Getting your Trinity Audio player ready...
|
Skældsord som kælling, idiot, fuck dig og luk røven. Elever, der slår, spytter, sparker og kaster med ting.
Sådan er hverdagen for elever og ansatte på Mou Skole i Aalborg Kommune. Det skriver TV2.
Først var det Borup Skole i Køge Kommune.
Derefter hørte man rystende beretninger fra Andrup Skole i Odense. Elever der chikanerede andre elever på det groveste.
Og nu er det her til morgen kommet frem i TV2, at ansatte og elever på Mou Skole i Aalborg Kommune ugentlig oplever uhæmmet groft asocial adfærd.
Det fremgår af et bekymringsbrev, som TV 2 er kommet i besiddelse af.
Det er omkring halvdelen af det pædagogiske personale på skolen, der har underskrevet. 11 ud af 21 ansatte.
Her skriver de ansatte, at de oplever, at skolens ledelsen ikke tager problemerne alvorligt.
Derfor er brevet sendt til skolens bestyrelse.
Flere forældre bakker op
TV2 har talt med flere forældre, der er glade for de ansattes opråb. andre forældre siger, at det går godt i deres børns klasse.
Men andre forældre oplever altså i høj grad problemerne på deres børns skoledag. Det der skulle være en positiv oplevelse for børn, der begynder i skolen bliver noget, de helst vil være fri for.
Louise Schou Hansen, mor til en pige i 0. klasse på Mou Skole, fortæller, at hun skulle hente sin datter og så oplevede en pige kaste med skamler. Datteren på 6 år har selv oplevet, at hun ikke må være med til en leg. Hun er blevet slået og skubbet, får kastet ting efter sig eller bliver kaldt grimme ting. Der er enorm mistrivsel i klassen, siger Louise Schou Hansen.
Rikke Nielsen har to drenge på skolen. Hun genkender særligt det grimme sprog og vold mellem børnene, som beskrives i bekymringsbrevet.
– Der bliver sagt ”fuck dig”, ”din idiot”, og jeg har også hørt en elev kalde en pædagog for ”kælling”. En af mine drenge er flere gange kommet hjem og har fortalt, at forskellige børn har taget kvælertag på andre børn. Jeg håber ikke, det foregår på alle skoler, siger Rikke Nielsen til TV2.
Line Lind har to piger og en dreng på skolen, der kender til problemerne.
Men værst er det gået udover hendes dreng. Så sent som 5. februar skrev han en sms-besked til sin mor, som TV 2 har set:
– Jeg har haft en dårlig dag i skolen for (navn udeladt, red.) tog kvælertag om min hals.
Sidste år skrev Line Lind flere gange til skolen, at hendes dreng fortalte, han var blevet udsat for vold. Som eksempler nævnte hun blandt andet, at han var blevet klappet i hovedet, slået i hovedet og sparket. En af gangene var der også blevet kastet med hans penalhus og bøger, skriver Tv2.
Hun blev lovet en handleplan fra ledelsen, men intet er tilsyneladende sket.
Formanden fore lærerforeningen i Aalborg siger til TV2:
– Som lærerforening er det en problemstilling, vi har hørt om før – og ikke kun på Mou Skole. Der er en adfærd, som kan være svær at håndtere, og som kan ødelægge undervisningsmiljøet, men også arbejdsmiljøet, hvis ikke det bliver håndteret godt nok og hurtigt nok, siger han og tilføjer:
– Vi har i Aalborg en god voldspolitik, og det, vi kan læse i brevet, er, at man efterlyser, at man efterlever den politik på skolen, siger han.
Karsten Lynge Simonsen fortæller, at der over de sidste 5-10 år er sket en kraftig udvikling, hvor situationer i særligt indskolingen er blevet voldsommere.
I sidste uge kunne Danmarks Lærerforening oplyse, at 37 procent af lærerne og børnehaveklasseledere i folkeskolen er blevet udsat for slag, spark, skub eller spytklatter i løbet af det seneste år ifølge foreningens nye undersøgelse.
Problemerne er mildt sagt ikke nye. Flere undersøgelser har vist, hvordan problemerne har fået lov til at vokse på trods af mange advarsler. Flere problemer er særligt udtalte på skoler med mange elever med indvandrerbaggrund:
Uroen i klasserne har i mange år været et stort og voksende problem. Det går ud over indlæringen.
Fraværet er tårnhøjt – især det meget høje fravær, der nærmest er lig med at eleverne ikke går i skole. Det går selvfølgelig også ud over indlæringen.
Og det viser sig tydeligt i elevernes kunnen. I hvert fald er elevernes faglighed faldet over flere år. Og den er faldet mest dramatisk blandt elever med indvandrerbaggrund.
Reaktionerne fra de forskellige myndigheder er svage og generelle. Det gælder skoleledelsen, de kommunale embedsmænd og de kommunale politikere samt folketingspolitikere.
De indkalder til orienteringsmøde.
De begynder at samle oplysninger om, hvor udbredte problemerne er.
De siger, at de allerede i gang.
Men på Mou Skole er to af dem, der har taget initiativ til bekymringsbrevet blevet sendt hjem.
Der er slet ikke den styr på tingene, som der bør være i en skole, der fungerer, som den skal.
Man kan frygte, at nye eksempler på kaos og vold i skoler vil vælte frem.