Krig med Rusland rykker nærmere – nu lyder der en alvorlig advarsel fra Danmarks forsvarschef

Danmarks forsvarschef Flemming Lentfer (Skærmprint Facebook)

Faren for en krig rykker nærmere.

 

USA indledte fredag aften bombardementer i Syrien og Irak.

 

Sverige, Storbritannien, Tyskland – det er lande, som alle på de seneste kraftigt har advaret om faren for krig med Rusland.

 

Og nu lyder den alarmerende advarsel også fra Danmark.

 

Danmarks forsvarschef advarer

Det er den danske forsvarschef Flemming Lentfer, der tager bladet fra munden i et interview med Politiken.

 

Vi skal tage den militære trussel fra Rusland langt mere alvorligt, end vi hidtil har gjort. Rusland opruster med stor fart om i et voldsomt omfang, advarer han.

 

Den vestlige verden troede, at Rusland ville sakke bagud på grund af krigen mod Ukraine og Vestens sanktioner. Men det modsatte sker.

 

Som eksempel nævner Lentfer, at Rusland nu er i stand til at producere 100 kampvogne om måneden, mens Ukraine er ved at løbe tør for ammunition på grund af svigtende leverancer fra Vesten.

 

“Jeg tror, det efterhånden er ved at være en offentligt erkendt ting, at Rusland er langt fremme med at omstille sin økonomi og produktion til krigsøkonomi og krigsproduktion, og at de i virkeligheden regenererer og genopbygger kampkraft og lagerstørrelse langt hurtigere end vi havde troet i lyset af krigen i Ukraine og de internationale sanktioner”, siger Flemming Lentfer til Politiken.

 

Den øgede militære trussel fra Rusland har også fået Troels Lund Poulsen til at reagere. Han har indkaldt partierne bag det store forsvarsforlig med henblik på at fremrykke de aftalte investeringerne i militært udstyr.

 

Det, der nu sker, er en dramatisk kovending efter 35 års nedrustning.

 

Historiens afslutning og besparelser på forsvaret

I 1992 blev Francis Fukuyama verdensberømt på sin bog: The End of History and the Last Man.

 

Afslutningen på Den Kolde Krig, Murens fald og Sovjetunionens sammenbrud betød den endelige sejr for Vestens demokratier, mente mange.

 

De vestlige lande begyndte en afrustning i stor stil. Der var jo ikke længere grund til at frygte krig.

 

Det oplevede man i høj grad i Danmark. Forsvarsudgifter blev et yndet mål for besparelser.

 

Ligesom det meste af det ørige europæiske forsvar skrumpede det danske forsvar ind til det rene ingenting.

 

Men nu er udviklingen ved at vende.

 

USA har advaret Europa i adskillige år og krævet oprustning og øgede forsvarsudgifter.

 

Europa har lyttet og i flere år brugt flere penge på forsvaret.

 

Men det er slet ikke nok. Der skal meget mere til. Sådan lyder advarslerne nu fra flere europæiske ledere og militærpersoner.

 

I begyndelsen af januar advarede den svenske forsvarsminister og forsvarschef: Svenskerne skal være bevidst om risikoen for krig på svensk jord. Den Korte Avis

 

Og for en uge siden advarede den nye tyske forsvarsminister, Boris Pistorius om, at der foregår en voldsom russisk oprustning, som man i den grad må tage alvorligt i Tyskland og det øvrige vestlige Europa.

 

Boris Pistorius gør det klart, at Rusland i øjeblikket øger sin rustningsproduktion ganske betragteligt. Det russiske ’parlament’, Dumaen, har vedtaget en stigning i rustningsproduktionen på mere end 60 procent. Den Korte Avis

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…