Getting your Trinity Audio player ready...
|
På to år er der kommet over 100.000 flere kvinder og piger i Danmarks Idrætsforbund (DIF) og DGI’s idrætsforeninger. Freja HK er en af mange klubber, der har mærket tilgangen – og Bevæg dig for livet er en del af årsagen.
En 30-årig nybegynder. En garvet 60-årig. Og et par børn, der løber rundt ved banen, mens deres mor træner. Det er en blandet deltagerskare på Freja HK’s Håndbold Fitness-hold, som er et af mange idrætskoncepter fra Bevæg dig for livet. Fælles for alle på holdet er dog, at de er af samme køn.
Ligesom foreninger i resten af landet blev Freja HK for et par år siden påvirket af corona-pandemien, men i dag er medlemsudviklingen vendt helt på hovedet. Nu er der flere medlemmer i de danske idrætsforeninger end nogensinde før, og tilgangen har samlet set været størst blandt piger og kvinder.
Helt konkret har der været en stigning på næsten 11 procent, hvilket svarer til en tilgang på over 100.000 piger og kvinder i DIF og DGI’s idrætsforeninger på to år.
Freja HK er en af de mange foreninger, der har været gode til at få kvinderne med efter corona. I dag er der 126 kvindelige medlemmer i den københavnske klub, mens der for tre år siden var 80.
Alle kan være med
En af forklaringerne på medlemsfremgangen i Freja HK er et Håndbold Fitness-hold, som træner én gang om ugen. Her er der igen særlige forudsætninger for deltagelse – hverken på det håndboldtekniske niveau eller i forhold til grundformen.
Holdet har på kort tid fordoblet deltagertallet, så der nu ofte er mere end 20 til træning. Årsagen er både det sociale sammenhold og at tilbuddet passer godt til kvinderne, fortæller Line Fynbo, som er træner og bestyrelsesmedlem i Freja HK:
”Alle kan jo være med til den her aktivitet, og jeg tror, at det er nemmere for mange kvinder at dukke op til noget, de ikke er gode til eller ikke har erfaringer med. Jeg oplever, at mændene går efter nogle andre tilbud,” siger hun og fortsætter:
”Holdets store styrke er fællesskabet, som kun er blevet endnu bedre efter corona, hvor mange trængte til det. Alle føler sig velkomne, og vi laver tit noget sammen udenfor banen, ligesom der er opstået venskaber på tværs. Nogle tror, at det er bedst at spille sammen med jævnaldrende, men når først vi er på banen, betyder det ikke noget. Den yngste er 21 år og den ældste er 60, og alle får sved på panden,” slutter Line Fynbo.
Håndbold Fitness er blot ét af 125 let tilgængelige koncepter, som er udviklet i regi af Bevæg dig for livet. Andre koncepter er for eksempel Fodbold Fitness, Familie Floorball og Voksenfjer.
FAKTA:
- De seneste medlemstal er opgjort i foråret 2024 og gælder for medlemsåret 2023.
- Der er kommet 101.590 flere piger/kvinder i DIF og DGI’s idrætsforeninger de seneste to år (2023 og 2022). Det er en stigning på 10,7 %, mens stigningen for drenge/mænd lyder på 7,1%.
- Selvom medlemsstigningen har været størst blandt piger/kvinder de seneste to år, er der stadig flere drenge/mænd i DIF og DGI’s idrætsforeninger samlet set. Fordelingen er henholdsvis 56,52% og 43,35%.
- Det totale medlemstal i DIF og DGI’s idrætsforeninger lyder på 2.424.915 i 2023. Det er det højeste medlemstal nogensinde.
OM BEVÆG DIG FOR LIVET:
Danmark skal være verdens mest idrætsaktive nation. En ambitiøs vision, som DIF og DGI arbejder for at indfri med støtte fra TrygFonden og Nordea-fonden fra 2015-2025. ’Bevæg dig for livet’ er den største partnerskabsaftale i dansk idræts historie, og siden starten er der blandt andet udviklet et hav af idrætskoncepter (Fodbold Fitness, Five-a-side Håndbold, Voksenfjer mv.), tilbudt rådgivning og gennemført kampagner samt events som Royal Run. Derudover er der indgået aftaler med en lang række visionskommuner, som har forpligtet sig til at arbejde målrettet med visionen.