russiske diktator er hårdt presset.

 

Sydkoreas voksende rolle

Samtidig får det økonomisk og militært stærke Sydkorea voksende vægt i regionen. Det er et land med en demokratisk styreform og en  hastigt voksende moderne økonomi.

 

Det er ikke nogen tilfældighed, at NATO’s generalsekretær Mark Rütte har valgt at besøge netop dette land og dermed etablere en tættere kontakt. Et land med stor økonomisk vækst, en stærk forsvarsvilje – og  en stærk forsvarsevne

 

Vesten har rigeligt at se til med aggressive tyranner som Vladimir Putin. Det er vigtigt at opbygge den nødvendige modvægt til disse kræfter.

 

Friheden skal forsvares aktivt og offensivt. I Ukraine, i Korea og i det europæiske kerneland.

 

Sydkorea med den stærke økonomi og det stærke forsvar er en vigtig partner i denne kamp.

 

Derfor knytter NATO nu tættere  bånd til landet. Og derfor har NATO’s generalsekretær, Mark Rütte netop været på besøg.

 

Større ‘punch’ i kampen mod Putin

Der er vigtige perspektiver i dette voksende samarbejde. Sydkorea og NATO-landene kan have stor gavn af hinanden. Et øget samarbejde mellem dem kan have vigtige konsekvenser, både når det gælder sikkerhedspolitik, økonomi og kulturelle og ideologiske bånd.

 

Danmark bør give et sådant samarbejde høj prioritet. Det kan styrke både dansk sikkerhedspolitik og dansk økonomisk politik. Ikke mindst kan det give Danmark større ‘punch’ i vores løbende opgør med Putins diktatur.

 

Dette opgør er et afgørende omdrejningspunkt for dansk udenrigspolitik.

 

 

Del på Facebook