Tysk valg: AfD stormer frem med en blanding af indvandringskritik og gammelkommunisme

Getting your Trinity Audio player ready...

Søndag fik tyske politikere en klar besked fra befolkningen. Man er lede og kede af den massive indvandring og alle dens negative konsekvenser med høj kriminalitet og islamisering.

 

Beskeden fra befolkningen kom ved valgene i de to delstater: Sachsen og Thüringen.

 

I begge delstater stormede det indvandringskritiske parti Alternative für Deutschland, AfD, frem. Samtidig kom det helt nye parti BSW (Bund Sarah Wagenknecht) ind som det tredjestørste parti.

 

Begge partier er gammelkommunistiske og Putin-venlige i forhold til Ukraine.

 

Samtidig fastholdt det traditionelt store borgerlige parti CDU en stærk position.

 

Thüringen

I Thüringen blev AfD sensationelt det største parti med 32,8 procent (mod 23,4 ved valget i 2019). CDU blev næststørst med 23,6 procent efterfulgt af Sahra Wagenknechts nye venstrefløjsparti, der fik 15,8 procent.

 

Forbundskansler Olaf Scholz’s socialdemokrater led et ydmygende nederlag og klarede med bare 6,1 procent kun med nød og næppe spærregrænsen på 5 procent.

 

Sachsen

I Sachsen opnåede AfD 30,6 procent af stemmerne – kun en anelse efter CDU, der fik 31,9 procent.

 

Helt galt gik det for de tre partier, der danner regering i Tyskland. En regering der er ansvarlig for en stor ukontrolleret indvandring fra især ikke-vestlige muslimske lande.

 

Socialdemokratiet fik et katastrofevalg med 7,3 procent. De tidligere magtfulde Grønne sneg sig med 5,1 pct. lige over spærregrænsen på 5 procent.

 

Fremtidens samarbejde er uafklaret

Der er bred enighed om årsagen til AfD’s sensationelle fremgang: Den store ukontrollerede indvandring, der betyder utryghed, vold og faglig nedtur i skolerne, en voldsomt stigende kriminalitet, pres for at indføre islamiske regler i det tyske samfund. Store udgifter til sociale ydelser, politi, fængsler og andet.

 

Men CDU afviser et samarbejde med AfD. Lederen af AfD i Thüringen er dømt for at bruge naziparoler.

 

Desuden er AfD klar til at stoppe eller bremse hjælpen til Ukraine for at få en hurtig fred mellem Ukraine og Rusland. En fred, der i høj grad ville blive på Putins betingelser. Dette afspejler, at fortidens gammelkommunisme stadig har et stærkt tag i partiet.

 

Dette gør det endnu sværere at se mulighederne for at skabe et bredt samarbejde mellem de centrale partier.

 

På denne brogede baggrund er det  svært at se, hvilke politiske flertalsmuligheder der overhovedet kan findes i de to delstater.

 

Desuden kan valgresultaterne betyde ændringer i regeringen og samarbejdet i Forbundsdagen i Berlin.

 

Meget tyder på, at de ny strømninger ikke er en døgnflue.

 

Flere undersøgelser viser, at de unge går mod højre, og at mange har stemt på AfD.

 

Del på Facebook