Ukraine er under hårdt russisk pres – men Putin har stadig langt fra kontrol med den militære situation

Vladimir Putin (Foto: Colourbox)
Getting your Trinity Audio player ready...

Ukrainerne er kommet under voksende pres på slagmarken. Den offensiv, som de længe havde forventninger om at kunne starte, er indtil videre gået i sig selv igen.

 

Samtidig er der skabt usikkerhed om, hvor megen økonomisk og militær støtte Ukraine kan regne med at modtage fra den amerikanske kongres.

 

Det er en svær og farlig situation for de heroisk kæmpende ukrainere. Og mens de slås med disse problemer, bliver de udsat for massive russiske bombardementer. Specielt bliver den ukrainske hovedstad Kiev løbende ramt.

 

Det er selvfølgelig alvorligt for Ukraine og dets venner – herunder i høj grad Danmark.

 

Men man skal vogte sig for at tegne et dystert billede af situationen.

 

Ukraine slår igen

De ukrainske styrker er rigtigt nok under pres. Men de slår fortsat ganske kraftigt fra sig.

 

Det blev for nylig illustreret af det ukrainske angreb på det kæmpestore russiske landgangsfartøj Novotjerkassk, der lå i havn i byen Feodosija på Krim.

 

Angrebet på det russiske skib, der er 112 meter langt og vejer 2200 tons, skabte en kæmpeeksplosion. Eksplosionens enorme kraft kan have hængt sammen med, at skibet havde ammunition eller måske kamikaze-droner om bord.

 

Denne spektakulære aktion stod ikke alene. Den blev fulgt op af flere hurtige og hårde angreb mod russiske fly. Angreb, der skabte forbløffelse i både vestlige lande og Rusland.

 

De færreste havde regnet med, at ukrainerne kunne slå så hårdt til i luften. Det gennemgående tema i debatten om ukrainernes krigsførelse er jo ellers, at de har stået svagt i luften, fordi den vestlige støtte her har været ret begrænset.

 

Flere vestlige iagttagere var forbløffede over, at ukrainerne kunne udrette så meget i luften. De undervurderede, hvor avanceret den ukrainske overvågning af ikke mindst Krim var – og dermed hvor hurtigt og effektivt man formåede at slå til over for russiske fly i området – med brug af hightech-systemer.

 

’Mysteriet’ om den stribe af russiske fly, der forsvandt omkring Ukraine, handlede om avanceret teknologi. Den sørgede således for, at fire russiske Su-34 jagerbombere blev skudt ned kort efter, at de var gået i luften over Ukraine.

 

Hvad var der sket? Vestlige iagttagere begyndte at spørge sig, om man mon fra NATO-side havde hevet F16-flyene frem igen for en stund?

 

Det var dog ikke tilfældet. Men andre tunge luftforsvarsvåben fik en væsentlig rolle: Således det tyskproducerede luftforsvarssystem ”Patriot” med en rækkevidde på 160 kilometer og de britiske ”Storm Shadow”-missiler med en rækkevidde på 250 km.

 

Nok er ukrainerne kommet under pres i våbenkapløbet med Rusland. Men de har stadig noget at slå igen med.

 

Putins elitestyrker hårdt ramt

Samtidig kæmper Putin med alvorlige problemer i egne rækker. Det kan den ansete tænketank Institute for the Study of War (ISW) berette om.

 

Ifølge ISW har de faldskærmsenheder (WDW), der engang blev betragtet som Putins elitestyrker, nu alvorlige problemer. Nogle røster hævder ligefrem, at de befinder sig tæt på kollaps. De har flere steder måttet trække sig tilbage.

 

Ifølge ISW, der henviser til efterretningsrapporter og militærbloggere på nettet, har disse elitestyrker haft store problemer med at restituere sig efter hårde kampe. Der bliver drevet rovdrift på dem, og det svækker dem gradvis.

 

Ifølge det britiske forsvarsministerium lider de russiske faldskærmsjægere store tab, fordi de bliver sendt til fronten uden ordentlig oplæring og uddannelse.

 

I en del tilfælde har de påståede ”elitesoldater” slet ikke den fornødne kamperfaring. De bliver sendt til fronten som kanonføde lige fra deres beskedne militære grunduddannelse.

 

En tysk militærekspert (Nico Lange) mener ligefrem, at Rusland slider sine faldskærmsstyrker så brutalt ned, at de knap nok længere vil være i stand til at gennemføre større angrebsoperationer i Ukraine.

 

Og det gælder ikke kun faldskærmsstyrkerne. Ifølge det britiske forsvarsministerium mister de russiske styrker i gennemsnit 300 soldater … om dagen.

 

Hvis denne udvikling fortsætter, vil omkring 500.000 russiske soldater miste livet i kampen mod Ukraine frem mod slutningen af 2024.

 

Det er uhyggeligt hårde betingelser at være oppe imod for de ukrainske soldater. De må fortsat have massiv støtte.

 

Kan Putin klare sig? – vigtigt med massiv støtte til Ukraine

Det skal vise sig, om Putins regime er i stand til at knægte de russiske soldater så meget, at de bliver ved med at marchere i fælles flok mod slagtebænken.

 

I bedste gamle Sovjet-stil bliver unge mænd brugt som kanonføde, der bare skal blive ved og ved med at komme for at nedslide fjenden.

 

De bliver holdt i et jerngreb fra det autoritære og ekstremt voldsparate befalingssystem.

 

Uhyggeligt mange af dem dør eller ender som invalider.

 

Det er meget hårde betingelser at være oppe imod for de hårdt kæmpende ukrainere.

 

De har i den grad brug for støtte. Vesten må ikke lade dem i stikken.

BILD

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…