Getting your Trinity Audio player ready...
|
Venstres folketingsmedlem Mads Fuglede skifter til Inger Støjbergs parti Danmarksdemokraterne. Det skriver han på Facebook.
‘Jeg var meget imod regeringsdeltagelsen og mange af de beslutninger, der kom deraf. Den seneste beslutning om at pålægge landbruget en CO2-afgift er jeg helt uenig i. Og intet sted vil den beslutning ramme hårdere end i Vestjylland,’ skriver Mads Fuglede på Facebook.
Det er en beslutning, der sender rystelser gennem det i forvejen svækkede Venstre, gennem regeringen og Folketinget.
Beslutningen er et hårdt slag for Mette Frederiksens regeringen. Den kan udløse et kæmpedrama om regeringens CO2-afgift og andre spørgsmål.
Mads Fugledes direkte begrundelse her og nu er altså den CO2-afgift som regeringen vil pålægge landbruget. Han bor nu selv i Vestjylland, hvor han er valgt.
Udlændingepolitiske strammer
Men Mads Fuglede har også i årevis markeret sig som strammer i udlændingepolitikken og i værdipolitikken i det hele taget.
Udlændingepolitikken spiller en stor rolle i vælgernes holdning. Det er måske ikke så tydeligt her og nu i Danmark. Men i andre vesteuropæiske lande kan man se at de indvandringskritiske partier vinder frem og kan afgøre valg som for eksempel i Tyskland, Frankrig og Italien.
Mads Fuglede var Inger Støjbergs måske varmeste støtte, da hun var medlem af Venstre og kæmpede for en stram udlændingepolitik.
Og de to kan sammen med Peter Skaarup komme til at udgøre en stærk kraft i dansk værdipolitik.
Det kan måske gøre det nemmere at finde fælles fodslag med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.
Mads Fuglede er kendt som en dygtig politiker, og han var en gevinst for Venstre. Men partiet har ikke tradition for at behandle deres udlændingepolitiske strammere godt.
En undtagelse er morten Dahlin, der er blevet kirkeminister og bruger det som en platform til at markere en stærk værdipolitik. Senest i en skarp kritik af Isam B.s begrundelse for en Ramadan-fejring på Nørrebro i København.
Men Mads Fuglede blev skubbet til side ligesom Marcus Knuth og Brit Bager. Man har haft svært ved at tage deres budskaber til sig, og man tror, at man ustraffet kan overhøre deres holdninger. Det kunne man ikke. De har alle tre meldt sig ud af Venstre.
Inge Støjberg har netop markeret DD med nye udlændingepolitiske stramninger. Hun vil sætte meget hårdt ind mod dem, der er skyldige i de mange barnebrude, der har været gennem en årrække i Danmark – såvel mændene som myndighederne. Det skriver hun senest i dag i en kronik i Jyllands-Posten.
Denne politiske linje får altså nu ny styrke med Mads Fuglede.
Desuden har den tidligere Nye Borgerlig-profil, Kim Edberg, skiftet til DanmarksDemokraterne. Han har været løsgænger, siden Nye Borgerliges folketingsgruppe gik i opløsning.
De to nye medlemmer betyder, at DanmarksDemokraterne nu er Folketingets 3. største parti.
CO2 Afgiften
Partiskiftet øger Venstres problemer. Venstre har store problemer med at finde sine egne ben i mange spørgsmål. Og vælgertilslutning er vigende. Mandag lå Venstre igen til under 10 procent (9,5%) i Voxmeter.
Lige nu er partiet ved at blive flået fra hinanden i spørgsmålet om en CO2-afgift på landbruget.
Partiet ledelse har forpligtet sig på en afgift, men i partiets bagland og i landbruget er der voldsom modstand.
Mandat-krise for regeringen
De tos partiskifte betyder, at SVM-regeringen nu er nede på 90 mandater inklusive de nordatlantiske folketingsmedlemmer. Tallet inkluderer dog ikke Jon Stephensen, som er blevet løsgænger, men indgår i et valgforbund med regeringen.
Uden de nordatlantiske mandater har regeringspartierne nu blot 86 mandater.
Danmarksdemokraterne er nu det største oppositionsparti med 16 mandater. En post, de overtager fra SF.