Getting your Trinity Audio player ready...
|
Søndag den 10. december 2023 blev Javier Milei i Buenos Aires indsat som præsident i Argentina. Indsættelsen blev overværet af repræsentanter fra alverdens lande, og der var enorm international interesse for hvordan den nye præsident ville angribe Argentinas monumentale politiske, økonomiske og finansielle problemer.
Da den stærkt højreorienterede og markedsliberale økonom, Javier Milei, i anden runde af præsidentvalget i Argentina søndag den 19. november 2023 komfortabelt slog den socialdemokratiske Sergio Massa fra Peronistbevægelsen, kom det for nogle argentinere som et chok.
Peronistbevægelsen har i årtier domineret Argentinsk politik med socialdemokratisk fordelingspolitik, men da der ikke var mere at fordele, var det slut!
Mileis kampagneslogan, “que se vayan todos,” eller “slip af med dem alle,” bringer mindelser om Donald Trumps “dræn sumpen”.
Argentinas økonomiske problemer
Under valgkampen, hvor Argentina havde en inflation på over 140 procent, ville Milei afskaffe centralbanken og dollarisere økonomien ved at erstatte den argentinske peso med den amerikanske dollar – et skridt, der ikke er testet af lande i Argentinas skala.
Milei har givet udtryk for andre ekstreme holdninger, herunder liberalisering af våbenlovgivningen så borgerne kunne forsvare sig mod den omfattende kriminalitet og mulighed for enkeltpersoners at sælge deres organer.
Som præsidentkandidat benægtede Milea at klimaændringer var menneskeskabte og han erklærede sig imod fri abort. Ved valgmødes sås han ofte set med en motorsav, der skulle symbolisere hans plan om at skære ned på offentlige udgifter og optrevle Argentinas generøse sociale sikkerhedsnet.
Efter Mileis opfattelse burde staten stort set begrænse sig til hjemlandets sikkerhed
Iagttagere var enige om, at Javier Milei efter indsættelsen den 10. december 2023 ville få svært ved at gennemføre sine radikale økonomiske reformer og ligesom man tvivlede på hans muligheder for at blokere for implementeringen af abortloven.
Det var i det hele taget aldeles uklart, om Milei overhovedet ville være i stand til at gennemføre ret meget. Funktionelt er hans basis et enkeltmandsparti med få allierede i den lovgivende forsamling og ingen i provinsguvernørskaber eller større borgmesterposter over hele landet.
Overraskende positiv vurdering fra IMF
I sidste uge kunne de internationale nyhedsbureauer oplyse, at Den Internationale Valutafond (IMF) onsdag den 1. februar 2024 havde godkendt en pakke på 4,7 milliarder amerikanske dollar til Argentina og rost landets nye regering for “ambitiøse” spareøvelser, som skal udrede landets finanskrise.
Udmøntningen af pengene skal “støtte myndighedernes stærke politiske indsats for at genoprette den makroøkonomiske stabilitet”, lyder det i en udtalelse fra IMF.
Argentinas præsident, Javier Milei, har da også siden indsættelsen i december sidste år indledt en række voldsomme tiltag for at tøjle landets økonomi.
Adskillige ministerier er blevet nedlagt, den argentinske peso er – ikke afskaffet! – men devalueret til det halve, og statsstøtten til transport og benzin er blevet skåret.
IMF’s administrerende direktør, Kristalina Georgieva, har rost Milei-regeringens tiltag “for at adressere længerevarende hindringer for vækst”.
Argentina døjer fortsat med en alvorlig finanskrise, og årtiers dårlig håndtering af økonomien har betydet, at 40 procent af befolkningen lever i fattigdom, og at den årlige inflation nu er oppe på næsten 200 procent.
Milei vandt præsidentvalg på løfter om at rette op på økonomien, og selvom nogle argentinere er bange for, at de ender fattigere end før, får Milei anerkendelse fra udlandet.
Regeringens “indledende tiltag afværgede en krise for betalingsbalancen, men vejen til stabilisering kommer til at være udfordrende,” siger IMF’s direktør, Kristalina Georgieva.
Tidligere på ugen forudsagde IMF, at Argentina vil blive ramt af økonomisk tilbagegang i år, hvor landets økonomi forventes at skrumpe med 2,8 procent.
Milei har argumenteret for, at det eneste, der kan redde Argentina, er “økonomisk elektrochok”. Han har også sagt, at situationen forværres, før den forbedres.
Præsidenten har ikke et flertal bag sig i landets kongres. Oppositionens flertal har advaret om, at de i visse anliggender vil bremse Mileis reformer, og der er således udsigt til fortsat drama i Argentina.