Otte kriminelle familier fra især det indvandretætte Vollsmose har kostet Odense en kvart milliard

Vollsmose (foto: Privat)
Getting your Trinity Audio player ready...

For en måned siden fik vi at vide, at der på Fyn huserer omkring 10 dybt kriminelle familier. De findes isæt i det indvandrertætte Vollsmose og Korsløkkeparken, fik vi at vide.

 

Det kom frem i et svar, som justitsminister Peter Hummelgaard har givet til Danmarksdemokraternes Peter Skaarup, og som Jyllands-Posten har beskrevet.

 

I svaret har Fyns Politi oplyst, at de cirka 10 familier ”i sig selv har karakter af at være et kriminelt familienetværk”. Der står også, at flere af familierne er gift ind i hinanden, hvilket øger netværkernes størrelse. (Den Korte Avis)

 

Men kommunen ved ikke noget om, hvad disse kriminelle familier koster familien, fik vi at vide i marts.

 

Men i dag er der kommet opsigtsvækkende nyt.

 

Otte familier har indtil videre kostet Odense Kommune 227 mio. kr.

Otte kriminelle familier bosiddende i landets tredjestørste by har kostet kommunekassen i Odense 226,8 millioner kroner siden 2009 svarende til 15,1 millioner om året i gennemsnit.

 

Det viser et notat fra Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune, som TV 2 Fyn er i besiddelse af.

 

Alene sidste år løb kommunens udgifter til de otte familier op i 32,5 millioner kroner. Beløbet svarer til, hvad knap 170 gennemsnitlige LO-familier med en samlet husstandsindkomst på 766.000 kroner betaler på et år i kommuneskat.

 

De omtalte familier er anonymiserede i notatet, men de har tilknytning til den såkaldte Specialenhed og CFU Beskæftigelse, der arbejder med bandemedlemmer.

 

“Jeg var chokeret, da jeg hørte det. Det er vanvittigt mange penge, vi har brugt på de otte familier. Det er forkasteligt, at vi har nogle familier, der begår så voldsom kriminalitet, og som samtidig er så ekstremt dyre for vores samfund, siger beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune Christoffer Lilleholt (V) til TV 2 News.

 

Ifølge ham er der tale om de allermest kriminelle familier på Fyn.

 

– Det ved vi, fordi vi kan se det i vores egne systemer, siger han og uddyber, at det drejer sig ”hardcore kriminalitet” i form af vold, bandekriminalitet og salg af euforiserende stoffer.

 

Lilleholt ønsker, at regeringen vil gøre det lettere at tvangsfjerne børnene fra bandekriminelle familier. Det vil gøre det muligt med en langt tidligere indsats, siger han til TV2.

 

Og det er regeringen enig i.

 

Regeringen vil hjælpe kommunen ved at gøre det lettere at tvangsfjerne børn, hvor forældrene er bandekriminelle, siger retsordfører Bjørn Brandenborg (S) til TV 2.

 

Klokken 15 præciserede han på News, at regeringen bestemt ikke lagde op til at fjerne børn alene fordi de var børn af bandekriminelle.

 

DF: Smid dem ud af landet

Familierne kommer fra den indvandrertætte bebyggelse Vollsmose. Men der er ingen etnicitet på familierne.

 

Dog bliver bandekriminalitet stort set kun brugt om kriminelle indvandrere. Og Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti går da også uden videre ud fra, at de kriminelle familier er indvandrere. Det fremgår af hans udtalelser til TV2 News:

 

“Hvis de kriminelle familier ikke har dansk statsborgerskab, så skal de udvises til bandistan, altså ud af landet” siger Axel Ahrendtsen til News.

 

Meget dyrt for kommunen

Af notatet fremgår det, at den mest omkostningstunge familie har kostet Odenses skatteborgere mere end 41 millioner kroner på 15 år. Den næstdyreste familie kostede skatteborgerne ni millioner kroner alene i 2023, hvilket svarer til 750.000 kroner om måneden.

 

Flere af sagerne har været så dyre for kommunen, at de ifølge notatet overgår selv de dyreste enkeltsager på handicapområdet, der i 2024 spænder fra cirka to til 6,5 millioner kroner i årlig udgift.

 

Tvangsfjernelser er også meget dyre for kommunerne. Og ofte bliver børnene flyttet fra den ene familie eller institution til den anden.

 

Man kan derfor spørge sig selv om det ikke ville være bedre at tvangsadoptere børnene.

 

Men under alle omstændigheder er det et spørgsmål, hvordan bandefamiliernes reaktion bliver.

 

I Sverige har der i muslimske indvandremiljøer været meget negative reaktioner på tvangsfjernelser.

 

Indvandrere med ikke-vestlig muslimsk baggrund har gennem nogle år påstået, at svenske myndigheder stjal muslimske børn.

 

Det har spredt sig vidt og bredt i muslimske lande og sandsynligvis været en del af forklaringen på den særligt hadske tone og reaktion på Sverige i disse lande.

 

Abud Mustafa, der er tidligere medlem af indvandrebanden Brothas, meldte sig da også i dag straks på banen i TV2 News som modstander af at tvangsfjerne børn af bandemedlemmer bare fordi de er bandemedlemmer.

 

Del på Facebook