Getting your Trinity Audio player ready...
|
Den 3. februar 2024 blev roen genoprettet i Nordirland. Med en forsinkelse på 2 år kunne der endelig etableres en nordirske regering (Northern Ireland Executive).
Unionistpartiet – DUP, Democratic Unionist Party – har siden starten af februar 2022 boykottet den struktur om deling af magten i det nordirske parlament, Stormont, som blev fastlagt i Belfast-aftalen eller Langfredagsaftalen om genindførelse af lokalt selvstyre i Nordirland, der blev indgået 10.4.1998 mellem Storbritannien, Irland og de vigtigste partier i Nordirland.
Brexit
Nordirland har derfor været uden regering siden den 4. februar 2022, da Paul Givan, lederen af DUP, trådte tilbage som førsteminister i protest mod Brexit-aftalen og det følsomme spørgsmål om grænsen mellem Nordirland og EU-medlemmet Irland.
Nordirland-protokollen var ellers designet til at undgå en hård grænse mellem den irske republik, Éire, som er medlem af EU, og Nordirland efter Storbritanniens beslutning om at forlade EU.
I stedet blev der indført en grænse i Det Irske Hav, hvor varer, der bevægede sig mellem Storbritannien og Nordirland, skulle kontrolleres.
Det militante, pro-britiske parti DUP, Democratic Unionist Party, fandt at aftalen mellem UK og Bruxelles vedrørende Nordirland indebar et skel mellem Nordirland og Storbritannien, og boykottede i protest samarbejdet i Stormont.
Valg maj 2022
Ved lynvalget i maj 2022 blev Sinn Féin for første gang det største parti. DUP nægtede også efter valget at deltage i det i Langfredagsaftalen foreskrevne regeringssamarbejde, med lederen af det største parti Sinn Féin, Michelle O’Neill, som Førsteminister.
Windsor-aftalen
Den britiske premierminister, Rishi Sunak, nåede mandag den 27. februar 2023 til enighed med EU om en ny Brexit-aftale, der definerer Nordirlands status. Windsor-aftalen – the Windsor Framework – giver Nordirland mulighed for at opretholde den ”bløde” grænse til republikken Irland mod toldkontroller i Nordirske havne alene af varer bestemt for eksport til Irland.
Windsor-aftalen fjerner behovet for rutinemæssig kontrol af alle produkter, der indføres i Nordirland, og det fastslås samtidig, at EU-Domstolen kun skal træffe afgørelse om nordirske spørgsmål, hvis en sag blev henvist fra lokale, nordirske domstole.
Indtil nu har EU insisteret på, at EU-Kommissionen skulle kunne indbringe alle sager for EU-Domstolen.
Aftalen gør en ende på det langvarige dødvande i striden om Nordirland-protokollen, der har været et af de største spørgsmål om Storbritanniens forhold til EU, efter at det forlod unionen ved udgangen af 2020.
DUP, Democratic Unionist Party, har imidlertid været forbeholden overfor Windsor-aftalen og hævdet, at aftalen fortsat indebærer et skel mellem Nordirland og Storbritannien.
Indrømmelser til DUP
I sidste uge indgik DUP-leder, Sir Jeffrey Donaldson, imidlertid en aftale med regeringen i London, der banede vejen for etableringen af en ny Nordirsk regering og genoptagelse af samarbejdet i Stormont.
Michelle O’Neill, Sinn Féin
På mødet i Stormont den 3. februar 2024 blev den tidligere leder af DUP, Edwin Poots, valgt til Speaker.
Sinn Féin’s Michelle O’Neill blev valgt som First Minister, og DUP’s Emma Little-Pengelly blev valgt som Deputy First Minister.
Matthew O’Toole fra SDLP og MLA blev valgt som Leader of the Opposition.